Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Έδωσε η DGComp το πράσινο φως για το ιταλικό μοντέλο (APS) για τα NPEs των ελληνικών τραπεζών

tags :
Έδωσε η DGComp το πράσινο φως για το ιταλικό μοντέλο (APS) για τα NPEs των ελληνικών τραπεζών
Οι ελληνικές τράπεζες κάθε φορά που θα τιτλοποιούν προβληματικά δάνεια, το ελληνικό δημόσιο θα εγγυάται τα κύρια ομόλογα που θα εκδίδουν οι τράπεζες χωρίς αυτό να θεωρείται state aid δηλαδή κρατική βοήθεια
Μετά από σχεδόν ένα έτος, από την στιγμή που κατέθεσαν την πρόταση η ελληνική κυβέρνηση το Καλοκαίρι του 2018, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και η J P Morgan που διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο…η Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ η DGcomp έδωσε το πράσινο φως για το APS ή Ιταλικό μοντέλο.
Απομένουν ελάχιστες λεπτομέρειες, επί της ουσίας εγκρίθηκε το APS ή Ιταλικό μοντέλο για τις ελληνικές τράπεζες.

Θα πρέπει να υπάρξει ειδική μνεία για τον ρόλο της J P Morgan που ήταν πολύ σημαντικός και αποτελεσματικός.
Με βάση αυτό οι ελληνικές τράπεζες κάθε φορά που θα τιτλοποιούν προβληματικά δάνεια και θα τα πουλούν σε επενδυτές, το ελληνικό δημόσιο θα εγγυάται τα κύρια ομόλογα – senior bond – που θα εκδίδουν οι τράπεζες χωρίς αυτό να θεωρείται state aid δηλαδή κρατική βοήθεια.
Οι υπόλοιπες εκδόσεις ομολόγων τα μεσαία ομόλογα ή mezzanine και τα junior ομόλογα τα μικρά ή χαμηλής βαθμίδας δεν θα έχουν καμία εγγύηση από το ελληνικό κράτος.
Η περίμετρος έχει αυξηθεί και θα μπορούν να ενταχθούν 25 με 35 δισεκ. προβληματικά δάνεια και ανοίγματα και κατά το βασικό σενάριο 30 δισεκ. ευρώ.
Οι τράπεζες θα πληρώνουν για τα senior bond π.χ. στα 30 δισεκ. NPEs υπολογίζονται σε τουλάχιστον 10 δισεκ. επιτόκιο 2% με κλιμάκωση λαμβάνοντας υπόψη ως βάση το CDS το Credit Default Swaps για 3 ή 5 χρόνια ανάλογα με τον χρόνο διακράτησης των ομολόγων.
Σήμερα το ελληνικό CDS στα 5 χρόνια έχει υποχωρήσει στις 198 μονάδες βάσης ή 1,98%.
Οι ελληνικές τράπεζες αποκτούν ένα επιπλέον κίνητρο ώστε να τιτλοποιήσουν προβληματικά δάνεια, να εκδώσουν ομόλογα senior bond στα οποία το ελληνικό κράτος θα παράσχει εγγυήσεις.
Οι τράπεζες θεωρητικά θα καταβάλλουν ετησίως 200 εκατ ως τόκους στο ελληνικό κράτος ποσό που δεν θεωρείται εξωφρενικό…
Με χρηματιστηριακούς όρους το APS ή Ιταλικό μοντέλο (ονομάζεται ιταλικό μοντέλο ίσως λανθασμένα γιατί εφαρμόζεται στην Ιταλία, αλλά έχει εφαρμοστεί και σε άλλες χώρες π.χ. Ισπανία ή Πορτογαλία) έχει προεξοφληθεί σχεδόν 80%.
Ωστόσο δεν παύει να αποτελεί μια ξεκάθαρα υποβοηθητική ενέργεια στα σχέδια των τραπεζών να επιταχύνουν την μείωση των προβληματικών τους δανείων.

Τι πρέπει να σταθμίσουν οι τράπεζες;

Οι τράπεζες θεωρητικά θα πρέπει όλες να χρησιμοποιήσουν το APS ή Ιταλικό μοντέλο ωστόσο στην πράξη θα πρέπει να σταθμίσουν
1)Εάν θα έχουν επίπτωση κεφαλαιακή
2)Το τόκο που θα πληρώσουν στο κράτος σε ετήσια βάση
3)Εάν οι μέτοχοι θα έχουν έμμεσες συνέπειες.

Θα υπάρξουν τράπεζες που θα έχουν μεγαλύτερη κεφαλαιακή επιβάρυνση από άλλες μέσω του μηχανισμού τιτλοποίησης.
Ο τόκος είναι καθορισμένος και επιβαρύνει μόνο τα κύρια ομόλογα. Ως προς τις συνέπειες στους μετόχους υπάρχει το παράδειγμα της Eurobank που δίνει ως bonus μέρισμα σε είδος τα μεσαία ομόλογα τα mezzanine bond που θα εκδώσει σε αντίθεση με το APS που πρέπει να πωληθούν σε τρίτους επενδυτές.
Όσες τράπεζες χρησιμοποιήσουν το APS δεν θα μπορούν να δίνουν ως bonus το μέρισμα σε είδος τα μεσαία ομόλογα τα mezzanine bond που δίνει η Eurobank στους μετόχους της.

Τι περιλαμβάνει το bonus μέρισμα της Eurobank;

Η Eurobank θα δώσει μέρισμα σε είδος δωρεάν ένα μεσαίο ομόλογο (mezzanine bond) στους μετόχους στο πλαίσιο της εμπροσθοβαρούς λύσης για τα προβληματικά δάνεια.
Ως γνωστό η Eurobank υλοποιεί ένα σχέδιο επιτάχυνσης στην μείωση των προβληματικών ανοιγμάτων.
Το σχέδιο περιλαμβάνει
-τιτλοποίηση 2 δισεκ. προβληματικών στεγαστικών δανείων το γνωστό ως πρόγραμμα pillar
-Την πώληση 7,2 δισεκ. ευρώ προβληματικών επιχειρηματικών δανείων και λιανικής 44% προς 56% γνωστό και ως πρόγραμμα Cairo
-Θα πωλήσει την FPS η οποία είναι η εταιρία διαχείρισης της Eurobank προβληματικών δανείων με στόχο τελικώς να διαχειρίζεται 26 δισεκ. προβληματικά ανοίγματα.
Η Eurobank για το πρόγραμμα Cairo θα εκδώσει 2 δισεκ. senior bond το οποίο θα διακρατήσει η τράπεζα με πιθανότητα – ίσως το 1 δισεκ. να το πάρει το Fairfax –
Επίσης θα εκδώσει 1,25 δισεκ. mezzanine bond καθώς και 3,8 με 3,9 δισεκ. junior bond
Τα 3,8 με 3,9 δισεκ. junior bond έχουν μηδενική αξία.
Τα mezzanine bond 1,25 δισεκ. το 20% δηλαδή 250 εκατ θα πληρώσει ο επενδυτής που θα αγοράσει το Cairo και θα αποκτήσει και την FPS.
Εκτιμάται ότι η Pimco που είναι ο στρατηγικός επενδυτής θα πληρώσει
100 εκατ για το pillar
200 εκατ για το Cairo
300 εκατ για την FPS
Συνολικά 600 εκατ ευρώ στο βέλτιστο σενάριο.
Από το μεσαίο ομόλογο mezzanine bond του Cairo συνόλου 1,25 δισεκ. τα 250 εκατ θα τα αγοράσει ο επενδυτής που θα αναλάβει όλη την διαχείριση των προβληματικών δανείων και το 1 δισεκ. που απομένει από το μεσαίο ομόλογο θα δοθεί δωρεάν ως μέρισμα εις είδος στους μετόχους.
Ως γνωστό η Eurobank έχει 3,709 δισ μετοχές μετά την ολοκλήρωση της απορρόφησης της Grivalia.
Το ερώτημα λοιπόν που πρέπει να απαντηθεί είναι το 1 δισεκ. mezzanine bond που χαρίζει η τράπεζα στους μετόχους ποια είναι η πραγματική του αξία και τι πρέπει να κάνει ο μέτοχος όταν το αποκτήσει;
Πρωτίστως να τονιστεί ότι όλοι οι μέτοχοι θα πάρουν κατ΄ αναλογία το mezzanine bond.
Όμως δεν θα πάρουν ομόλογο που η συνολική του αξία είναι 1 δισεκ. η πραγματική του αξία σήμερα του ομολόγου ονομαστικής αξίας 1,250 δισεκ. ευρώ αξίζει τα 250 εκατ που θα πληρώσει ο επενδυτής και όλο το υπόλοιπο ομόλογο έχει αξία μηδέν.
Θα σκεφθεί ο επενδυτής εάν έχει αξία μηδέν τότε γιατί δίνει μέρισμα σε είδος η Eurobank;
Η σωστή στρατηγική είναι η εξής.
Ο μέτοχος πρέπει να είναι υπομονετικός και να περιμένει 2-3 χρόνια έως ότου αποκτήσει αξία το mezzanine bond.
Με βάση την ιεραρχία πρώτα θα πρέπει να εξασφαλιστούν τα 2 δισεκ. από τα έσοδα της διαχείρισης των προβληματικών δανείων της Eurobank που αφορούν τα senior bond.
Θα ακολουθήσει το mezzanine bond που έχει αποκτήσει ο επενδυτής τα 250 εκατ αυτό προηγείται και πρέπει να πληρωθεί.
Οτιδήποτε πάνω από 2,25 δισεκ. ευρώ από την διαχείριση θα είναι το κέρδος των μετόχων.
Το επόμενο ερώτημα είναι εάν το mezzanine bond (οι μέτοχοι θα πάρουν mezzanine bond αρίθμησης 1) έχει αξία μηδέν ποια μπορεί να είναι η αξία του στο μέλλον;
Το 1 δισεκ. ευρώ mezzanine bond έχει σήμερα αξία μηδέν.
Το αισιόδοξο σενάριο είναι αυτό να φθάσει στα 300 εκατ ποτέ δεν θα έχει αξία 1 δισεκ. ευρώ και το χειρότερο σενάριο είναι να παραμείνει στο μηδέν.
Ο μέτοχος χωρίς να έχει πληρώσει οτιδήποτε άρα δεν έχει ρίσκο ή ζημία θα πρέπει να κάνει υπομονή, να περιμένει να αποκτήσει αξία το mezzanine.
Εάν π.χ. αποκτήσει αξία στο άριστο σενάριο 300 εκατ σημαίνει 0,08 ευρώ κέρδος ανά μετοχή.
Εάν ένας επενδυτής της Eurobank έχει 100.000 μετοχές Χ 0,08 ευρώ δυνητικού κέρδους από το mezzanine σημαίνει τελικό κέρδος 8.000 ευρώ.
Τα ομόλογα διαπραγματεύονται σε αγορές και όταν εκδοθούν προφανώς και δεν μπορούν να πωληθούν αλλά όσο διαφαίνεται βελτίωση τόσο θα αποκτούν αξία τα mezzanine.
Βέβαια υπάρχει και το κακό σενάριο που δεν είναι αμελητέο.
Το κακό σενάριο είναι η αξία των mezzanine να παραμείνει μηδέν και ο μέτοχος να μην κερδίσει απολύτως τίποτε.
Αυτό το ενδεχόμενο δεν είναι βασικό αλλά είναι πιθανό.
H Eurobank δίνει ένα δώρο στους μετόχους της υπό την αίρεση ότι το δώρο αυτό σήμερα έχει αξία μηδέν αλλά στο μέλλον μπορεί να αποκτήσει αξία.

www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης