Τελευταία Νέα
Επικαιρότητα

Οίκοι αξιολόγησης: Θετική εξέλιξη για την ελληνική οικονομία η εκλογή Μητσοτάκη

Οίκοι αξιολόγησης: Θετική εξέλιξη για την ελληνική οικονομία η εκλογή Μητσοτάκη
Τι εκτιμούν S&P, DPRS και Scope για την νέα ελληνική κυβέρνηση
Θετικά προσκείμενοι στη νέα ελληνική κυβέρνηση εμφανίζονται οι οίκοι αξιολόγησης, οι οποίοι, πάντως, υπογραμμίζουν ότι αντιμετωπίζει αρκετά προβλήματα τόσο εξαιτίας της πολιτικής της προηγούμενης κυβέρνησης, όσο και της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας.

S&P: Η ΝΔ πρέπει να αντιμετωπίσει πρώτα τις δημοσιονομικές αποκλίσεις Τσίπρα

Η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας θα μπορούσε να πιέσει για οικονομικές μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν την οικονομική πολιτική της χώρας, σύμφωνα με την Standard & Poor's Global Ratings, η οποία σχολιάζει το εκλογικό αποτέλεσμα της 7ης Ιουλίου 2018.
Ειδικότερα, σε έκτακτο Bulletin υπό τον τίτλο "New Greek Government Likely To Strengthen Economic Reform Momentum" (Η νέα ελληνική κυβέρνηση πιθανόν να ενισχύσει το μομέντουμ των οικονομικών μεταρρυθμίσεων), ο οίκος επισημαίνει ότι υπό την ηγεσία του κεντροδεξιού κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, τα μέτρα της θα μπορούσαν να ενισχύσουν το δυναμικό οικονομικής ανάπτυξης της Ελλάδας και να ανακουφίσουν τις σημαντικές κοινωνικοοικονομικές προκλήσεις.
Ο οίκος όμως επισημαίνει ότι έχει ήδη καταγράψει αυτή την προσδοκία στις θετικές του προοπτικές για τις αξιολογήσεις της Ελλάδας, επομένως το αποτέλεσμα των πρόσφατων γενικών εκλογών δεν έχει άμεσο αντίκτυπο στην τρέχουσα πιστωτική της ανάλυση για την Ελλάδα (Β+ / Θετική / Β).
Στις 7 Ιουλίου 2019, η Νέα Δημοκρατία κέρδισε τις γενικές εκλογές και απέκτησε την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Η Νέα Δημοκρατία διεξήγαγε την εκστρατεία της με μια ατζέντα οικονομικής πολιτικής που περιελάμβανε σχέδια για μείωση της φορολογικής πίεσης στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, επιτάχυνση της προόδου όσον αφορά τα σχέδια ιδιωτικοποιήσεων, βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος με την εξάλειψη της υπερβολικής γραφειοκρατίας και ταχύτερη αναδιάρθρωση των ισολογισμών των τραπεζών σε σχέση με τα πολύ υψηλά επίπεδα μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Βραχυπρόθεσμα, η νέα κυβέρνηση θα πρέπει πιθανότατα να αντιμετωπίσει τις δημοσιονομικές επιπτώσεις των μέτρων δημοσιονομικής πολιτικής της προηγούμενης κυβέρνησης - που κάπως αποδυνάμωσαν τη δημοσιονομική θέση της χώρας - προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3,5% του ΑΕΠ.
Επιπλέον, η εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2019 θα μπορούσε να παρεμποδιστεί από εκκρεμούσες δικαστικές αποφάσεις σχετικά με προηγούμενες κυβερνητικές αποφάσεις για τους μισθούς του δημόσιου τομέα, καθώς και με τις μεταρρυθμίσεις του συνταξιοδοτικού συστήματος του 2012, του 2015 και του 2016.
Αυτό, κατά την άποψη του οίκου, θα μπορούσε να περιπλέξει τη συμμόρφωση με τον στόχο πρωτογενούς αποτελέσματος του 2019.
Καταλήγοντας, ο οίκος αναφέρει ότι η νέα κυβέρνηση αναμένεται να διατηρήσει καλές σχέσεις με τους επίσημους πιστωτές, αν και παραμένει να δούμε αν μπορεί να επαναδιαπραγματευτεί την απαίτηση για το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για το 2019-2022, όπως προτάθηκε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.

DBRS: Credit positive για την Ελλάδα η νίκη της ΝΔ - «Αγκάθι» ο όγκος των NPLs

Θετικά για την πιστοληπτική ικανότητα («credit positive») της Ελλάδας -BB (low), σταθερό trend αποτιμά το αποτέλεσμα των εκλογών η DBRS Ratings, λαμβάνοντας υπό τις μεταρρυθμίσεις που προτίθεται να πραγματοποιήσει η Νέα Δημοκρατία.
Σύμφωνα με τον καναδικό οίκο αξιολόγησης, οι εν λόγω μεταρρυθμίσεις θα ενισχύσουν την οικονομική ανάκαμψη.
«Είναι σημαντικό ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα είναι η πρώτη μονοκομματική κυβέρνηση στην Ελλάδα μετά από σχεδόν δέκα χρόνια.
Αυτό δίνει στον πρωθυπουργό Μητσοτάκη μια ισχυρή εντολή και κοινοβουλευτική πλειοψηφία, να εφαρμόσει το πολιτικό της πρόγραμμα.
Η DBRS αναμένει ευρεία συνέχεια πολιτικής και στενή συνεργασία με τα θεσμικά όργανα της ΕΕ.
Οι προτάσεις της καμπάνιας της Νέας Δημοκρατίας περιλαμβάνουν τη μείωση των φόρων και την εισαγωγή μέτρων ενίσχυσης της ανάπτυξης με στόχο την τόνωση των επενδύσεων.
Η Νέα Δημοκρατία δεσμεύθηκε να μειώσει τον εταιρικό φόρο σε 20% και επίσης να μειώσει τον φόρο ακίνητης περιουσίας εντός δύο ετών.
Για να βελτιώσει το επιχειρηματικό περιβάλλον και να αντιμετωπίσει τις διαρθρωτικές δυσκαμψίες που εμποδίζουν τις επενδύσεις, ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε να μειώσει τη γραφειοκρατία και να επιταχύνει τις ιδιωτικοποιήσεις.
Ενδεικτικά, η Νέα Δημοκρατία έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι το καθυστερούμενο μεγάλο έργο ύψους 8 δισ. ευρώ για το Ελληνικό, θα αποτελέσει προτεραιότητα για τη νέα κυβέρνηση», σχολιάζει η DBRS, προσθέτοντας ότι, παρά την πρόοδο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων κατά τη διάρκεια των προγραμμάτων οικονομικής προσαρμογής, η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει διάφορες προκλήσεις.
Το υψηλό απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων εξακολουθεί να επιβαρύνει τις επιδόσεις των ελληνικών τραπεζών και περιορίζει την ικανότητά τους να δανείζουν σε μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις και νοικοκυριά.
Επιπλέον, το δημόσιο χρέος παραμένει πολύ υψηλό, αν και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα που υιοθέτησε το Eurogroup τον Ιούνιο του 2018 υποστηρίζουν τη βιωσιμότητα του χρέους μεσοπρόθεσμα.
Ταυτόχρονα, η επίτευξη ετήσιων πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% έως το 2022 θα συνεχίσει να αποτελεί πρόκληση, αλλά ο οίκος αναμένει από τη νέα κυβέρνηση να τηρήσει δεσμεύσεις έναντι των θεσμικών οργάνων της ΕΕ.
«Με την εκλογή της Νέας Δημοκρατίας, η DBRS αναμένει την επιτάχυνση της προσπάθειας μεταρρυθμίσεων.
Ωστόσο, η διατήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας, υιοθετώντας πολιτικές που ενισχύουν την ανάπτυξη, είναι πιθανό να αποτελέσει πρόκληση για τη νέα κυβέρνηση».

Scope: «Παράθυρο» για φιλικές προς τις αγορές μεταρρυθμίσεις, η καθαρή νίκη της ΝΔ
    
Η καθαρή νίκη της κεντροδεξιάς Νέας Δημοκρατίας ανοίγει ένα «παράθυρο» για φιλικές προς τις αγορές μεταρρυθμίσεις, αναφέρει σε σχόλιό της η Scope Ratings (αξιολογεί με «BB-» και θετικό outlook την Ελλάδα), υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι οι αυστηροί δημοσιονομικοί στόχοι παραμένουν ένας σημαντικός περιορισμός.
«Η δυσαρέσκεια για την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα αυξήθηκε λόγω των σημαντικών υποχωρήσεων του ΣΥΡΙΖΑ στο το πρόγραμμα διάσωσης και την επακόλουθη δημοσιονομική εξυγίανση τα τελευταία χρόνια, καθώς και τη διευθέτηση της διαμάχης για το όνομα της γειτονικής Βόρειας Μακεδονίας, η οποία τέθηκε σε ισχύ τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους.
Ο κ. Τσίπρας υποσχέθηκε τον Μάιο να μειώσει τους φόρους και να αυξήσει τις συντάξεις –θέτοντας σε κίνδυνο τους συμφωνημένους στόχους για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ κατά την περίοδο 2020-22– αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό για να πείσει τους ψηφοφόρους.
Η υψηλή φορολογική επιβάρυνση της μεσαίας τάξης, η οποία αποτελεί βασική υποστήριξη για υψηλά πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα σε σχέση με την οικονομική ανάπτυξη, ήταν ένας από τους κύριους λόγους που ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε τόση υποστήριξη», αναφέρει χαρακτηριστικά ο οίκος αξιολόγησης.
Παράλληλα, χαρακτηρίζει ως «συντηρητικό» τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
«Μετά την έκτη εκλογική διαδικασία σε μια δεκαετία, η Ελλάδα επιστρέφει στην πολιτική ομαλότητα.
Το καλοκαίρι του 2015, ο κ. Τσίπρας αμφισβήτησε τους δανειστές της Ελλάδας με δημοψήφισμα σχετικά με τους όρους του πακέτου διάσωσης.
Αυτή τη φορά, η ψήφος για τη Νέα Δημοκρατία ήταν μια ψήφος κατά του χειρισμού του ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομία και τη χώρα».
Ο οίκος εκτιμά ότι μία κυβέρνηση υπό την ηγεσία της ΝΔ αναμένεται να είναι πιο φιλική προς τις επιχειρήσεις και, όπως ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης, σχεδιάζει να υλοποιήσει ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις για την προσέλκυση επενδύσεων, την απεμπλοκή των ιδιωτικοποιήσεων και τη μείωση του συντελεστή φορολογίας επιχειρήσεων στο 20%.
«Οι μεταρρυθμίσεις που είναι φιλικές προς την ανάπτυξη είναι συνεπείς με τις συνεχιζόμενες μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες σε ένα περιβάλλον μετά το πρόγραμμα, το οποίο είναι καθοριστικό για την αύξηση του χαμηλού αναπτυξιακού δυναμικού της χώρας, τη μείωση του υψηλού επιπέδου μη εκτελεστικών ανοιγμάτων και τη βελτίωση της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους -ανήλθε στο 183,3% του ΑΕΠ το 2018.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης