Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, το 22% παραγωγής της ενέργειας παγκοσμίως παρέχεται από το φυσικό αέριο
Στην τεράστια σημασία που έχει στην ενεργειακή μετάβαση το φυσικό αέριο ως «μέρος της τελικής λύσης», αλλά και στα υπέρογκα ποσά που πρέπει να επενδυθούν στις υποδομές καθαρής ενέργειας μέχρι το 2040 στάθηκε ο επικεφαλής της έρευνας των φυσικών πόρων ( ΕΜΕΑ ) στην Goldman Sachs, Michele Della, μιλώντας στο δίκτυο CNBC την περασμένη Παρασκευή (26/7).
«Το γεγονός ότι το 50% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας προέρχεται από τις ΑΠΕ, οφείλεται στην αναξιοπιστία της προσφοράς και στο χρονοδιάγραμμα της ζήτησης», τόνισε.
«Τα πράγματα όμως είναι διαφορετικά, όταν οι ΑΠΕ ξεπεράσουν το 50%» σημείωσε, προσθέτοντας ότι δεν είναι εύκολη διαδικασία η φιλοδοξία της ενεργειακής μετάβασης, καθώς πηγές όπως η ηλιακή και αιολική ενέργεια δεν μπορούν να υποσχεθούν μια προβλέψιμη και σταθερή λύση».
Στην πλευρά των λύσεων συμπεριλαμβάνονται αξιόπιστα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας, που θα επιτρέπουν στην άμεση αποθήκευση, και την άμεση παροχή της στους καταναλωτές, όταν κριθεί αναγκαία.
Υπενθυμίζεται ότι με τον όρο «παγκόσμια ενεργειακή μετάβαση» εννοείται η μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα στις ΑΠΕ. Ωστόσο, σύμφωνα με τον ΙΕΑ, περιγράφεται η μετατροπή του ενεργειακού τομέα που στηρίζεται στα ορυκτά καύσιμα στο μηδενικό ισοζύγιο άνθρακα μέχρι το δεύτερο μισό αυτού του αιώνα.
Από την πλευρά του, ο Della Vigna εξάρει την ιδέα μιας «μακροπρόθεσμης λύσης» των ΑΠΕ που στηρίζεται στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με φυσικό αέριο και σε ένα ορισμένο επίπεδο δέσμευσης του διοξειδίου του άνθρακα.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Della Vigna συνυπέγραψε μια έκθεση της Goldman Sachs, η οποία ανέφερε ότι η μετάβαση στην ενέργεια θα μπορούσε να χρειαστεί έως και τα 30 τρισεκατομμύρια επενδύσεις σε υποδομές καθαρής ενέργειας μέχρι το 2040, προκειμένου να περιοριστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη.
www.worldenergynews.gr