Περιβάλλον

Μάχη με τις φλόγες στην Εύβοια - Αναζωπύρωση μεταξύ των οικισμών Πλατάνι και Μακρυμάλλη - Στήριξη από ΕΕ

Μάχη με τις φλόγες στην Εύβοια - Αναζωπύρωση μεταξύ των οικισμών Πλατάνι και Μακρυμάλλη - Στήριξη από ΕΕ

Η ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε νέο αίτημα για βοήθεια από την Ισπανία

(upd) Μεγάλη αναζωπύρωση της πυρκαγιάς στην Κεντρική Εύβοια μεταξύ των οικισμών Πλατάνι και Μακρυμάλλη.
Οι αναζωπυρώσεις, είναι ο μεγάλος αντίπαλος της πυροσβεστικής στη μάχη για την κατάσβεση της φωτιάς. Στόχος τους να τις  θέτουν άμεσα υπό έλεγχο, προκειμένου με τη συνδρομή των εναερίων μεσών η φωτιά να περιοριστεί πριν πέσει το σκοτάδι.
Για την κατάσβεση της φωτιάς επιχειρούν 235 πυροσβέστες με 75 οχήματα και από αέρος 7 αεροσκάφη και 9 ελικόπτερα.
Από την πυρκαγιά που μαίνεται από τα ξημερώματα της Τετάρτης (13/8) έχουν καεί - συμφώνα με τις πρώτες εκτιμήσεις - περίπου 20 χιλιάδες στρώματα πευκοδάσους, όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος.
Οι πυκνοί καπνοί δυσχεραίνουν τις ρίψεις των πιλότων των πυροσβεστικών αεροπλάνων και των ελικοπτέρων που με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν τις ρίψεις νερού.
Ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Βασίλης Βαθρακογιάννης είπε στον ΣΚΑΪ ότι από το μεσημέρι θα ξεκινήσουν να επιχειρούν και τα δυο ιταλικά καναντέρ που βρίσκονται από την Τετάρτη το βράδυ στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας.
Οι πυροσβέστες μετά από ολονύχτια μάχη κατάφεραν να σώσουν όλους τους οικισμούς κοντά τα μέτωπα της πυρκαγιάς.
Ακόμα και στις 3 τα ξημερώματα όταν η φωτιά έφτασε μέχρι τα Ψαχνά όπου βρήκε μπροστά της μία αντιπυρική ζώνη την οποία είχαν προλάβει να ανοίξουν τα βαριά χωματουργικά μηχανήματα της ΛΑΡΚΟ, βρήκαν την ευκαιρία ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις να περιορίσουν το συγκεκριμένο μέτωπο.
Οι πληροφορίες από την πυροσβεστική αναφέρουν ότι δεν υπάρχουν κατεστραμμένα σπίτια,  εκτός από ρύπανση εξωτερικά σε ορισμένα αλλά έχουν καεί αυτοκίνητα.
 

Μητσοτάκης: «Για την Κυβέρνησή μας, πρώτο μέλημα η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Αμέσως μετά, η προστασία των περιουσιών»

Κοντά στους ανθρώπους που έδωσαν και συνεχίζουν να δίνουν τη μάχη στην πρώτη γραμμή για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στην Εύβοια, βρέθηκε ο πρωθυπουργός. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο κινητό Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής «Όλυμπος», ενημερώθηκε για την τρέχουσα κατάσταση στα διάφορα πύρινα μέτωπα. Στις δηλώσεις του, ευχαρίστησε τις γυναίκες και τους άντρες που έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους στη μάχη με τις φλόγες, ανακοίνωσε πως θα κινηθεί άμεσα η διαδικασία για να αποκατασταθούν οι αγρότες από τον ΕΛΓΑ για τις καταστροφές που υπέστησαν στην περιουσία τους και προανήγγειλε πως το επόμενο χρονικό διάστημα, θα προχωρήσουν δραστικές παρεμβάσεις στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί συνολικά η Πολιτική Προστασία.
«Τα πράγματα, πλέον, είναι καλύτερα. Αλλά, όπως είπε και ο γενικός γραμματέας, δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός και θα παρακαλούσα όλες και όλους να ακούν προσεκτικά τις εντολές και τις οδηγίες της Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και της Πυροσβεστικής», ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι «θα κινηθούν όλες οι σχετικές διαδικασίες, ώστε να επιτρέψουμε στην ίδια τη φύση να ξεκινήσει από μόνη της το έργο της δύσκολης και μακροχρόνιας αποκατάστασης της καταστροφής, η οποία συντελέστηκε».
Επανέλαβε ότι, η Πολιτική Προστασία είναι ένα μεγάλο στοίχημα.
«Για την Κυβέρνησή μας, πρώτο μέλημα η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Αμέσως μετά, η προστασία των περιουσιών και καθώς η αντιπυρική περίοδος θα φτάνει προς το τέλος της θα αξιοποιήσουμε το επόμενο χρονικό διάστημα, ώστε να κάνουμε δραστικές παρεμβάσεις στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί συνολικά η Πολιτική Προστασία» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Συνεχάρη τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας όλους όσοι, τις τελευταίες ημέρες καταβάλουν όλη αυτή την προσπάθεια, ώστε να μπορέσουμε να αναμετρηθούμε με ακραία φυσικά φαινόμενα, «τα οποία, δυστυχώς, θα είναι μαζί μας για πολλά χρόνια ακόμα. Και οφείλουμε σε εθνικό, αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως τόνισα και στη συνάντηση που είχα με τον Ευρωπαίο Επίτροπο, κ. Στυλιανίδη, να είμαστε όσο το δυνατόν πιο έτοιμοι». Κλείνοντας ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι δεν έχει τελειώσει ακόμα η αντιπυρική περίοδος και θα χρειαστεί εγρήγορση μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου απ' όλες και απ' όλους, ώστε να περιοριστεί στο ελάχιστο τη ζημιά που θα γίνει από τις δασικές πυρκαγιές.
Ο κ. Μητσοτάκης μετέβη σε περιοχή έξω από το χωριό Μακρυμάλλη στην κεντρική Εύβοια, για να δει από κοντά τις ζημιές που προκάλεσε την πυρκαγιά. Παρόντες στην σύσκεψη στο συντονιστικό κέντρο ήταν, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Βασίλης Ματθαιόπουλος, ο απερχόμενος Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Κώστας Μπακογιάννης, ο νέος Περιφερειάρχης, Φάνης Σπανός, ο δήμαρχος Διρφύων -Μεσσαπίων, Γιώργος Ψαθάς, και οι βουλευτές Νέας Δημοκρατίας του νομού Εύβοιας, Σίμος Κεδίκογλου και Αθανάσιος Ζεμπίλης.
Ο κ. Χαρδαλιάς στις δηλώσεις του επισήμανε ότι η δύσκολη μάχη στην Εύβοια, συνεχίζεται και πρόσθεσε: «Η συγκυρία η καιρική και οι καταστάσεις επιβάλλουν εγρήγορση και την παράκληση σε όλους να είμαστε πολύ προσεκτικοί και να αποφεύγουμε ενέργειες που μπορεί να δημιουργήσουν ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Λίγα λόγια, πολύ δουλειά. Το ζήτημα της Πολιτικής Προστασίας είναι στοίχημα και είναι στοίχημα ζωής για όλους όσους εμπλεκόμαστε με αυτήν».

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες 

Οι δυνάμεις πυρόσβεσης έδωσαν ολονύχτια, τιτάνια μάχη, καταφέρνοντας να σώσουν τελικά και τα 4 χωριά που κινδύνευσαν από τις φλόγες, οι οποίες κατέκαυσαν μεγάλο μέρος από το παρθένο πευκοδάσος.
Με μηχανήματα και μπουλντόζες οι δυνάμεις δημιούργησαν αντιπυρικές ζώνες εμποδίζοντας καταρχάς τη φωτιά να προχωρήσει προς τα Ψαχνά, ενώ με υπεράνθρωπες προσπάθειες και αυτοθυσία οι πυροσβέστες δημιούργησαν ασπίδα προστασίας κυρίως για τα χωριά Μακρυμάλλη και Κοντοδεσπότι, στα οποία οι φλόγες έγλειψαν σχεδόν τα σπίτια.
Οι πληροφορίες από την πυροσβεστική αναφέρουν ότι δεν υπάρχουν κατεστραμμένα σπίτια, εκτός από ρύπανση εξωτερικά σε ορισμένα, έχουν καεί όμως αυτοκίνητα.
Σύμφωνα με την πυροσβεστική, η φωτιά παρουσιάζει λίγο καλύτερη εικόνα από χθες και οι προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων επικεντρώνονται σε δύο σημεία και συγκεκριμένα από Πλατανιά προς Νταμάρια και από το χωριό Μακρυμάλλη προς Πλατανιά.
Από το πρωί επιχειρούν και πάλι τα εναέρια μέσα και συγκεκριμένα 9 ελικόπτερα, εκ των οποίων τα 2 του στρατού και 7 αεροσκάφη, ενώ συντονισμός από αέρος γίνεται με 2 ελικόπτερα, ένα της ΕΛΑΣ και ένα του πυροσβεστικού σώματος.
Έφτασαν επίσης και 2 ιταλικά αεροσκάφη που θα συμμετάσχουν στην επιχείρηση και αναμένονται 2 ακόμη από την Ισπανία που ανταποκρίθηκε και αυτή στο ελληνικό αίτημα για συνδρομή από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό πολιτικής προστασίας.
Η Κροατία που επίσης είχε ανταποκριθεί τελικά, δεν έστειλε αεροσκάφη καθώς και αυτή έχει πολύ υψηλό κίνδυνο για εκδήλωση πυρκαγιάς.
Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησε και η εναέρια βοήθεια με 6 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα να κάνουν ρίψεις νερού στα πύρινα μέτωπα. 
Στο μέτωπο της φωτιάς βρίσκεται και ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης ο οποίος διέκοψε τις διακοπές του για να μετάσχει στη σύσκεψη υπό τον υπουργό των Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκο και στη συνέχεια να μεταβεί στο μέτωπο της φωτιάς στα Ψαχνά.
«Πάμε για νύχτα μάχης ολόκληρου του μηχανισμού με τα μέτωπα στην Εύβοια» δήλωσε αργά το βράδυ της Τρίτης ο Κώστας Μπακογιάννης στον προσωπικό του λογαριασμό το FB και συμπληρώνει πως «μεγάλος ο βαθμός δυσκολίας, αλλά δίνουν το μέγιστο των δυνάμεών τους, πυροσβέστες, εθελοντές, αστυνομικοί και όλοι οι άνθρωποι του ΕΚΑΒ, των δήμων και της Περιφέρειας».
«Ευτυχώς προλάβαμε και με χωματουργικά μηχανήματα ανοίξαμε αντιπυρικές ζώνες περιφερειακά των σπιτιών στα Ψαχνά» δηλώνει ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Θανάσης Καρακάντζας.
Σύμφωνα με τον κ. Καρακάντζα από τη στιγμή που το μέτωπο προς τα Ψαχνά ελέγχεται, οι προσπάθειες εστιάζονται στις αναζωπυρώσεις περιφερειακά των χωριών Μακρυμάλλη και Κοντοδεσπότι, ενώ επίγειες δυνάμεις έχουν συγκεντρωθεί και στο χωριό Πλατανιά.
«Ελπίζουμε τη νύχτα να μην έχουμε ισχυρούς ανέμους για να μπορέσουμε να ελέγξουμε κάποια μέτωπα» σημειώνει χαρακτηριστικά ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας.
Ορατός μέχρι την Κόρινθο ο καπνός από τη φωτιά στην Ευβοία.

Μητσοτάκης: Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη να μεταφραστεί έμπρακτα σε δράσεις για τη στήριξη ευάλωτων κρατών

Την πρόθεση του να ηγηθεί της προσπάθειας ώστε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας να μπορεί να συμβάλλει, σε τέτοιες περιπτώσεις, έδωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνάντησή του με τον Ευρωπαίο Επίτροπο, Χρήστο Στυλιανίδη στο Μέγαρο Μαξίμου.
«Επιβάλλεται η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη να μεταφραστεί έμπρακτα σε δράσεις που θα υποστηρίξουν τα πιο ευάλωτα κράτη.
Ο μηχανισμός κάνει ακριβώς αυτό, και θέλω να τον διαβεβαιώσω προσωπικά, σε επίπεδο ευρωπαϊκού συμβουλίου, σκοπεύω να ηγηθώ της προσπάθειας ο μηχανισμός να αποκτήσει τις μόνιμες και σταθερές δομές που χρειάζεται ώστε να μπορεί να συνδράμει κάθε ευρωπαϊκή χώρα που έχει ανάγκη», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«H κλιματική αλλαγή και οι επιπτώσεις της θα μας συνοδεύουν δυστυχώς για πολλά χρόνια», είπε ο πρωθυπουργός, ενώ αναφέρθηκε στη σημαντική συμβολή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.
Σημειώνεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει στην Εύβοια προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση από τα στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, στο κινητό Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής, «Όλυμπος».

Στυλιανίδης (Κομισιόν): Η Ευρώπη θα σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας

H Eυρωπαϊκή Ένωση θα σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας, δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Χρήστος Στυλιανίδης, αρμόδιος για ανθρωπιστική βοήθεια και διαχείριση κρίσεων.
Ο κ. Στυλιανίδης, ο οποίος ήρθε στη Ελλάδα για να εκφράσει την συμπαράσταση της Ευρώπης, συναντήθηκε με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη δήλωσε πως «χθες καταφέραμε τα βασικά, να προστατεύσουμε τις ζωές των ανθρώπων και να σώσουμε τις περιουσίες τους. Η πόλη των Ψαχνών δεν απειλήθηκε. Οι δύσκολες καταστάσεις μας βοηθούν να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι γιατί εκεί αναδεικνύεται η αξία της συνεργασίας και της αλληλεγγύσης, και αυτό εκφράζει η επίσκεψη του κ. Στυλιανίδη στο επιχειρησιακό κέντρο σήμερα».
Στις 10:30 ο κ. Στυλιανίδης θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στην Ελλάδα τα δύο ιταλικά αεροσκάφη - Εμπλοκή με τα κροατικά

Στην Ελλάδα βρίσκονται ήδη από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης (14/2) τα δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη από την Ιταλία, που νωρίτερα είχε ζητήσει η Αθήνα να συνδράμουν στην επιχείρηση κατάσβεσης της μεγάλης φωτιάς στην Εύβοια.
Τα ιταλικά αεροσκάφη, μαζί με τα ελληνικά, θα ξεκινήσουν την μάχη με τις φλόγες με το πρώτο φως της ημέρας.
Αντίθετα, υπήρξε εμπλοκή με τα δύο αεροσκάφη που ζητήθηκαν από την Κροατία και έτσι η χώρα μας κατέθεσε ήδη αίτημα προς την Ισπανία, προκειμένου δύο ακόμα αεροσκάφη να φτάσουν από εκεί.

Ελεύθερος αφέθηκε ο 60χρονος στην Ιστιαία

Ελεύθερος αφέθηκε ο 60χρονος ο οποίος προσήχθη, το βράδυ της Τρίτης, ως ύποπτος για τη φωτιά στην Ιστιαία Ευβοίας καθώς αποδείχθηκε πως δεν είχε σχέση με τη φωτιά.

Το μεσημέρι της Τετάρτης η εξασθένιση των ανέμων

Oι βόρειοι άνεμοι που πνέουν στις περιοχές όπου μαίνεται η μεγάλη πυρκαγιά στην Εύβοια, κατά τη διάρκεια της νύχτας προς Τετάρτη παρουσίασαν ενίσχυση, με τις μέσες εντάσεις τους να ανέρχονται στα 4 μποφόρ και τις ριπές τους σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα. Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, σημαντική εξασθένιση των ανέμων περιμένουμε τις μεσημεριανές ώρες της Τετάρτης.


Εκκένωση του χωριού Κοντοδεσπότι, στην Εύβοια

Το σχέδιο νυχτερινής δράσης της πυροσβεστικής για την αντιμετώπιση της φωτιάς στην Εύβοια


Σχέδιο που αποσκοπεί στη αποδυνάμωση της μεγάλης φωτιάς στην Εύβοια κατά την διάρκεια της νύχτας, παρά την απουσία εναέριων μέσων, ενεργοποιούν η Πυροσβεστική και η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
Χρησιμοποιώντας ειδικό λογισμικό, που λαμβάνει υπόψη δεδομένα όπως η ένταση των ανέμων και το ανάγλυφο του εδάφους, οι Αρχές έχουν εκπονήσει προσομοίωση με τις πιθανές διαδρομές που θα ακολουθήσει η φωτιά μετά την δύση του Ηλίου.
Με βάση την ηλεκτρονική πρόγνωση για την πορεία της φωτιάς οι επίγειες δυνάμεις θα επιχειρήσουν «δυναμική πυρόσβεση» ώστε να περιοριστούν τα τρία κύρια μέτωπα που παραμένουν σε εξέλιξη, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ.
Σύμμαχος στο έργο των πυροσβεστών είναι οι καιρικές συνθήκες, καθότι οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν νωρίτερα έχουν κοπάσει.
Σύμφωνα με την πρόγνωση μετεωρολόγων του ΣΚΑΪ κατά την διάρκεια της νύχτας προβλέπεται πως ο άνεμος θα πέσει στα 3 έως 4 μποφόρ, σε αντίθεση με την ώρα που ξέσπασε η φωτιά, όπου ριπές έφταναν τα 8 μποφόρ.
Κατ’ αυτόν τον τρόπο, όταν θα ανατείλει ο Ήλιος και θα απογειωθούν εκ νέου τα εναέρια μέσα θα είναι δυνατό να δοθεί η «χαριστική» βολή στην φωτιά, αν και οι άνεμοι αναμένεται να ενισχυθούν ελαφρά το πρωί.

Το χρονικό των εξελίξεων

Αίτημα συνδρομής για την αντιμετώπιση της μεγάλης πυρκαγιάς στην Εύβοια έγινε από τη χώρα μας στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πολιτικής Προστασίας, που ανταποκρίθηκε άμεσα, σύμφωνα με ανακοίνωσης της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η χώρα μας ζητάει οκτώ αεροσκάφη και ήδη ανταποκρίθηκαν θετικά η Κροατία και η Ιταλία, από όπου ξεκινούν ήδη πυροσβεστικά αεροσκάφη, ενώ αναμένεται απάντηση και από τις άλλες χώρες.
Αυτή την ώρα πυροσβεστικά οχήματα και ισχυρές πεζοπόρες δυνάμεις δημιουργούν ζώνη προστασίας στο χωριό Μακρυμάλλη, όπου η πυρκαγιά έχει ήδη κάψει σπίτια, ενώ ολοκληρώθηκε η εκκένωση και του χωριού Πλατανιά, όπου έχει πλησιάσει επικίνδυνα η πυρκαγιά.
Υπενθυμίζεται ότι έπειτα από εισήγηση του επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων εκκενώθηκαν προληπτικά τα χωριά Κοντοδεσπότι, Σταυρός, Μακρυμάλλη, Πλατανιά καθώς και η μονή Μακρυμάλλη.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΓΓΠΠ, η πυρκαγιά στην Εύβοια ξεκίνησε σήμερα τα ξημερώματα στις 03:16, στην περιοχή Αγριλίτσας, στο παρθένο συμπαγές πευκοδάσος, που είχε ενταχθεί στο δίκτυο Natura και έχει χαρακτηριστεί καταφύγιο άγριας ζωής.
Από την πρώτη στιγμή έγινε μεγάλη κινητοποίηση και σταδιακά οι δυνάμεις που επιχειρούν από νωρίς είναι, 227 πυροσβέστες, 75 οχήματα, 7 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων της πυροσβεστικής και στρατού, δυνάμεις εθελοντών, το κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο της Πυροσβεστικής «ΟΛΥΜΠΟΣ», 6 αεροσκάφη και 6 ελικόπτερα.
Η ισχύς των ανέμων ξεπέρασε τα 8 μποφόρ.
Η φωτιά επεκτάθηκε στην πυκνή βλάστηση του πευκοδάσους.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «με βάση την αρχική εκτίμηση της σοβαρότητας της πυρκαγιάς, το σχέδιο δράσης έθεσε ως βασικό στόχο την προστασία των κατοίκων, των επιχειρούντων και κατά το δυνατόντη διάσωση των οικισμών και περιουσιών».
Στην πυρκαγιά μετέβησαν για να συντονίσουν το έργο ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ο αρχηγός του ΠΣ Β. Ματθαιόπουλος, ο υπαρχηγός Επιχειρήσεων ΠΣ Σ. Κολοκούρης και ο υπαρχηγός Υποστήριξης ΠΣ Κ. Κυριακόπουλος.
Στο κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής βρίσκεται από το πρωί ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδης.
Μονάδες της ομάδας Δίας και Άμεσης Δράσης ενισχύουν τις επιχειρήσεις στα χωριά, για την ενημέρωση, εγρήγορση και συνδρομή στους κατοίκους.
Χωματουργικά μηχανήματα και υδροφόρες του στρατού, των δήμων, της Περιφέρειας και της ΛΑΡΚΟ θα δημιουργήσουν χώρο προληπτικής προστασίας πριν από την πόλη των Ψαχνών.
Στον ίδιο χώρο συγκεντρώνεται μεγάλο μέρος των δυνάμεων που επιχειρούν.
Ο δήμαρχος Ψαχνών και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας συντονίζουν την επιχείρηση.

Εκκένωση του χωριού Κοντοδεσπότι, στην Εύβοια



Αίτημα για βοήθεια από Ευρώπη

H ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε αίτημα για βοήθεια από την Ευρώπη.
Ειδικότερα, η χώρα μας ζήτησε βοήθεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας σε εναέρια μέσα για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς.
Άμεση ήταν η ανταπόκριση από Ιταλία και Κροατία που στέλνουν αεροσκάφη.

www.worldenergynews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης