Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Ένταξη στο Υπερταμείο και αντιμετώπιση του ανταγωνισμού με νέα προϊόντα – υπηρεσίες προωθεί η διοίκηση της ΔΕΗ

Ένταξη στο Υπερταμείο και αντιμετώπιση του ανταγωνισμού με νέα προϊόντα – υπηρεσίες προωθεί η διοίκηση της ΔΕΗ
Η ΔΕΗ θα προχωρήσει στην πρόσληψη ανεξάρτητου οίκου συμβούλων για την εκπόνηση του σχεδίου στρατηγικού μετασχηματισμού της
Την απαλλαγή της ΔΕΗ από τον εναγκαλισμό του δημοσίου μέσω της ένταξης της στο Υπερταμείο, κάτι το οποίο θα γίνει εντός του 2017, ελπίζει η διοίκηση της επιχείρησης.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανόλης Παναγιωτάκης κατά την ομιλία του προς τα στελέχη της επιχείρησης, στην εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας, παρόντος και του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, εμφανίστηκε υπέρμαχος της ένταξης της ΔΕΗ στο Υπερταμείο, χαρακτηρίζοντας τη σημαντική διαρθρωτική αλλαγή, η οποία «υπό προϋποθέσεις μπορεί να έχει θετική επίπτωση, με την έννοια ότι θα στηρίξει και θα ενισχύσει τα εταιρικά χαρακτηριστικά της λειτουργίας της, χωρίς τις αγκυλώσεις και τον ασφυκτικό εναγκαλισμό του δημοσίου».
Πάντως ο κ. Παναγιωτάκης δεν πήρε θέση στο ζήτημα που συζητείται έντονα τις τελευταίες ημέρες και αφορά την πίεση που ασκείται από την πλευρά των δανειστών να προχωρήσει άμεσα η ιδιωτικοποίηση του 17% της ΔΕΗ που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ και το οποίο αποτελεί μέρος του 51% που είναι η συνολική συμμετοχή του δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο της επιχείρησης.

Κατά της πώλησης του 17% της επιχείρησης η κυβέρνηση

Η κυβέρνηση όπως προκύπτει από τις τοποθετήσεις του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη, επιδιώκει να αποτρέψει την πώληση του 17% της ΔΕΗ και το δημόσιο να διατηρήσει τον έλεγχο του 51% μεταβιβάζοντας το ως ενιαίο σύνολο στο σκέλος του Υπερταμείου που αφορά την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.
Το θέμα παραμένει ορθάνοιχτο και βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων με τους δανειστές οι οποίοι μάλιστα ζητούν και την εκχώρηση του management ΔΕΗ. (World Energy News 2/2).
Ο κ. Παναγιωτάκης επιχείρησε να προχωρήσει ένα βήμα πιο πέρα από αυτή την αντιπαράθεση.
Ελπίζοντας ότι η ένταξη στο Υπερταμείο θα αποτελέσει μια ευκαιρία ώστε η ΔΕΗ να πάψει να λειτουργεί υπό τον ασφυκτικό έλεγχο του δημοσίου και να υποχρεώνεται στην άσκηση κοινωνικής, βιομηχανικής ή αγροτικής πολιτικής μέσω των τιμολογίων ή των έργων που καλείται να κάνει, ανακοίνωσε ότι εν όψει της ένταξης στο Υπερταμείο θα προχωρήσει στην εκπόνηση ολοκληρωμένου σχεδίου στρατηγικής ανασυγκρότησης της επιχείρησης.
Βεβαίως εμμέσως πλην σαφώς ο κ. Παναγιωτάκης έδωσε το στίγμα του σε ότι αφορά τις απαιτήσεις των δανειστών σημειώνοντας πως πιστεύει ότι «μια επιχείρηση με Διοίκηση ελεγχόμενη από το Δημόσιο και με κατοχυρωμένα εργασιακά δικαιώματα μπορεί να είναι αποδοτική όσο και μια ιδιωτική».

Νέα προϊόντα και υπηρεσίες

Πάντως ανεξαρτήτως αυτού ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στην πρόσληψη ανεξάρτητου οίκου συμβούλων για την εκπόνηση του σχεδίου στρατηγικού μετασχηματισμού της ΔΕΗ  που θα αφορά την ανάπτυξη της σε νέες αγορές, προϊόντα και υπηρεσίες.
Παράλληλα ανακοίνωσε στην εκπόνηση marketing plan με στόχο να αντιμετωπίσει τον ανταγωνισμό που υφίσταται η ΔΕΗ από τις ιδιωτικές εταιρίες προμήθειας.
Όπως είπε ο κ. Παναγιωτάκης το στοίχημα για τη ΔΕΗ είναι να επιτύχει ικανοποιητικό βαθμό τήρησης των διακανονισμών, και παράλληλα επαναφορά της εισπραξιμότητας των τρεχόντων λογαριασμών, στα προ κρίσης επίπεδα, δηλαδή στο 85%.
Μάλιστα ανακοίνωσε τον σχεδιασμό νέων προϊόντων και συνεργειών με άλλες επιχειρήσεις, ώστε πέρα από τις αμυντικές δράσεις η ΔΕΗ να αναπτύξει πρωτοβουλίες που της επιτρέψουν να κρατήσει τα πιο κερδοφόρα τμήματα της αγοράς κυρίως μέσω της αναβάθμισης της παρουσίας σε όλη τη χώρα.
Συγκριτικό πλεονέκτημα που δεν διαθέτουν οι ιδιωτικές εταιρίες προμήθειας.
Βεβαίως πρέπει να σημειωθεί ότι οι σχεδιασμοί αυτοί του κ. Παναγιωτάκη, έχουν έντονο το στοιχείο της αντίφασης σε σχέση με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση έναντι των δανειστών για μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στην λιανική αγορά κάτω του 50% έως το 2019.
Αυτό όμως είναι ένα ζήτημα που καλείται να το απαντήσει η κυβέρνηση και όχι ο επικεφαλής μιας εισηγμένης στο Χρηματιστήριο επιχείρησης.
Εξάλλου ο κ. Παναγιωτάκης σημείωσε ότι οι σχεδιασμοί του βασίζονται στην προοπτική ότι η ΔΕΗ θα διατηρήσει τα 4 από τα 7 εκατομμύρια των πελατών που έχει σήμερα.
Στόχος του είναι στα 4 αυτά εκατομμύρια να μην συμπεριλαμβάνονται μόνο οι ζημιογόνοι πελάτες.   

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης