Επικαιρότητα

Μηταράκης (υφ.Εργασίας): Στόχος το 2021 να φτάσουμε στο 90% την αυτόματη έκδοση συντάξεων

Μηταράκης (υφ.Εργασίας): Στόχος το 2021 να φτάσουμε στο 90% την αυτόματη έκδοση συντάξεων
Θέλουμε το ένα τρίτο των συντάξεων να εκδίδεται αυθημερόν από τον Ιούνιο του 2020 είπε ο κ.Μηταράκης
Στόχος της κυβέρνησης είναι το 2021 το 90% των συντάξεων να εκδίδεται αυτόματα υποστήριξε ο υφυπουργός Εργασίας, Ν. Μηταράκης, ο οποίος υπογράμμισε πως η κυβέρνηση θέλει να εκδίδεται αυθημερόν το ένα τρίτο των συντάξεων από τον Ιούνιο του 2020.
«Πρόκειται για τις συντάξεις, που πλέον το σύστημα έχει όλα τα στοιχεία και δε χρειάζεται, ούτε να ζητήσουμε επιπλέον στοιχεία, ούτε να παρέμβει ανθρώπινο χέρι στη δημιουργία της συνταξιοδοτικής απόφασης.
Αυτό άμεσα θα αποφορτίσει τις ομάδες εργασίας που υπάρχουν στον ΕΦΚΑ και στο ΕΤΕΑΕΠ από την έκδοση των υπόλοιπων συντάξεων.
Θα προχωρήσει αυτό με τη δημιουργία επιπλέον περιπτώσεων συντάξεων, που μπορούν να εκδίδονται αυτόματα.
Στόχος είναι κάποια στιγμή το 2021 να φτάσουμε στο 90% την αυτόματη έκδοση συντάξεων και πλέον οι υπόλοιπες, που είναι πιο πολύπλοκες ή ειδικές περιπτώσεις -  για παράδειγμα για πολίτες που έχουν δουλέψει και κάποια χρόνια στο εξωτερικό και χρειάζεται επικοινωνία με τα συνταξιοδοτικά συστήματα άλλων κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης- αυτές απαιτούν λίγο ανθρώπινη παρέμβαση, αλλά πλέον από τις ομάδες που θα είναι επιφορτισμένες μόνο με το 10% των συντάξεων θα είναι πολύ- πολύ πιο εύκολο να εκδοθούν» είπε μιλώντας στο Πρακτορείο 104,9 Fm ο κ.Μηταράκης
Ερωτηθείς για τη χρηματοδότηση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών στον ΕΦΚΑ που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, ο κ.Μηταράκης είπε ότι «τα έσοδα του Ταμείου εξαρτώνται από τρεις παράγοντες».
«Ο ένας είναι το ύψος των εισφορών.
Ο δεύτερος είναι πόσοι δουλεύουν, ποια είναι η απασχόληση και ο τρίτος παράγοντας είναι πόσος είναι ο μέσος μισθός [...]
Θεωρούμε ότι η αύξηση της απασχόλησης και η βελτίωση του μέσου μισθού θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην κάλυψη αυτού του κενού.
Από εκεί και πέρα, ο γενικότερος δημοσιονομικός χώρος που δημιουργείται στην κυβέρνηση από τη βελτίωση της απόδοσης της ελληνικής οικονομίας είναι κάτι που το βλέπουμε συνολικά και κεντρικά ως κυβέρνηση.
Ήδη, στο θέμα του ΕΝΦΙΑ οι Έλληνες πολίτες βιώνουν τη μείωση κατά 22% μεσοσταθμικά της επιβάρυνσης.
Στον κεντρικό σχεδιασμό που γίνεται για την αξιοποίηση του δημοσιονομικού χώρου εντάσσεται και η συζήτηση για το υπόλοιπο της επιβάρυνσης των ταμείων, που θα δημιουργηθεί από τη μείωση των εισφορών» υπογράμμισε ο κ.Μηταράκης, ο οποίος αναφέρθηκε και στον κυβερνητικό σχεδιασμό για τη δομή του ασφαλιστικού συστήματος.
«Πιστεύουμε ότι το ασφαλιστικό σύστημα πρέπει να στηρίζεται σε τρεις πυλώνες.
Ο πρώτος η κύρια σύνταξη, ο ΕΦΚΑ, που παραμένει δημόσιος, άρα δεν υπάρχει κανένα θέμα παρερμηνείας αυτού, είναι δημόσιος, διανεμητικός και αναδιανεμητικός με τη στήριξη και του κράτους και των εργοδοτών και των εργαζομένων [...].
Ο δεύτερος πυλώνας, η επικουρική σύνταξη, παραμένει ως έχει για τους υπάρχοντες συνταξιούχους και εργαζόμενους.
Η δικιά μας γενιά, δηλαδή, θα παραμείνει στο παλιό σύστημα, διότι πρέπει το κόστος μετάβασης στο νέο σύστημα να μπορεί να αντιμετωπιστεί χωρίς δυσκολίες από το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα.
Η νέα επικουρική θα αφορά τους νέους εργαζόμενους.
Στόχος μας είναι από 1/1/2021 οι νέοι εργαζόμενοι, αυτοί που μπαίνουν για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας, να κεφαλαιοποιούν τις εισφορές τους, δηλαδή να είναι σε ατομικό λογαριασμό, στο όνομά τους, όπου θα μπαίνουν οι δικές τους εισφορές και θα επενδύονται σύμφωνα με τα κριτήρια που ο ίδιος ο ασφαλισμένος θα θέσει.
Αυτός ο λογαριασμός του ανήκει και από αυτόν τον λογαριασμό, στο τέλος του εργασιακού του βίου θα έχει τη δυνατότητα ένα ποσό, εάν επιθυμεί να το λάβει εφάπαξ, το υπόλοιπο ή όλο το ποσό να το μετατρέψει σε μία μηνιαία σύνταξη καταβολή.
Στον τρίτο πυλώνα. που είναι η καθαρά ιδιωτική ασφάλιση, που υπάρχει και σήμερα στην Ελλάδα, αλλά δεν είναι καθόλου αναπτυγμένη, θέλουμε να δώσουμε φορολογικά κίνητρα, ώστε να επιτρέψουν όσοι μπορούν κι όσοι θέλουν να έχουν και στήριξη στον τρίτο πυλώνα.
Ο πρώτος και ο δεύτερος πυλώνας είναι υποχρεωτικοί, ο τρίτος είναι καθαρά προαιρετικός» τόνισε ο κ.Μηταράκης.



www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης