Πετρέλαιο

Γ. Αληγιζάκης (Ελινόιλ): Η πολιτική σταθερότητα θα δώσει ώθηση στην αγορά καυσίμων το δεύτερο εξάμηνο

Γ. Αληγιζάκης (Ελινόιλ): Η πολιτική σταθερότητα θα δώσει ώθηση στην αγορά καυσίμων το δεύτερο εξάμηνο

Ήδη από τις αρχές του Ιουλίου οι πωλήσεις εμφανίζουν σημαντική αύξηση

Περαιτέρω βελτίωση των μεγεθών της Ελινόιλ το 2019 στην ελληνική αγορά, προέβλεψε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Γιάννης Αληγιζάκης, κατά την ετήσια γενική συνέλευση την Παρασκευή (12/07).
Σύμφωνα με τον κ. Αληγιζάκη, ήδη το πρώτο εξάμηνο η εταιρεία αύξησε τους πωλούμενους όγκους, χάρις στην άνοδο της ζήτησης για πετρέλαιο θέρμανσης.
Στο δεύτερο εξάμηνο, οι πωλήσεις αναμένεται να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο, με δεδομένη την αισθητή ανάκαμψη που, όπως εκτίμησε, θα παρουσιάσει ο κλάδος στο σύνολό του.
Σύμφωνα με τον CEO της Ελινόιλ, κύριος λόγος για την αναμενόμενη αισθητή ανάκαμψη είναι η αλλαγή του κλίματος που επιφέρει η πολιτική σταθερότητα.
«Σε αυτή την αλλαγή του κλίματος θα συνέβαλε περαιτέρω και η έναρξη εντός της χρονιάς κάποιων από τις προγραμματισμένες μεγάλες επενδύσεις, όπως του Ελληνικού, οι οποίες βέβαια παράλληλα θα αύξαναν περαιτέρω και τις πωλήσεις», υπογράμμισε.
Μάλιστα, όπως συμπλήρωσε, στις αισιόδοξες εκτιμήσεις για το υπόλοιπο της χρονιάς συνηγορεί ως ένδειξη το γεγονός ότι ήδη από το πρώτο μισό του Ιουλίου οι πωλήσεις κινούνται πολύ αυξητικά. 
Το δεύτερο μισό της χρονιάς θα πάρει τη σκυτάλη από ένα «απρόβλεπτο και μάλλον αρνητικό» πρώτο εξάμηνο, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά.
Κύριες αιτίες, σύμφωνα με τον κ. Αληγιζάκη, ήταν η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος, αλλά και η τεράστια έλλειψη δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων. Ενδεικτικό είναι ότι τα καύσιμα κίνησης κινήθηκαν αρνητικά (-4%) το πρώτο τετράμηνο, με την αγορά να σταθεροποιείται τον Μάιο.
«Την ίδια στιγμή, ούτε η τουριστική περίοδος άρχισε ικανοποιητικά, καθώς τον Ιούνιο καταγράφηκε οριακή αύξηση», συμπλήρωσε.
Ο CEO της εταιρείας υπογράμμισε πως με το 2018 κλείνει ένα πολύ δύσκολο κεφάλαιο για τον κλάδο, ο οποίος τα χρόνια της οικονομικής κρίσης απώλεσε το 50% των πωλήσεών του.

Σωτήρια η «στροφή» στο εξωτερικό

Σε αυτή την περίοδο, η Ελινόιλ κατάφερε να υπερκαλύψει τις απώλειες με τη στροφή στο εξωτερικό, βελτιώνοντας έτσι τα μεγέθη της.
«Έτσι, σήμερα οι πωλήσεις μας είναι τριπλάσιες στο εξωτερικό απ’ ό,τι στην Ελλάδα, γεγονός που μας δίνει ασφάλεια και κυρίως προοπτική», τόνισε, προσθέτοντας πάντως ότι αυτό δεν σημαίνει πως η εταιρεία έχει πλέον μικρότερο ενδιαφέρον για την εγχώρια αγορά.
Παράλληλα, επισήμανε πως με την «είσοδο» στην προμήθεια ρεύματος και φυσικού αερίου, εντός του 2018, η Ελινόιλ εξελίσσεται σε ολοκληρωμένο ενεργειακό πάροχο. Μάλιστα, σημείωσε πως, παρά το γεγονός ότι η κατάσταση της εγχώριας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας δεν δίνει τη δυνατότητα ραγδαίας ανάπτυξης, τα πρώτα δείγματα είναι πιο αισιόδοξα από τις αρχικές εκτιμήσεις, καθώς στο πελατολόγιο της Ελινόιλ περιλαμβάνονται ήδη βιομηχανίες, ένα μεγάλο ποσοστό των συνεργαζόμενων πρατηρίων για τις ιδιοκαταναλώσεις τους, καθώς και απλοί καταναλωτές. 
Αναφορικά με τη στρατηγική για το δίκτυο πωλήσεων, επισήμανε πως η αύξηση των ιδιόκτητων πρατηρίων δεν αποτελεί αυτοσκοπό για την Ελινόιλ, η οποία διπλασίασε το δίκτυό της μέσω της κρίσης κυρίως μέσω συνεργασιών με ανεξάρτητους πρατηριούχους.
Πάντως, σημείωσε πως τα 5.500 πρατήρια που υπάρχουν στη χώρα μας δεν μπορούν να επιβιώσουν πουλώντας μόνο πετρελαιοειδή, αν και είναι σαφώς λιγότερα από τα 8.500 που λειτουργούσαν πριν από την κρίση, δεν πρόκειται να επιβιώσουν πουλώντας μόνο πετρελαιοειδή.
«Τα πρατήρια δεν είναι βιώσιμα στη χώρα μας, όπου η μέση κατανάλωση δεν ξεπερνά τα 70-80 κυβικά, τη στιγμή που ακόμη και στα Βαλκάνια φτάνει τα 250 κυβικά. Με δεδομένη την αναγκαιότητα εξεύρεσης πρόσθετων πηγών εσόδων, η πρόταση της Ελινόιλ είναι οι βενζινάδες να γίνουν επιχειρηματίες, μεταπωλώντας μεταξύ άλλων ρεύμα και φυσικό αέριο, πέρα από καύσιμα», κατέληξε.
Η γενική συνέλευση ενέκρινε τη διανομή μερίσματος 0,05 ευρώ ανά μετοχή για τη χρήση 2018.
Ως ημερομηνία αποκοπής ορίσθηκε η Δευτέρα 22 Ιουλίου 2019.

Κώστας Δεληγιάννης
deligkos@gmail.com

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης