Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Κλείσιμο λιγνιτικών: Ποιές οι προύποθέσεις και γιατί δεν έχουν κλείσει ακόμα Αμύνταιο και Καρδιά

Κλείσιμο λιγνιτικών: Ποιές οι προύποθέσεις και γιατί δεν έχουν κλείσει ακόμα Αμύνταιο και Καρδιά

Η πολιτική κλεισίματος των λιγνιτικών θα πρέπει να ξεκινήσει από την Καρδιά και το Αμύνταιο

Το κλείσιμο λιγνιτικών μονάδων, που ανέφερε ο υπουργός Κ.Χατζηδάκης σε συνεντευξή του σήμερα στο ΒΗΜΑ 28/7 είναι μια σωστή επιλογή για την ΔΕΗ, που μειώνει την έκθεση σε μια ζημιογόνο δραστηριότητα και παράλληλα με την εθελουσία θα εξασφαλίσει και μείωση του εργασιακού κόστους.
Ήδη η ΔΕΗ, και όπως μας υπενθύμισαν οι Βρυξέλλες θα έπρέπει να είχε κλείσει το Αμύνταιο και την Καρδιά και έχουμε δύο μήνες για να απαντήσουμε.
Οι μονάδες αυτές έχουν ξεπεράσει κάθε όριο και κριτήριο λειτουργίας, όμως σύμφωνα με την απερχόμενη δίοικηση της ΔΕΗ δεν έκλεισαν για να καλύπτουν τις ανάγκες του ενεργειακού ισοζυγίου.
Το ερώτημα λοιπόν είναι με ποιό χρονικό ρυθμό θα μπορούν να κλείνουν λιγνιτικές μονάδες;
Και το δεύτερο τι θα κάνει η ΔΕΗ με τις μονάδες της Καρδιάς και του Αμυνταίου;
Παράλληλα οι λιγνιτικές μονάδες στο συνολό τους κατά την λειτουργία τους θα απαιτήσουν οπωσδήποτε τα ΑΔΙ για να μπορούν να επιβιώσουν όσο ακόμα χρειαστεί.
Άρα το κεφάλαιο λιγνιτικές είναι ένα σύνθετο κεφάλαιο που περιέχει κατά πρώτον την ευθυγράμμιση με την κοινοτική νομοθεσία με το κλείσιμο Αμυνταίου και Καρδιάς.
Κατά δεύτερο τον συνδυασμό απόσυσρης με τις ανάγκες του ενεργειακού ισοζυγίου, θυμίζουμε ότι το μερίδιο του φυσικού αερίου έχει φτάσει στο 41% αλλά και οι τιμές για τις ΑΠΕ δεν απέχουν πια πολύ από αυτές της αγοράς.
Κατά τρίτο την εξασφάλιση των ΑΔΙ για να μπορουν να επιβιώσουν όσο χρειαστεί οι λιγνικτικές και να μπορεί να λειτουργήσει η Πτολεμαϊδα 5 η επένδυση της οποίας θα φτάσει τα 1,4 δισ ευρώ.
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης