Χρηματιστήριο & Αγορές

Kατάρρευση του πέσο κατά 23% στα 1:56 η ισοτιμία με το δολάριο - Οι 4 εστίες προβλημάτων για τις αγορές

Kατάρρευση του πέσο κατά 23% στα 1:56 η ισοτιμία με το δολάριο - Οι 4 εστίες προβλημάτων για τις αγορές
Οι απειλές για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας
Νέα εστία αποδόμησης της προσπάθειας να εξομαλυθνεί η εικόνα των διεθνών αγορών αποτελεί η κατάρρευση της ισοτιμίας του αργεντινικού πέσου με το δολάριο.
Αυτή πλησιάζει το 1 δολάριο προς 56 (55,90) πεσος, μια πτώση δηλαδή για το νόμισμα της Αργεντινής της τάξης του 23% καθώς ανέβηκε η ισοτιμία κατά 10 πέσος σήμερα ανά δολάριο.
Διαμορφώνονται εκτός από αυτή άλλες τρεις εστίες προβλημάτων:
Η κεντρική τράπεζα της Βραζιλίας μείωσε τις προβλέψεις της για την παγκόσμια ανάπτυξη(2), ενώ η ισοτιμία γουάν προς δολάριο επιδεινώνεται σταθερά με αποτέλεσμα να έχει έλθει στην σχέση 1 δολ προς 7,10 γουάν(3).
Υπάρχει πρόβλημα με τις μεγάλες αναδυόμενες αγορές, την ώρα που η γερμανική οικονομία πλήττεται από τον εμπορικό πόλεμο και εισέρχεται σε φάση μηδενικής ανάκαμψης (4).
Το διεθνές περιβάλλον επιδεινώνεται σταθερά και αυτό δεν θα βοηθήσει την ελληνική κεφαλαιαγορά, όπως διαφαίνεται από τις εξελίξεις στο χρηματιστήριο.

Πτώση 1,49% για τον DOW και 1,23% για τον S&P

(upd) Με ισχυρές απώλειες έκλεισαν σήμερα (12/8/2019) οι δείκτες της Wall Street, καθώς οι επενδυτές συνεχίζουν να παρακολουθούν την κλιμακούμενη εμπορική ένταση ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα, με τον εμπορικό πόλεμο ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου να απειλεί με επιβράδυνση ή ακόμη και ύφεση την παγκόσμια οικονομία.
Την ίδια ώρα, με ανησυχία παρακολουθούν οι επενδυτές τις εξελίξεις στο Χονγκ Κονγκ.
Νωρίτερα σήμερα, η διοίκηση του αεροδρομίου του Χονγκ Κονγκ προχώρησε στην ακύρωση όλων των πτήσεων στις οποίες δεν έχει ανοίξει ακόμα το check in εξαιτίας των μεγάλων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.
Ο Dow Jones διολίσθησε κατά 1,49% κι έκλεισε στις 25.896,44 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 1,23% στις 2.882,66 μονάδες, ενώ ο Nasdaq έκλεισε με απώλειες 1,20%, στις 7.863,41 μονάδες.

Kλίμα αναταράξεων σύμφωναμε το bankingnews.gr

Οι επενδυτές συνεχίζουν να παρακολουθούν την εμπορική ένταση ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα, αλλά και την πολιτική αβεβαιότητα σε Ιταλία και Βρετανία
(upd) Σημαντικές απώλειες καταγράφουν σήμερα (12/8/2019) οι δείκτες της Wall Street, καθώς οι επενδυτές συνεχίζουν να παρακολουθούν την κλιμακούμενη εμπορική ένταση ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα.
Περί τις 20:15, ο Dow Jones υποχωρεί κατά 1% στις 26.016 μονάδες, ο S&P 500 σημειώνει πτώση 0,8% στις 2.894 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείται κατά 0,7% χαμηλότερα, στις 7.900 μονάδες.
Πιέσεις δέχονται οι τεχνολογικές μετοχές, με την Amazon να σημειώνει πτώση 1,1%, το Facebook να καταγράφει απώλειες 1,3%, την Alphabet να υποχωρεί κατά 1,3% και τη Microsoft να κινείται κατά 0,7% χαμηλότερα.
Επίσης, υπό πίεση βρίσκονται οι μετοχές των Boeing και Caterpillar, λόγω της έκθεσής τους στο εξωτερικό, καταγράφοντας απώλειες 0,8% και 1% αντίστοιχα.
Στο «κόκκινο» διαπραγματεύονται και οι τραπεζικές μετοχές, καθώς οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων υποχωρούν περαιτέρω.
Η Goldman Sachs υποχωρεί κατά 1,7%, η Morgan Stanley σημειώνει πτώση 2%, η Citigroup καταγράφει απώλειες 2,5%, η JPMorgan κινείται κατά 1,8% χαμηλότερα, ενώ η Bank of America σημειώνει βουτιά 2,9%.
Την ίδια ώρα, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ σημειώνει πτώση 8,7 μονάδων βάσης και διαμορφώνεται στο 1,65%, από 1,734% στο προηγούμενο κλείσιμο, καθώς οι ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομία στρέφουν τους επενδυτές στα ασφαλή καταφύγια και τους απομακρύνουν από τα πιο ριψοκίνδυνα assets.

Στο επίκεντρο οι εξελίξεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας

Στο επίκεντρο παραμένουν οι τεταμένες σχέσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα, με τον εμπορικό πόλεμο ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου να απειλεί με επιβράδυνση ή ακόμη και ύφεση την παγκόσμια οικονομία.
Οι εμπορικές διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας πρόκειται να ξεκινήσουν εκ νέου στις αρχές Σεπτεμβρίου, μετά την επιβολή πρόσθετων δασμών σε κινεζικά αγαθά εκ μέρους της Ουάσιγκτον.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, δήλωσε την περασμένη Παρασκευή ότι η χώρα του δεν είναι έτοιμη ακόμη για μια συμφωνία με την Κίνα, ενώ η Goldman Sachs προειδοποίησε το σαββατοκύριακο ότι δεν αναμένεται μια συμφωνία για το εμπόριο πριν τις προεδρικές εκλογές του 2020.
Ο κλιμακούμενος εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ - Κίνας πυροδότησε μεγάλη αναταραχή στις αγορές την περασμένη εβδομάδα, με τον Dow Jones να καταγράφει εβδομαδιαίες απώλειες 0,75%.
Τη Δευτέρα, οι τρεις κύριοι δείκτες κατέγραψαν μάλιστα τη χειρότερη ημερήσια τους επίδοση από την αρχή του 2019, καθώς η Κίνα επέτρεψε στο νόμισμά της να υποχωρήσει κάτω από το φράγμα των 7 γουάν ανά δολάριο, για πρώτη φορά από το 2008, με την Ουάσιγκτον να καταγγέλλει το Πεκίνο για σκόπιμη χειραγώγηση.
Σήμερα, η κεντρική τράπεζα της Κίνας έθεσε την ισοτιμία αναφοράς για το κινεζικό νόμισμα στα 7,0211 γουάν ανά δολάριο, χαμηλότερα από το κλείσιμο της Παρασκευής, αλλά υψηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Οι επενδυτές παρακολουθούν προσεκτικά την ισοτιμία γουάν/δολαρίου, στον απόηχο της κλιμάκωσης της εμπορικής διαμάχης μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.
Χθες (11/8) η Goldman Sachs ανέφερε σε σημείωμά της ότι δεν περιμένει μία εμπορική συμφωνία ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2020, προειδοποιώντας παράλληλα ότι οι τρέχουσες εμπορικές εντάσεις έχουν μέχρι στιγμής μεγαλύτερο αντίκτυπο στην αμερικανική οικονομία απ' ό,τι αναμενόταν αρχικά.
Επιπλέον, η αμερικανική τράπεζα προχώρησε σε επί τα χείρω αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας κατά τους επόμενους μήνες, διευκρινίζοντας πως «οι φόβοι ότι ο εμπορικός πόλεμος θα προκαλέσει μία ύφεση αυξάνονται».
«Η αβεβαιότητα που έχει προκληθεί από τον εμπορικό πόλεμο θα μπορούσε να οδηγήσει τις επιχειρήσεις να μειώσουν τις δαπάνες τους μέχρι να επιλυθούν οι εντάσεις», αναφέρει μεταξύ άλλων το σημείωμα της Goldman Sachs.
Την ίδια ώρα, με ανησυχία παρακολουθούν οι επενδυτές τις εξελίξεις στο Χονγκ Κονγκ.
Νωρίτερα σήμερα, η διοίκηση του αεροδρομίου του Χονγκ Κονγκ προχώρησε στην ακύρωση όλων των πτήσεων στις οποίες δεν έχει ανοίξει ακόμα το check in εξαιτίας των μεγάλων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

Δεν διατηρήθηκε η ανάκαμψη στις ευρωαγορές

Δεν κατάφεραν σήμερα να διατηρήσουν τα κέρδη τους τα χρηματιστήρια της Ευρώπης, μετά από μια ιδιαίτερα νευρική συνεδρίαση με εναλλαγές προσήμων, καθώς οι επενδυτές συνεχίζουν να παρακολουθούν την κλιμακούμενη εμπορική ένταση ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα, αλλά και την πολιτική αβεβαιότητα σε Ιταλία και Βρετανία.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,31% κι έκλεισε στις 370,41 μονάδες.
Της σημερινής πτώσης «ηγήθηκαν» οι τραπεζικές μετοχές, με τον σχετικό δείκτη να καταγράφει απώλειες 1,8%, ενώ οι αυτοκινητοβιομηχανίες και οι πρώτες ύλες υποχώρησαν κατά 0,4% και 1,5% αντίστοιχα, λόγω των εμπορικών εντάσεων.
Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX υποχώρησε κατά 0,12% κι έκλεισε στις 11.679,68 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 0,37% κι έκλεισε στις 7.226,72 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε με απώλειες 0,33% στις 5.310,31 μονάδες.
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης