Τελευταία Νέα
Επικαιρότητα

Κρίσιμες συναντήσεις Regling (ESM) με Μητσοτάκη (16/7) και Σταϊκούρα (15/7) για πλεονάσματα και φορολογικό

Κρίσιμες συναντήσεις Regling (ESM) με Μητσοτάκη (16/7) και Σταϊκούρα (15/7) για πλεονάσματα και φορολογικό
Η ανησυχία των πιστωτών για τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας είναι ιδιαίτερα μεγάλη
Στην άμεση εφαρμογή μέτρων που θα επιταχύνουν την ανάπτυξη και θα ενισχύσουν περαιτέρω την εμπιστοσύνη των αγορών προχωρεί η κυβέρνηση με το νέο φορολογικό, νομοσχέδιο τις βασικές πτυχές του οποίου θα συζητήσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ.
Η συνάντηση των δύο ανδρών είναι προγραμματισμένη για αύριο Τρίτη 16 Ιουλίου 2019 στις 18:00 το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου και το ενδιαφέρον που παρουσιάζει είναι εξαιρετικά μεγάλο.
Στην πρώτη επαφή με το στέλεχος του ESM o πρωθυπουργός θα ξεδιπλώσει τη νέα οικονομική πολιτική, όπως αυτή θα ανακοινωθεί από το βήμα της Βουλής στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων και θα έχει ως βασικό μοχλό για την επανεκκίνηση της οικονομίας την προώθηση των θεσμικών μεταρρυθμίσεων.
Τα φιλοαναπτυξιακά μέτρα - που περιλαμβάνουν αλλαγές ακόμη και στη Golden Visa για να μπορέσει να τονωθεί η κτηματαγορά που υπέστη τρομακτική καθίζηση στα χρόνια της μνημονιακής κρίσης - είναι το κλειδί για την επίτευξη μίας συμφωνίας με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς ώστε να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι και να εξουδετερωθούν οι πιέσεις για νέα μέτρα λιτότητας που ασκούν οι Βρυξέλλες.
Η ανησυχία των πιστωτών για τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας είναι ιδιαίτερα μεγάλη.
Θωρούν ότι αντιμετωπίζουν σοβαρούς δημοσιονομικούς κινδύνους μετά τα προεκλογικά μέτρα Τσίπρα και για το λόγο αυτό θα πρέπει να υπάρξουν διορθωτικές κινήσεις με τον προϋπολογισμό του 2020.
Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι υπάρχει αρκετός χρόνος μέχρι την 1η Οκτωβρίου που θα κατατεθεί το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού στη Βουλή ώστε να πειστούν οι εταίροι για τη νέα αξιόπιστη προσέγγιση της ισχυρής ανάπτυξης και να «ξεχαστεί
το δημοσιονομικό κενό που είναι ο μεγαλύτερος κάβος για την κυβέρνηση.
Αν τον ξεπεράσει θα κινηθεί απερίσπαστη για να υλοποιήσει των σχεδίων της και να θέσει σε άλλη βάση το πλαίσιο της συζήτησης για πρωτογενή πλεονάσματα χαμηλότερα από 3,5% του ΑΕΠ, τα οποία στην φάση την οποία βρίσκεται η ελληνική οικονομία τουλάχιστον για φέτος αλλά και για το 2020,δεν μπορεί να τα αμφισβητήσει.
Εξάλλου λόγω του περιορισμένου χρόνου ως την κατάθεση του φορολογικού νομοσχεδίου στη Βουλή και του μεγάλου όγκου των διατάξεων που θα φιλοξενεί, η ανταλλαγή στοιχείων με τους θεσμούς θα συνεχιστεί και μετά την επίσκεψη τους στην Αθήνα.
Οι εκπρόσωποι του κουαρτέτου θα βρίσκονται από αύριο στο Λαγονήσι για το ετήσιο συνέδριο του Economist.
Επαφές με τους εκπροσώπους των ευρωπαϊκών θεσμών θα έχουν στο περιθώριο του συνεδρίου τόσο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας όσο και τα άλλα στελέχη του οικονομικού επιτελείου.
Σε ότι αφορά στο νέο φορολογικό αυτό θα προβλέπει χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές σε εισόδημα, ακίνητα, ενοίκια, μερίσματα και επιχειρηματικά κέρδη , ενώ οι μειώσεις στον ΦΠΑ θα περάσουν σε επόμενο νομοσχέδιο που θα έρθει αρχές του 2020 και σημείο αναφοράς του θα είναι το «ηλεκτρονικό λογιστήριο». Δηλαδή η καθιέρωση του συστήματος των ηλεκτρονικών συναλλαγών στις σχέσεις εφορία - πελάτη - επιχείρηση.

www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης