Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Την είσπραξη 170 εκατ. ευρώ για λογαριασμό της ΔΕΗ από ληξιπρόθεσμες οφειλές ανέλαβε να «τρέξει» η Qualco

Την είσπραξη 170 εκατ. ευρώ για λογαριασμό της ΔΕΗ από ληξιπρόθεσμες οφειλές ανέλαβε να «τρέξει» η Qualco

Το έργο της Qualco αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς η προσπάθεια ανάκτησης ληξιπρόθεσμων οφειλών θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην οικονομική ανάταξης της επιχείρησης 

Ανάδοχος του διαγωνισμού της ΔΕΗ για την ανάκτηση ενός ποσού έως 170 εκατ. ευρώ από ληξιπρόθεσμες οφειλές, είναι από την περασμένη εβδομάδα και επίσημα η κοινοπραξία με επικεφαλής την Qualco, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες την Τρίτη (23/07) υπογράφηκε η σχετική σύμβαση ανάμεσα στην επιχείρηση ηλεκτρισμού και το κοινοπρακτικό σχήμα.
Υπενθυμίζεται ότι στον σχετικό διαγωνισμό, ο οποίος έληξε στις 19 Ιουνίου, η Qualco ήταν η μόνη εταιρεία ή κοινοπραξία που έδωσε το «παρών».
Επομένως, η αξιολόγηση της προσφοράς που υπέβαλε είχε ουσιαστικά διαδικαστικό χαρακτήρα, με συνέπεια στις 18 Ιουλίου, το Δ.Σ. της επιχείρησης να εγκρίνει τα αποτελέσματα του διαγωνισμού και την ανάθεση των σχετικών υπηρεσιών στην κοινοπραξία. 
Ο προϋπολογισμός του νέου διαγωνισμού ανέρχεται σε 15 εκατ. ευρώ και η διάρκεια της σύμβασης θα είναι 30 μήνες.
Η αμοιβή του αναδόχου θα συναρτάται από τις οφειλές που θα ανακτήσει, καθώς για ποσό 125 εκατ. ευρώ από ενεργούς πελάτες θα αμειφθεί με το 8% (δηλαδή 10 εκατ. ευρώ), για ποσό 25 εκατ. ευρώ από «τελικούς πελάτες» με οφειλή έως 2.000 ευρώ θα αμειφθεί με το 12% (δηλαδή 3 εκατ.) και για ποσό 20 εκατ. ευρώ από «τελικούς πελάτες» με οφειλή άνω των 2.000 ευρώ θα αμειφθεί με το 10% (δηλαδή 2 εκατ.).

Προτεραιότητα η είσπραξη οφειλών 

Το έργο της Qualco αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα στη δεδομένη συγκυρία, καθώς η νέα πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ έχει επαναλάβει με διάφορες αφορμές ότι βασική της προτεραιότητα είναι να εντατικοποιήσει τις προσπάθειες ανάκτησης ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την επιχείρηση, σε μία προσπάθεια οικονομικής ανάταξης της ΔΕΗ.
Πάντως, η κοινοπραξία έχει ήδη δημιουργήσει σημαντική παρακαταθήκη σε αυτό τον τομέα, καθώς ως ανάδοχος από τον πρώτο ανάλογο διαγωνισμό της επιχείρησης, κατάφερε να συγκεντρώσει στα ταμεία της επιχείρησης ένα ποσό άνω των 300 εκατ. ευρώ σε μετρητά.
Παράλληλα, εξασφάλισε διακανονισμούς της τάξης των 50 εκατομμυρίων.
Σε αυτό το πλαίσιο, το γεγονός ότι θα συνεχίσει να παρέχει τις υπηρεσίες της στη ΔΕΗ αποτελεί θετικό «σήμα» για την ακόμη μεγαλύτερη βελτίωση της εισπραξιμότητας, η οποία με τη σειρά της  θα παίξει καταλυτικό ρόλο στη σχεδιαζόμενη τιτλοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών, ύψους 1,5 δισ. ευρώ.
Όπως είναι γνωστό, η τιτλοποίηση θα «τρέξει» το αργότερο εντός Σεπτεμβρίου, ενώ όσο πιο ευοίωνες είναι οι προοπτικές είσπραξης εκπρόθεσμων λογαριασμών πελατών της επιχείρησης, τόσο πιο ελκυστικό θα θεωρηθεί στους υποψήφιους επενδυτές το χαρτοφυλάκιο που αυτή θα διαθέσει.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης