Ενέργεια

Η Φινλανδία θα επιτρέψει στο Ταμείο πυρηνικών αποβλήτων τις επενδύσεις σε μετοχές

Η Φινλανδία θα επιτρέψει στο Ταμείο πυρηνικών αποβλήτων τις επενδύσεις σε μετοχές
Στόχος να ενισχυθούν οι αποδόσεις
Το Φινλανδικό Ταμείο Διαχείρισης Πυρηνικών Αποβλήτων της Φινλανδίας θα μπορούσε να επιτρέπεται τις επενδύσεις σε μετοχές και άλλα περιουσιακά στοιχεία υψηλότερου κινδύνου, προκειμένου να ενισχύσει τις αποδόσεις, ανακοίνωσε τη Δευτέρα 2/9/2019 η υπουργός οικονομικών υποθέσεων και απασχόλησης της χώρας.
Το ταμείο των 2,9 δις. δολ   είναι «χτισμένο από ετήσιες πληρωμές από φορείς εκμετάλλευσης πυρηνικών σταθμών, το ταμείο εγγυάται ότι η διαχείριση των πυρηνικών αποβλήτων μπορεί να γίνει υπό όλες τις συνθήκες.
Μια ομάδα εργασίας που έχει επιφορτιστεί με την αξιολόγηση των επενδυτικών δραστηριοτήτων κατέληξε σε μια έκθεση ότι θα μπορούσε να διευρυνθεί από τον σημερινό περιορισμό μόνο στο δανεισμό προς το κράτος και στους προμηθευτές ενέργειας.
Το υπουργείο θα αρχίσει τώρα να συντάσσει προτάσεις και να ξεκινά συζητήσεις για την τροποποίηση των υφιστάμενων κανονισμών.

Πιθανή αλλαγή της νομοθεσίας

"Τα επιτόκια είναι εξαιρετικά χαμηλά, δεν είναι ο καλύτερος τρόπος για να συνεχίσουμε. Εξετάζουμε διαφορετικούς τρόπους πραγματοποίησης επενδύσεων, σε μετοχές ή κεφάλαια. Πιθανότατα προχωράμε για να αλλάξουμε τη νομοθεσία ", ανέφερε η σύμβουλος του υπουργείου Anja Liukko στο Reuters.
Το ταμείο αυξάνεται σταθερά κατά τη διάρκεια των 35 ετών λειτουργίας του, ενώ αναμένεται περαιτέρω αύξηση μετά την έναρξη λειτουργίας του πυρηνικού αντιδραστήρα Olkiluoto 3 το 2020.
"Είναι η άποψη της ομάδας εργασίας ότι η επενδυτική δραστηριότητα μπορεί να διευρυνθεί με τη δημιουργία καλύτερων ευκαιριών για βελτίωση των μακροπρόθεσμων επιδόσεων των ταμείων", ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.
Ωστόσο, η μετριοπαθής ανάληψη κινδύνων και η διασφάλιση ότι υπάρχουν πάντα διαθέσιμα περιουσιακά στοιχεία για την κάλυψη του κόστους των πυρηνικών αποβλήτων θα πρέπει να παραμείνει η βασική αρχή, πρόσθεσε.
Η νομοθετική διαδικασία θα ολοκληρωθεί πιθανότατα μέχρι τα τέλη του 2021.
"Φαίνεται να υπάρχει συναίνεση (στην κυβέρνηση) ότι αυτός είναι ο τρόπος να προχωρήσουμε", δήλωσε ο Liukko.



www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης