Δίωρη συνάντηση Μητσοτάκη - Χατζηδάκη για τη ΔΕΗ - Επείγον και πιεστικό χαρακτήρισε το ζήτημα της ΔΕΗ ο υπουργός Ενέργειας
Πάνω από δύο ώρες διήρκησε η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον υπουργό Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη για τη ΔΕΗ που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα στο Μαξίμου .
Για το θέμα της ΔΕΗ, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε πως το ζήτημα είναι επείγον και πιεστικό και πως επιδιώκεται σχέδιο σωτηρίας για τους υπαλλήλους και την επιχείρηση. «Εκείνο που επιδιώκουμε είναι να πάμε γρήγορα. Δεν υπερβάλλουμε για το θέμα της ΔΕΗ. Στις προγραμματικές δηλώσεις θα είμαστε πολύ σαφείς» τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.
«Θέλω να διαβεβαιώσω ότι η κυβέρνηση έρχεται να χτίσει και όχι να κατεδαφίσει. Θα κρατήσουμε ό,τι θετικό έχει γίνει», σημείωσε πριν από λίγο ο νέος υπουργός Ενέργειας, Κ. Χατζηδάκης, κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής στο ΥΠΕΝ. Αναλυόντας τις κατευθύνσεις στις οποίες θα κινηθεί η καινούρια πολιτική ηγεσία του υπουργείου, μίλησε για «μεγάλη έγνοια και απόλυτη προτεραιότητα» για τη ΔΕΗ, για την οποία ο στόχος είναι η εφαρμογή από την πρώτη ημέρα ενός σχεδίου διάσωσης της επιχείρησης.
Χαρακτήρισε την κατάσταση της εταιρείας ως μεγάλο πρόβλημα, «παρά τις προσπάθειες των εργαζομένων και της διοίκησης», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, υιοθετώντας έτσι μία πολύ λιγότερο οξεία ρητορική για τους επικεφαλής της ΔΕΗ, σε σχέση με δηλώσεις στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά την προεκλογική περίοδο. Όπως πρόσθεσε στόχος είναι ένα «σχέδιο σωτηρίας των εργαζομένων και της επιχείρησης, το οποίο θα της δώσει νέα προοπτική».
Στις υπόλοιπες προτεραιότητες της πολιτικής ηγεσίας του ΠΕΝ, μίλησε για εστίαση στην προοπτική ηλεκτρικής διασύνδεσης των νησιών, τις εκκρεμότητες με τα ΕΛΠΕ και τη ΔΕΠΑ, καθώς και την προώθηση των υποδομών φυσικών αερίου, όπως και των υπόλοιπων ενεργειακών υποδομών.
Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, η προσπάθεια που θα καταβληθεί στο ΥΠΕΝ δεν αφορά κάποιο κόμμα, αλλά την Ελλάδα συνολικά. «Η προσπάθειά μας θα είναι εμπροσθοβαρής, το πρώτο 6μηνο θα έχει κομβική σημασία για την κυβέρνηση, όχι μόνο γιατί δεν θα υπάρχει ανοχή, αλλά για να προκαλέσουμε μία ευχάριστη έκπληξη διεθνώς, ότι η Ελλάδα θα γίνει μία κανονική ευρωπαϊκή χώρα», επισήμανε.
Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Ενέργειας, Γ. Θωμάς, σημείωσε πως βασικός στόχος είναι η βελτίωση και η υλοποηση του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ).
Όπως πρόσθεσε, το ενεργειακό μίγμα θα μεταβληθεί σημαντικά με ορίζοντα το 2030 και το 2050, με τις αλλαγές αυτές να υλοποιούνται κατά τα ¾ από ιδιωτικές επενδύσεις. «Επομένως, θα πρέπει να δημιουργήσουμε το ρυθμιστικό πλαίσιο για να επέλθει αυτό το αποτέλεσμα», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον κ. Θωμά, μία ακόμη προτεραιότητα του υπουργείου θα είναι να υποστηριχθούν οι ιδιαιτερότητες της χώρας με τα νησιά, και να αντιμετωπισθεί πιο αποτελεσματικά η ενεργειακή φτώχεια. Επισήμανε πως η ενεργειακή μετάβαση είναι ένα δύσκολο εγχείρημα, αλλά περιλαμβάνει επίσης και πάρα πολλές ευκαιρίες, που μπορούν να αξιοποιηθούν.
Αναλυτικά η τοποθέτηση του υπουργού Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας:
· Βρίσκομαι σήμερα σε γνώριμα μέρη. Πέρασα για 9 μήνες το 2009 από αυτό το κτήριο. Διάστημα σύντομο, αλλά ικανό να με κάνει από τότε να ασχολούμαι αρκετά συχνά με τα θέματα αυτού του υπουργείου, ιδιαίτερα τα ενεργειακά.
· Άλλωστε, αυτό το διάστημα μου δόθηκε η ευκαιρία να συμβάλω στην προώθηση πρωτοβουλιών όπως το πρόγραμμα «εξοικονόμηση κατ’ οίκον», τα φωτοβολταϊκά στις στέγες, οι υπογραφές διεθνών συμφωνιών για τους ενεργειακούς αγωγούς και η επανεκκίνηση των διαδικασιών για την εξεύρεση υδρογονανθράκων.
· Με τους υπουργούς από τους οποίους παραλαμβάνω προφανώς και είχαμε πολιτικές διαφορές. Πάντοτε, όμως, ο διάλογός μας γινόταν στο πλαίσιο της ευπρέπειας και της αξιοπρέπειας.
· Εύχομαι στον συμπατριώτη μου κ. Σταθάκη καλή συνέχεια σε ό, τι κάνει -στον ακαδημαϊκό χώρο ή στην πολιτική. Καλή επιτυχία στα επόμενα βήματά του εύχομαι και στον κ. Δημαρά. Ενώ στον κ. Φάμελλο εύχομαι να μας ασκεί εποικοδομητική αντιπολίτευση, που θα βάζει πάνω από όλα το όφελος των πολιτών.
· Σε αυτό το πλαίσιο, λοιπόν, θέλω να διαβεβαιώσω ότι αυτή η κυβέρνηση δεν έρχεται για να γκρεμίσει. Έρχεται για να χτίσει.
· Ούτε έρχεται για να κατεδαφίσει τα πάντα. Αντίθετα, αυτή η κυβέρνηση έρχεται για να κρατήσει κάθε θετικό που έχει γίνει.
· Αυτό ισχύει οριζόντια, αλλά ισχύει διπλά σε αυτό το υπουργείο, που είναι κομβικής σημασίας για την καθημερινότητα των πολιτών, αλλά και για την οικονομία. Τις επενδύσεις, δηλαδή, και την ανάπτυξη.
· Για την καθημερινότητα διότι το ρεύμα και άλλες μορφές ενέργειας εξασφαλίζουν το βιοτικό μας επίπεδο. Κάτι που μπορεί να θεωρούμε δεδομένο, όμως καταλαβαίνουμε τη σημασία του όταν γίνεται ένα black-out, όπως αυτό που έγινε για παράδειγμα χθες στο κέντρο της Αθήνας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε, λοιπόν ότι χρειάζεται δουλειά από κάποιους ανθρώπους για να μπορούμε να απολαμβάνουμε μια πιο άνετη καθημερινότητα.
· Παράλληλα, φυσικά, η ποιότητα της ζωής μας εξαρτάται από την προστασία του περιβάλλοντος. Και γνωρίζουμε ότι οι επιπτώσεις της περιβαλλοντικής ρύπανσης και της κλιματικής αλλαγής δεν είναι κάτι μακρινό, αλλά κάτι που βιώνουμε ήδη στην καθημερινότητά μας.
· Όσον αφορά στην οικονομία, γνωρίζουμε ότι η ενέργεια είναι άμεσα συνδεδεμένη με την πρόοδο της χώρας σε πολλούς διαφορετικούς τομείς. Η ενέργεια έχει την προοπτική να γίνει ένας καταλύτης ανάπτυξης για την οικονομία μας. Και το κλειδί για να το πετύχουμε αυτό είναι να δώσουμε προτεραιότητα στην υιοθέτηση ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού επενδυτικού πλαισίου, φιλικού στην επιχειρηματικότητα.
· Αντίστοιχα σημαντική για την οικονομία μας είναι, φυσικά, και η περιβαλλοντική πολιτική. Ζητήματα όπως αυτά της χωροταξίας, των χρήσεων γης και των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων, παρ’ ότι ιδιαιτέρως τεχνικά, είναι κομβικά στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας και στην προσέλκυση επενδύσεων. Δύο, άλλωστε, εμβληματικές επενδύσεις στη χώρα, το Ελληνικό και οι Σκουριές, είναι άμεσα συνδεδεμένες με αυτό το υπουργείο.
· Θα ήθελα να σταθώ σε κάποιες βασικές προτεραιότητές που θα έχουμε καθώς προχωράμε:
Στην ενέργεια στοχεύουμε να εργαστούμε σκληρά από την πρώτη μέρα για να εφαρμόσουμε ένα σχέδιο διάσωσης για τη ΔΕΗ. Ένα σχέδιο που θα είναι προς όφελος καταναλωτών και εργαζομένων και θα δώσει νέα προοπτική στην εταιρία.
Επίσης, εστιάζουμε στην ολοκλήρωση της ηλεκτρικής διασύνδεσης των νησιών, που επίσης θα δημιουργήσει σημαντικά οφέλη σε πολλά επίπεδα.
Ενώ προωθούμε την ολοκλήρωση όλων των διεθνών projects για υποδομές φυσικού αερίου, καθώς και άλλα έργα υποδομών, με γνώμονα μια πολιτική πολλαπλών πηγών και οδεύσεων για τους αγωγούς.
Στον τομέα της αξιοποίησης των υδρογονανθράκων μιλάμε για επιτάχυνση των διαδικασιών και για έρευνες σε νέα οικόπεδα, διότι θέλουμε να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία για προσέλκυση διεθνών παικτών και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Για την προστασία του περιβάλλοντος δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά και στην εξοικονόμηση ενέργειας. Με πρωτοβουλίες όπως το πρόγραμμα «εξοικονομώ κατ’ οίκον» που θα στηριχθεί και θα διευρυνθεί, αλλά και άλλες πρωτοβουλίες που, πέρα από το θετικό αποτύπωμα στο περιβάλλον, θα δώσουν ώθηση σε διαφορετικούς τομείς της οικονομίας και θα αυξήσουν την αξία της ακίνητης περιουσίας. Ενώ θα δημιουργήσουν, παράλληλα, ευκαιρίες για επενδύσεις και νέες δουλειές.
Παράλληλα, προωθούμε σύγχρονη, φιλική προς το περιβάλλον χωροταξική πολιτική που βάζει τέλος στην άναρχη δόμηση. Ενώ στόχος είναι επίσης να αντιμετωπίσουμε το μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης ξεκάθαρων χρήσεων γης, ώστε να διευκολύνουμε τους επενδυτές.
Επιπλέον, υιοθετούμε οργανωμένα σχέδια για την αναβάθμιση της προστασίας των δασών.
Και εφαρμόζουμε καλές ευρωπαϊκές πρακτικές στη διαχείριση απορριμμάτων και την ανακύκλωση, αξιοποιώντας ιδιαίτερα τις συμπράξεις δημοσίου-ιδιωτικού τομέα. Ένα μοντέλο που έχει αποδειχθεί ότι παράγει όφελος για τους πολίτες και το περιβάλλον με χαμηλό κόστος για το δημόσιο.
· Θα έχουμε, φυσικά, την ευκαιρία να μιλήσουμε αναλυτικά για τις πολιτικές που σχεδιάζουμε. Σήμερα θα ήθελα να σταθώ απλά στη λογική με βάση την οποία θα κινηθούμε. Στόχος μας, λοιπόν, είναι με λίγα λόγια, να υλοποιήσουμε σύγχρονες πρωτοβουλίες που θα δημιουργήσουν πολλαπλασιαστικά οφέλη για την οικονομία μας. Πρωτοβουλίες που μπορούν να βελτιώσουν το βιοτικό μας επίπεδο και να συμβάλουν στο να παραδώσουμε ένα καλύτερο περιβάλλον στα παιδιά μας.
· Σε αυτή την προσπάθεια χαίρομαι που θα έχω δίπλα μου δύο καταξιωμένους τεχνοκράτες:
Τον Γεράσιμο Θωμά που γνωρίζει καλά τον κλάδο της ενέργειας από την εμπειρία του σε υψηλά αξιώματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Και τον Δημήτρη Οικονόμου, έναν ακαδημαϊκό με πλούσιο ερευνητικό έργο, αλλά και εμπειρία στη χάραξη χωροταξικής πολιτικής.
· Φυσικά, προσβλέπω σε εποικοδομητική συνεργασία με όλους τους υπαλλήλους του υπουργείου. Σας εμπιστευόμαστε και θέλουμε να μας εμπιστευτείτε κι εσείς. Είμαστε όλοι στην ίδια βάρκα και είναι στο χέρι μας μέσα από συλλογική δουλειά να βοηθήσουμε τον τόπο μας να πάει μπροστά.
· Βασισμένοι σε αυτή τη σχέση εμπιστοσύνης, έχουμε την ευκαιρία να δημιουργήσουμε σημαντικά οφέλη για τους πολίτες. Για όλες τις Ελληνίδες και τους Έλληνες, που περιμένουν από εμάς να τους υπηρετήσουμε με σεμνότητα, σοβαρότητα και κυρίως αποτελεσματικότητα.
· Γι’ αυτό και είμαστε αποφασισμένοι η προσπάθειά μας να είναι εμπροσθοβαρής. Ξέρουμε ότι το πρώτο εξάμηνο είναι κομβικής σημασίας. Ξέρουμε ότι οι Έλληνες πολίτες δεν θα περιμένουν πολύ. Ξέρουμε ότι θέλουν να γίνει γρήγορα η πατρίδα μας μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα με χαμόγελο και προοπτική.
· Είμαι βέβαιος πως θα βάλουμε τα δυνατά μας για δικαιώσουμε τις προσδοκίες τους.
www.worldenergynews.gr