Επικαιρότητα

Προγραμματικές δηλώσεις Βρούτση: Τι είπε για ασφαλιστικό, συντάξεις και επιδόματα

Προγραμματικές δηλώσεις Βρούτση: Τι είπε για ασφαλιστικό, συντάξεις και επιδόματα
Το σύστημα τριών πυλώνων που θα εφαρμόσει η νέα κυβέρνηση στο ασφαλιστικό περιέγραψε στις προγραμματικές δηλώσεις ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης
Ειδικότερα, ο κ. Βρούτσης επανέλαβε ότι η Ν.Δ προωθεί ασφαλιστικό σύστημα τριών πυλώνων και τόνισε ότι:

  • Ο πρώτος πυλώνας αφορά την κύρια σύνταξη και είναι δημόσιος, καθολικός, κοινωνικός και υποχρεωτικός.
  • Ο δεύτερος πυλώνας αφορά την επικουρική σύνταξη. Όπως είπε ο κ. Βρούτσης "η όποια και όποτε μετάλλαξη και μεταλλαγή γίνει σε κεφαλαιοποιητικό σύστημα, θα γίνει κάτω από όρους απόλυτης διαφάνειας, κάτω από την αυστηρή εποπτεία της ΤτΕ και κάτω από το ηλεκτρονικό μάτι και την αυστηρή εποπτεία της κεφαλαιαγοράς, με δέσμευση ότι κανένας συνταξιούχος που παίρνει επικουρική σύνταξη δεν θα χάσει ούτε ευρώ. Είπε επίσης, ότι θα ενισχυθεί περαιτέρω και θα ενδυναμωθεί ο θεσμός των επαγγελματικών ταμείων, τα οποία αποτελούν το μέλλον.
  • Ο τρίτος πυλώνας αφορά το θεσμό της προαιρετικής ιδιωτικής ασφάλισης. Ο κ. Βρούτσης υποστήριξε ότι η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να δώσει κίνητρα θεσμικά και οικονομικά προς τις ιδιωτικές εταιρίες ώστε να διευρύνουν το ρόλο τους και να φτάσουμε στο μέσο όρο της Ευρώπης.
Ο υπουργός αναφέρθηκε επίσης στα εξής θέματα:

Κοινωνικά επιδόματα: Τόνισε την απόλυτη δέσμευση ότι κανένα κοινωνικό επίδομα δεν καταργείται αντιθέτως θα διευρυνθούν και θα ενισχυθούν.

Εκκρεμείς συντάξεις: Χαρακτήρισε τις εκκρεμείς συντάξεις ντροπή για την ελληνική κοινωνία και δεσμεύτηκε για την άμεση επίλυση του προβλήματος. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, στις επικουρικές και στα εφάπαξ υπάρχει εκκρεμότητα 90.000, στις κύριες συντάξεις 107.419, στις συντάξεις του Δημοσίου 17.657, στις συντάξεις χηρείας η εκκρεμότητα φτάνει τις 57.522, στις νέες συντάξεις χηρείας η εκκρεμότητα είναι για 32.296 συντάξεις ενώ σύμφωνα με εγκύκλιο που δημοσιεύθηκε προ τεσσάρων μηνών και φέρνει νέα δεδομένα στην παράλληλη και διαδοχική ασφάλιση η εκτίμηση αφορά σε 20.000 εκκρεμότητες. "Το πακέτο είναι 324.000 και αν σε αυτό προστεθεί η τραγική εικόνα στο Δημόσιο με τις εκκρεμείς υποθέσεις που είναι 140.000 ο αριθμός φτάνει στο ποσό των 464.000", σχολίασε.

Ψηφιακός μετασχηματισμός της διαδικασίας έκδοσης συντάξεων: Αποκάλυψε ότι το νομοθετικό έργο με την επωνυμία "ΑΤΛΑΣ ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ - Το υπουργείο Εργασίας στη νέα εποχή" είναι έτοιμο και θα έρθει το Νοέμβριο. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει το υπουργείο, στόχος είναι σε λιγότερο από έναν χρόνο και, συγκεκριμένα, μέχρι την 1η Ιουνίου 2020, το 34,48% των νέων συντάξεων να εκδίδεται ψηφιακά, το Ιανουάριο ή το Φεβρουάριο του 2021 το 24,39% των νέων συντάξεων να βγαίνει ψηφιακά ενώ, έως την 1η Ιουνίου 2021, περίπου το 90% των νέων συντάξεων να εκδίδεται ψηφιακά.

Συνδικαλιστικός νόμος: Υποστήριξε ότι η Ν.Δ. πιστεύει στον ανεξάρτητο, αδέσμευτο, ακηδεμόνευτο συνδικαλισμό και αναφέρθηκε στις εικόνες του τελευταίου συνεδρίου της ΓΣΕΕ, οι οποίες, σύμφωνα με τον ίδιο, δε τιμούν το θεσμό και θα πρέπει να ληφθούν αποφασιστικές πρωτοβουλίες. "Πρέπει να κλείσουμε τις ανοιχτές πληγές που υπάρχουν στον κρίσιμο αυτό θεσμικό πυλώνα της χώρας που λέγεται συνδικαλισμός" είπε και στη συνέχεια ανακοίνωσε ότι δημιουργείται ηλεκτρονικό μητρώο συνδικαλιστικών οργανώσεων και στελεχών. Όσο αφορά το θέμα της απεργίας, καθιερώνεται ηλεκτρονική ψηφοφορία στις διαδικασίες, για να υπάρχει το δικαίωμα στον κάθε εργαζόμενο να ψηφίζει, όπως τόνισε.

Αγορά εργασίας: Επεσήμανε ότι με νομοθέτηση το μήνα Οκτώβριο η κυβέρνηση προχωρά στην κωδικοποίηση του συστήματος "ΕΡΓΑΝΗ", καθώς και ότι θα ληφθεί νομοθετική πρωτοβουλία για το Λευκό Μητρώο Επιχειρήσεων, ώστε να υπάρχει η επιβράβευση του συνεπούς επιχειρηματία που πληρώνει τις εισφορές του. Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Βρούτση, το ΣΕΠΕ αναβαθμίζεται αφού αποτελεί την προμετωπίδα της προσπάθειας αντιμετώπισης καταχρηστικών συμπεριφορών.

120 δόσεις: Τόνισε ότι οι 120 δόσεις δεν καταργούνται αλλά ενδυναμώνονται και κάλεσε τις επιχειρήσεις να μπουν στη ρύθμιση, επαναλαμβάνοντας πως είναι η τελευταία ευκαιρία.

Πηγή:www.nextdeal.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης