Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Έκθεση της DNV: Έως οχτώ φορές περισσότερη χρήση των ΑΠΕ για την ενεργειακή πρόκληση του 2030

Έκθεση της DNV: Έως οχτώ φορές περισσότερη χρήση των ΑΠΕ για την ενεργειακή πρόκληση του 2030
Η μετάβαση στην ενέργεια αυξάνεται ταχύτατα από ό, τι είχε προηγουμένως θεωρηθεί, αλλά ο ρυθμός είναι ακόμα πολύ χαμηλός για να περιορίσει τις παγκόσμιες θερμοκρασίες
Έως οχτώ φορές περισσότερη καθαρή αιολική και ηλιακή ενέργεια απαιτείται μέχρι το 2030 για να επιτευχθεί η συμφωνία του Παρισιού στο πλαίσιο του στόχου της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της DNV GL.
Η έκθεση αναφέρει ότι η μετάβαση στην ενέργεια αυξάνεται ταχύτατα από ό, τι είχε προηγουμένως θεωρηθεί, αλλά ο ρυθμός είναι ακόμα πολύ χαμηλός για να περιορίσει τις παγκόσμιες θερμοκρασίες.
Μάλιστα, οι προβλέψεις δείχνουν πως η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι πιθανότερο να φτάσει τους 2,4 βαθμούς Κελσίου στο τέλος αυτού του αιώνα, σε σύγκριση με την προβιομηχανική περίοδο.
Παράλληλα, επισημαίνεται πως τα τεχνολογικά εφόδια είναι επαρκή για την επίτευξη του κλιματικού στόχου, αλλά αυτό που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής είναι η χάραξη πολιτικής στρατηγικής.
Η DNV GL συνιστά να τεθούν σε εφαρμογή ορισμένα τεχνολογικά μέτρα που θα βοηθήσουν στη μείωση του χάσματος μεταξύ του προβλεπόμενου ρυθμού με τον οποίο το παγκόσμιο ενεργειακό σύστημα κινείται. Και αυτό σε σύγκριση με τον ρυθμό αλλαγής που απαιτείται για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη σε λιγότερο από 2 βαθμούς Κελσίου.
Μερικά εξ’ αυτών είναι οι επενδύσεις 5,1 τρις δολ. σε ηλεκτρικά δίκτυα, η χρήση υδρογόνου στη θέρμανση και στις μεταφορές, μεγαλύτερη χρήση αντλιών θερμότητας κ.α
Τέλος, η έκθεση προβλέπει πως για ένα όριο θέρμανσης 1,5 βαθμού η χρήση του άνθρακα τον άνθρακα θα έχει εξαντληθεί μέχρι το 2028.
Ο στόχος για τη μετάβαση στην ενέργεια είναι οικονομικά προσιτός, καθώς το χαμηλό κόστος των δαπανών για ΑΠΕ ανοίγει περισσότερο την ομπρέλα των επενδύσεων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης