Τελευταία Νέα
Επικαιρότητα

Απειλές από Cavusoglu για κυρώσεις από ΕΕ: Θα αυξήσουμε τις δραστηριότητες μας στην Κύπρο

Απειλές από Cavusoglu για κυρώσεις από ΕΕ: Θα αυξήσουμε τις δραστηριότητες μας στην Κύπρο
Εν αναμονή της αντίδρασης των ΗΠΑ για την παράδοση των ρωσικών S-400 στην Τουρκία
Ευθείες απειλές κατά της ΕΕ και της Κύπρου εκτόξευσε σήμερα (12/7/2019) ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Mevlut Cavusoglu, την ίδια ημέρα που παραδόθηκε η πρώτη παρτίδα των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων S-400 στην Άγκυρα.
«Αν χρειαστεί θα κάνουμε και επιπλέον βήματα και κανένας δεν μπορεί να μας εμποδίσει.
Αν όμως η Ε.Ε. για να ικανοποιήσει την Ελληνοκυπριακή Διοίκηση (σ.σ. την Κύπρο), παραδέχομαι πως μέχρι τώρα κράτησαν θέση, κάνουν κάποιο βήμα για να δείξουν συμπαράσταση, τότε εμείς θα απαντήσουμε και θα αυξήσουμε τη δραστηριότητα μας στην Κύπρο.
Θα το κάνουμε χωρίς καμία αμφιβολία.
Θα κάνουμε ο,τιδήποτε χρειαστεί για να υποστηρίξουμε τα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων», είπε ο Cavusoglu.
Νωρίτερα το τουρκικό υπουργείου Εξωτερικών με ανακοίνωση του ανέφερε πως η Άγκυρα είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τα δικαιώματα της στην υφαλοκρηπίδα της στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η Άγκυρα είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τα δικαιώματα και συμφέροντά της που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο στην υφαλοκρηπίδα της στην ανατολική Μεσόγειο, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Hami Aksoy.
Στην ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι «είναι αβάσιμοι οι ισχυρισμοί κάποιων μέσων ενημέρωσης το τελευταίο διάστημα ότι "με την επιστολή της στα Ηνωμένα Έθνη στις 18 Μαρτίου 2019 η Τουρκία έχασε 92 χιλιάδες χλμ υφαλοκρηπίδας και την κυριαρχία κάποιων νησιών"».
«Αυτοί οι αβάσιμοι ισχυρισμοί οι οποίοι πηγάζουν από μεγάλη έλλειψη γνώσης ή εσκεμμένη διαστρέβλωση δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
Η κυβέρνησή μας είναι πλήρως αποφασισμένη να προστατεύσει τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντά μας στην υφαλοκρηπίδα μας στην Ανατολική Μεσόγειο που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο.
Η στάση μας σχετικά με τα εξωτερικά σύνορα της υφαλοκρηπίδας μας έχει κατατεθεί στα Ηνωμένα Έθνη από το 2004 μέχρι σήμερα με διάφορες αφορμές.
Δεν υπάρχει καμιά αλλαγή στη στάση μας αυτή η οποία αποτελεί εθνική κρατική πολιτική», αναφέρει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Στην Τουρκία οι S-400

Λίγο νωρίτερα, το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας είχε ανακοινώσει την έναρξη της διαδικασίας παράδοσης των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων S-400 στην Άγκυρα, παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις της Ουάσιγκτον.
«Η παράδοση του πρώτου φορτίου εξοπλισμού του αντιαεροπορικού συστήματος S-400 ξεκίνησε στις 12 Ιουλίου στην αεροπορική βάση Μούρτεντ στην Αγκυρα», αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Αμυνας.
Η παραλαβή θα συνεχισθεί τις προσεχείς ημέρες, διευκρίνισε το Διευθυντήριο της Τουρκικής Αμυντικής Βιομηχανίας.
Η Τουρκία απέρριψε αυτήν την εβδομάδα την πολλοστή προειδοποίηση των ΗΠΑ σχετικά με την αγορά των ρωσικών πυραύλων, καλώντας την Ουάσινγκτον να μην λάβει μέτρα που μπορεί να βλάψουν τις διμερείς σχέσεις.
«Καλούμε την αμερικανική πλευρά να μην λάβει επιζήμια μέτρα που θα έθεταν... και θα έβλαπταν τις σχέσεις μας», αναφερόταν στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών που απαντούσε σε νέα προειδοποίηση των ΗΠΑ για το θέμα της αγοράς του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος.
«Η Τουρκία θα βρεθεί εκτεθειμένη σε πραγματικές και αρνητικές συνέπειες αν αποδεχθεί τους S-400», είχε δηλώσει ο εκπρόσωπος του State Department.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι κατηγορηματικά αντίθετες στην αγορά του ρωσικού συστήματος από την Τουρκία διότι δεν είναι συμβατό με τα οπλικά συστήματα του ΝΑΤΟ, του οποίου η Αγκυρα είναι μέλος.
Εκτός αυτού, η Ουάσινγκτον θεωρεί ότι υπάρχει ο κίνδυνος οι ρώσοι στρατιωτικοί που θα αναλάβουν την εκπαίδευση των τούρκων στρατιωτικών στους S-400 να αποκτήσουν πρόσβαση στα τεχνολογικά μυστικά του αμερικανικού «αόρατου» πολεμικού αεροσκάφους F-35, το οποίο θέλει να αποκτήσει η Τουρκία.
Η Ουάσινγκτον είχε επισήμως απευθύνει τελεσίγραφο προς την Αγκυρα στις αρχές του Ιουνίου δίνοντάς της προθεσμία μέχρι τις 31 Ιουλίου για να επιλέξει ανάμεσα στο ρωσικό σύστημα και το F-35.
Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η αντίδραση των ΗΠΑ στη σημερινή εξέλιξη.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης