Ηλεκτρισμός

Νότια Αφρική: Προς πώληση σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα της Eskom

tags :
Νότια Αφρική: Προς πώληση σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα της Eskom
Μελέτη του υπουργείου οικονομικών της χώρας
Η κρατική επιχείρηση ηλεκτρικής ενέργειας της Νότιας Αφρικής Eskom θα μπορούσε να πουλήσει τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα, ενδεχομένως μέσω σειράς δημοπρασιών, σύμφωνα με έγγραφο που δημοσίευσε το υπουργείο Οικονομικών της χώρας.
Η Eskom προμηθεύει περισσότερο από το 90% της ενέργειας στην πιο προηγμένη οικονομία της Αφρικής, αλλά εξαρτάται από τη διάσωση της κυβέρνησης.
Αντιμετωπίζει βαθιά κρίση, καθώς οι πωλήσεις ηλεκτρικής ενέργειας είναι σε πτωτική πορεία και το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους έχει αυξηθεί.
Η Νότια Αφρική υπέστη μερικές από τις χειρότερες διακοπές νωρίτερα αυτό το έτος, λόγω ελαττωμάτων σε ορισμένους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιούν άνθρακα, πολλοί από τους οποίους φθάνουν στο τέλος της εμπορικής τους ζωής.
Ο Πρόεδρος Cyril Ramaphosa υποσχέθηκε φέτος να «σπάσει» την Eskom σε διαφορετικές μονάδες παραγωγής, διανομής και μετάδοσης, προκειμένου να καταστεί πιο αποτελεσματική.
Το  υπουργείο Οικονομικών, στο έγγραφο, ανέφερε  ότι εάν η Eskom πρόκειται να πουλήσει σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα μέσω δημοπρασιών, θα μπορούσε να έχει έσοδα ύψους 450 δισεκατομμυρίων ραντ (30 δισεκατομμυρίων δολαρίων), υποθέτοντας τιμολόγια που αντικατοπτρίζουν το κόστος.

Χρέος 440 δισ. ραντ

"Η Eskom θα πουλήσει τον ίδιο τον σταθμό, όλες τις υποχρεώσεις του για συγκεκριμένους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, μαζί με μια συμφωνία αγοράς ενέργειας (PPA) σε προκαθορισμένο τιμολόγιο για το σταθμό ηλεκτροπαραγωγής", ανέφερε το έγγραφο.
Η αναδιάρθρωση του επιχειρηματικού μοντέλου της Eskom θα μπορούσε να περιορίσει τον δημοσιονομικό και οικονομικό κίνδυνο που θέτει η Eskom, ανέφερε το έγγραφο.
Η Eskom έχει χρέος 440 δισ. ραντ, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία και η πώληση των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής της θα μπορούσε να βοηθήσει στην αποπληρωμή του χρέους.
Το έγγραφο βρίσκεται σε δημόσια δηβούλευση μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου και  το Υπουργείο Οικονομικών σημείωσε ότι είναι μια εξέταση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα μπορούσαν να αντιστρέψουν την καθοδική τάση της οικονομικής ανάπτυξης της Νότιας Αφρικής.



www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης