Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Αυξάνεται η πίεση εντός των τειχών της Γερμανίας για να αποφευχθεί η κατασκευή του Nord Stream 2

Αυξάνεται η πίεση εντός των τειχών της Γερμανίας για να αποφευχθεί η κατασκευή του Nord Stream 2
Πολλά τα εμπόδια μέχρι να ολοκληρωθεί η κατασκευή του αγωγού
Όλο και πιο περίπλοκη εξελίσσεται η σχέση της Γερμανίας με τις γείτονές της (εντός και εκτός ΕΕ) με αφορμή την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, σύμφωνα με δημοσίευμα του emerging-europe.com
Ο αγωγός Nord Stream 2, ο οποίος θα παραδώσει ρωσικό φυσικό αέριο κατευθείαν στη Γερμανία μέσω της Βαλτικής Θάλασσας, πρόκειται να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του 2019 αλλά έχει επικριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.
Ειδικότερα, οι πολέμιοι του έργου ισχυρίζονται ότι ο αγωγός θα καταστήσει την Ευρώπη πιο ευάλωτη στη Ρωσία, ενώ την ίδια ώρα η καγκελάριος της Γερμανίας Angela Merkel εμφανίζεται θετική, παρά την αυξανόμενη πίεση που υφίσταται από το εσωτερικό χώρας για την μη πραγματοποίηση του project.
Μάλιστα, στις 7 Σεπτεμβρίου, φιλοξενήθηκε στην γερμανική εφημερίδα Die Welt η γνώμη του Προέδρου του γερμανικού Κοινοβουλίου, σύμφωνα με την οποία η κατασκευή του Nord Stream είχε διαταράξει την εμπιστοσύνη μεταξύ Γερμανίας και γειτονικών της χωρών.
Υπενθυμίζεται ότι λόγω του έργου η Ουκρανία θα χάσει τα τέλη διέλευσης του ρωσικού φυσικού αερίου, που, σύμφωνα με τη Naftogaz, ανέρχονται ετησίως σε 3 δισ. δολάρια.
Το ποσό αυτό στηρίζει την οικονομία της χώρας και η απώλειά του δύσκολα θα υποκατασταθεί από άλλη πηγή.

Ωστόσο, μεγάλος σκόπελος είναι και αυτός της Δανίας, αφού δεν έχει ακόμη εκδώσει τις άδειες που απαιτούνται για το Nord Stream 2 και την πρόσβασή του στα ύδατά της στη Βαλτική Θάλασσα. Η συγκεκριμένη καθυστέρηση ενδέχεται να παρατείνει τη λειτουργία του αγωγού μέχρι και το 2021.
Σε αυτό το ενδεχόμενο, η Ρωσία θα υποχρεωθεί να κάνει νέα συμφωνία διαμετακόμισης φυσικού αερίου με την Ουκρανία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης