Τελευταία Νέα
Επικαιρότητα

Στους θεσμούς το πολυνομοσχέδιο – Τα τεχνικά κλιμάκια κοστολογούν τις φοροελαφρύνσεις

Στους θεσμούς το πολυνομοσχέδιο – Τα τεχνικά κλιμάκια κοστολογούν τις φοροελαφρύνσεις
Στο υπουργείο Οικονομικών καταρτίζουν τα νέα αντίμετρα ποντάροντας πάνω σε μία ισχυρή ανάπτυξη η οποία μπορεί να απορροφήσει τμήμα της δαπάνης από τα μέτρα που έχουν σχεδιασθεί
Τις πρώτες διατάξεις του νέου φορολογικού νομοσχεδίου παρέδωσε η κυβέρνηση στα χέρια των θεσμών μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και οι αλλαγές στη ρύθμιση των 120 δόσεων.
Η αποστολή των στοιχείων θα ενταχθεί το επόμενο διάστημα λόγω του μεγάλου όγκου των διατάξεων του πολυνομοσχεδίου ενώ συναντήσεις θα υπάρξουν και σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.

Οι τρόποι κάλυψης του κόστους των ελαφρύνσεων είναι βασικό σημείο αναφοράς για την τεχνική αντιπροσωπεία των δανειστών την στιγμή που η ελληνική πλευρά δίνει έμφαση στον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας για να αποκτήσει περισσότερο δημοσιονομικό χώρο για ελαφρύνσεις.
Στο υπουργείο Οικονομικών καταρτίζουν τα νέα αντίμετρα ποντάροντας πάνω σε μία ισχυρή ανάπτυξη η οποία μπορεί να απορροφήσει τμήμα της δαπάνης από τα μέτρα που έχουν σχεδιασθεί και θα υλοποιηθούν σταδιακά στην τετραετία.
Η αποστολή των στοιχείων όπως ανέφερε αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών θα συνεχισθούν στο επόμενο διήμερο, ενώ όταν ολοκληρωθούν οι διατάξεις του φορολογικού νομοσχεδίου θα αποσταλεί στο σύνολό του στους επικεφαλής των θεσμών.
Στόχος της κυβέρνησης πάντως παραμένει η ψήφιση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου μέχρι τις 10 Αυγούστου.
Μιλώντας στο συνέδριο του Economist ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας αναφέρθηκε στις βασικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου.
Νούμερο ένα προτεραιότητα για την κυβέρνηση είναι η  μείωση των φορολογικών συντελεστών νοικοκυριών και επιχειρήσεων, οι οποίοι έχουν διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια πολύ υψηλότερα από το μέσο όρο των ανεπτυγμένων χωρών.
Όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας  θα βελτιωθεί και το πλαίσιο ρύθμισης οφειλών στην εφορία, με μείωση του ελάχιστου ποσού μηνιαίας δόσης, με διεύρυνση της δυνατότητας και των κριτηρίων ρύθμισης οφειλών για τα νομικά πρόσωπα και με μείωση των επιβαρύνσεων των οφειλών που υπάγονται στη ρύθμιση.
Επίσης, το σχέδιο νόμου θα περιλαμβάνει διάταξη με την οποία θα ενσωματώνονται στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος όλες οι νομοθετικές αλλαγές που έχουν επέλθει τα τελευταία χρόνια μέσα από τη δευτερογενή νομοθεσία της φορολογικής διοίκησης, τις υπουργικές αποφάσεις, τις εγκυκλίους και τη νομολογία Ανωτάτων Δικαστηρίων.
Με τις αλλαγές που σχεδιάζονται περισσότεροι από 2 εκατ. φορολογούμενοι που χρωστούν στην Εφορία έως 3.000 ευρώ θα κερδίζουν μεγαλύτερο αριθμό δόσεων αλλά και μικρότερη μηνιαία δόση. Σύμφωνα με πληροφορίες, η  ελάχιστη μηναία δόση αναμένεται να μειωθεί στα 20 ευρώ από τα 30 ευρώ που είναι σήμερα.
Μόνο με το κούρεμα της ελάχιστης δόσης όσοι χρωστούν ποσά πάνω από 2.400 έως 3.000 ευρώ θα μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους σε 120 μηνιαίες δόσεις ενώ όσοι έχουν αφήσει απλήρωτους φόρους από 200 έως 2.400 ευρώ θα έχουν τη δυνατότητα εξόφλησης των οφειλών τους σε 10 έως 120 δόσεις των 20 ευρώ η κάθε μία.
Για τους μικροοφειλέτες, ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων θα αυξηθεί σημαντικά καθώς σε κάθε περίπτωση η οφειλή θα διαιρείται με ελάχιστο ποσό δόσης 20 ευρώ αντί 30 ευρώ.
Για παράδειγμα φορολογούμενος που χρωστάει στην Εφορία 2.000 ευρώ, θα μπορεί να εξοφλεί την οφειλή του σε 100 μηνιαίες δόσεις των 20 ευρώ εκάστη (2.000/20=100), ενώ σήμερα επιτρέπεται αποπληρωμή σε 67 μηνιαίες δόσεις  των 30 ευρώ η κάθε μια.

Επίσης το σχέδιο που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει:

-           Τη μείωση του επιτοκίου της ρύθμισης από 5% ετησίως που είναι σήμερα στο 3%. 
Σημειώνεται ότι σήμερα δεν επιβαρύνονται με επιτόκιο βασικές συνολικές οφειλές μέχρι 3.000 ευρώ εφόσον ο οφειλέτης είναι φυσικό πρόσωπο και το συνολικό εισόδημά του δεν υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ.

 -  Διεύρυνση της δυνατότητας και των κριτηρίων ρύθμισης οφειλών για τα νομικά πρόσωπα.
Σημειώνεται ότι λίγες ημέρες πριν τις εκλογές η προηγούμενη κυβέρνηση με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου είχε επεκτείνει τη ρύθμιση των 120 δόσεων για τις επιχειρήσεις με τζίρο έως 2 εκατ. ευρώ. Αυτή τη στιγμή, εκκρεμεί η κύρωση της ΠΝΠ από τη Βουλή ενώ μέχρι σήμερα το μέτρο αυτό δεν έχει ενεργοποιηθεί.
Ετσι, οι επιχειρήσεις μπορούν να ρυθμίσουν τις τρέχουσες οφειλές τους (φόρο εισοδήματος, ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ κλπ)  σε 24 δόσεις και σε έως 36 δόσεις τις έκτακτες οφειλές.

www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης