Τελευταία Νέα
Επικαιρότητα

Σταϊκούρας στη Handelsblatt: Θα τηρηθεί ο στόχος του 3,5% για το πλεόνασμα του 2020

Σταϊκούρας στη Handelsblatt: Θα τηρηθεί ο στόχος του 3,5% για το πλεόνασμα του 2020
Προσδοκώ στις συνομιλίες Μητσοτάκη με την καγκελάριο Merkel να ενισχυθεί η αμοιβαία εμπιστοσύνη μας είπε ο κ.Σταϊκούρας
Διαβεβαιώσεις ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποδέχεται τις υποχρεώσεις που έχει συνάψει η Ελλάδα με τους εταίρους και χρηματοδότες της παρείχε ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt και απαντώντας στο ερώτημα για το εάν η κυβέρνηση στο σχέδιο προϋπολογισμού του 2020 θα τηρήσει τον στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ που έχει συμφωνηθεί με τους πιστωτές.
«Από την άλλη πλευρά, η ελληνική κυβέρνηση θα δημιουργήσει εκείνες τις προϋποθέσεις ανάπτυξης, οι οποίες θα μας επιτρέψουν να μειώσουμε το πρωτογενές πλεόνασμα.
Είμαστε σε συζητήσεις γι αυτούς τους πιο ρεαλιστικούς στόχους.
Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η αξιοπιστία αποτελεί αποφασιστικό παράγοντα στην παρούσα φάση» υποστηρίζει ο κ.Σταϊκούρας ενόψει της αυριανής επίσκεψης του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη στο Βερολίνο όπου θα συναντηθεί με την καγκελάριο Merkel και τον υπουργό Οικονομικών Olaf Scholz.
Ερωτηθείς για το τι προσδοκά από την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην καγκελαρία, ο κ. Σταϊκούρας αναφέρει ότι «προσδοκώ ότι στις συνομιλίες μας με την καγκελάριο Angela Merkel και τον αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομικών Olaf Scholz θα ενισχυθεί η αμοιβαία εμπιστοσύνη μας».
«Επίσης, πιστεύω ότι η επίσκεψη θα μας βοηθήσει να βρούμε κοινές λύσεις για τη μελλοντική αρχιτεκτονική της ευρωζώνης» λέει ο κ.Σταϊκούρας.
Αναφερόμενος στην απόφαση της κυβέρνησης να αρθούν πλήρως οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων από 1ης Σεπτεμβρίου, ο υπουργός Οικονομικών επισημαίνει ότι «οι περιορισμοί είχαν επιβληθεί τον Ιούλιο του 2015 σε μία χαώδη κατάσταση, την οποία προκάλεσε η τότε κυβέρνηση με την ανεύθυνη και περιπετειώδη τακτική διαπραγμάτευσης που ακολουθούσε απέναντι στους πιστωτές».
«Η άρση τους είναι μία από τις εκκρεμείς υποθέσεις που μας κληροδότησε η προηγούμενη κυβέρνηση.
Εξαλείφουμε έναν παράγοντα αβεβαιότητας για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και την οικονομία» τονίζει ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ, ο οποίος ερωτηθείς για το αν έχει παρέλθει οριστικά η κρίση στην Ελλάδα απαντά ότι «η Ελλάδα αφήνει πίσω της μία μακρά περίοδο οικονομικής και πολιτικής αβεβαιότητας».
«Πρέπει να συνεχίσουμε, με πλήρη επίγνωση του ότι δεν υπάρχουν ούτε μαγικές, ούτε απλές λύσεις» αναφέρει ο κ.Σταϊκούρας, επισημαίνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση με σκληρή και συστηματική δουλειά, θέλει να μετατρέψει την Ελλάδα το συντομότερο δυνατό σε μια πλήρως λειτουργική οικονομία.
Ερωτηθείς για το εάν η Ελλάδα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο ύφεσης που διαφαίνεται πλέον στην Ευρώπη, ο κ.Σταϊκούρας επισημαίνει ότι «το διεθνές περιβάλλον είναι πολύ άστατο», ότι «οι γεωπολιτικές συγκυρίες, ο προστατευτισμός, οι ροές στις αγορές κεφαλαίων - όλα αυτά αποπνέουν αβεβαιότητα» και τονίζει ότι «ο κίνδυνος ύφεσης είναι υπαρκτός» και ότι «οι επιπτώσεις για την Ελλάδα εξαρτώνται από τη διάρκεια της ύφεσης και από την ανάπτυξη στις οικονομικά ισχυρές χώρες».
Σε ερώτηση για το πώς οι περικοπές στην φορολογία συμβαδίζουν με τις απαιτήσεις του προϋπολογισμού και βάσει όσων έχει συμφωνήσει η χώρα με τους πιστωτές της, ο κ.Σταϊκούρας επισημαίνει με κατηγορηματικό τρόπο πως η κυβέρνηση θα σεβαστεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα.
«Αλλά στο πλαίσιο αυτών των περιορισμών, θέλουμε να βρούμε τις καλύτερες δυνατές λύσεις.
Στόχος μας είναι μια βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη και η αποκατάσταση της κανονικότητας στις σχέσεις μας με τις οικονομικές αγορές.
Αυτό μας δίνει περιθώριο για μείωση της φορολογίας» τονίζει ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ
Ερωτηθείς για την προεκλογική εξαγγελία Μητσοτάκη για ρυθμούς ανάπτυξης άνω του 3% ετησίως, ο κ.Σταϊκούρας δηλώνει ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση θέλει να επιτύχει αυτόν τον στόχο «με το κατάλληλο ρυθμιστικό πλαίσιο».
Όπως λέει, σε αυτό περιλαμβάνονται η φορολογική μεταρρύθμιση, αλλά και μία πειθαρχημένη δημοσιονομική πολιτική, βιώσιμα κρατικά έσοδα και ένας υγιής τραπεζικός τομέας.
«Μετά το αρνητικό σπιράλ της κρίσης θέλουμε να επαναφέρουμε την οικονομία σε πορεία βιώσιμης ανάπτυξης με την προώθηση σημαντικών επενδύσεων, ιδιωτικοποιήσεις, κρατικές επενδύσεις σε υποδομές και στήριξη της υγιούς ιδιωτικής επιχειρηματικότητας» τονίζει ο κ.Σταϊκούρας, ο οποίος ερωτηθείς για το πότε θα πρέπει να αναμένονται τα πρώτα θετικά αποτελέσματα, υποστηρίζει πως «είναι ήδη ορατές οι πρώτες θετικές ενδείξεις».
«Το οικονομικό κλίμα όχι μόνο είναι στα καλύτερα επίπεδα από το 2008, αλλά ο σχετικός δείκτης κινείται πάνω από τον μέσο όρο της ευρωζώνης.
Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων είναι στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 15 ετών» αναφέρει ο κ.Σταϊκούρας, ο οποίος στην ερώτηση ότι αν και μειώνονται οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, αυτά εξακολουθούν να βαθμολογούνται ως junk, ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ σημειώνει ότι σε κάθε περίπτωση η εικόνα των αξιολογήσεων της ελληνικής οικονομίας έχει ήδη βελτιωθεί.
«Το εκλογικό αποτέλεσμα των αρχών του Ιουλίου, η νέα σταθερή κυβέρνηση και τα αναπτυξιακά της σχέδια διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο.
Στόχος μας είναι να επιτύχουμε όσο το δυνατόν το συντομότερο την επενδυτική βαθμίδα.
Για να το επιτύχουμε αυτό, θα πρέπει εν τέλει να λύσουμε χρόνια προβλήματα που έχουν αρνητική επιρροή στην αξιοπιστία της χώρας με μεθοδική δουλειά.
Θα παραμείνουμε σε συνεχή επικοινωνία με τους θεσμικούς επενδυτές» λέει ο κ.Σταϊκούρας, ο οποίος σχετικά με τον τραπεζικό τομέα, αναφέρει ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να καταστήσει ξανά τις τράπεζες έναν αναπτυξιακό μοχλό για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.
Όπως λέει, το κύριο πρόβλημα εξακολουθούν να παραμένουν τα "κόκκινα δάνεια", επισημαίνοντας πάντως πως είναι ρεαλιστικά και ελπιδοφόρα τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί για τη μείωση τους.
«Εργαζόμαστε σε μια συστημική λύση προκειμένου να επιταχύνουμε τη μείωση των προβληματικών δανείων.
Είμαστε σε συζητήσεις με τις αρμόδιες αρχές της ΕΕ και της Ευρωζώνης» τονίζει ο κ.Σταϊκούρας, ο οποίος επισημαίνει πάντως πως οι τράπεζες ανακάμπτουν, η εμπιστοσύνη των επενδυτών ενισχύεται, οι καταθέσεις επιστρέφουν και η πρόσβαση των θεσμικών οργάνων στις χρηματοπιστωτικές αγορές βελτιώνεται.
Στην ερώτηση του πώς η κυβέρνηση θα καταφέρει να προσελκύσει περισσότερες επενδύσεις, ο ΥΠΟΙΚ αναφέρει ότι στόχος είναι η δημιουργία ενός φιλικού περιβάλλοντος για τους επενδυτές μέσω δομικών μεταρρυθμίσεων, μείωση της γραφειοκρατίας και μεταρρυθμίσεων στη φορολογία και στη Δικαιοσύνη.



 

Image


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης