Τελευταία Νέα
Επικαιρότητα

Στα υπουργεία Ενέργειας, Εξωτερικών και Οικονομικών θα κριθεί η απόδοση της επόμενης κυβέρνησης

Στα υπουργεία Ενέργειας, Εξωτερικών και Οικονομικών θα κριθεί η απόδοση της επόμενης κυβέρνησης

Η Ελλάδα για να μπορέσει να κάνει ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός θα πρέπει οι ρυθμοί ανάπτυξης της οικονομίας να κινηθούν πάνω από 4% και αυτό είναι το μεγάλο ζητούμενο

Τρία φαίνεται ότι θα είναι τα υπουργεία που θα κρίνουν την απόδοση της κυβέρνησης που θα προκύψει από τις βουλευτικές εκλογές της επόμενης Κυριακής  7 Ιουλίου 2019 και τις οποίες κατά πάσα πιθανότητα θα καταφέρει να κερδίσει η ΝΔ.
Το υπουργείο οικονομικών με πιθανή υπουργοποίηση Σταικούρα και όχι Στουρνάρα ο οποίος θέλει να παραμείνει στην ΤτΕ - αν και αυτό δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο -, του υπουργείου περιβάλλοντος και ενέργειας και του υπουργείου εξωτερικών με πιθανή υπουργοποίηση Μ. Σχοινά.
Γιατί είναι κρίσιμα αυτά τα τρία βασικά υπουργεία;

1)Το υπουργείο οικονομικών για τους προφανείς λόγους
-Το πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% ελέγχεται από το υπουργείο οικονομικών
-Ο δημοσιονομικός χώρος.
- Οι τράπεζες με την ενεργοποίηση της πρότασης για το APS ή Ιταλικό μοντέλο που αφορά την παροχή εγγυήσεων σε κύρια ομόλογα.
-Το χρέος και οι νέες εκδόσεις ομολόγων
-Η πορεία της εθνικής οικονομίας ως ρυθμός ανάπτυξης
Ο νέος υπουργός πρέπει να είναι πολιτικός με οικονομική και πολιτική κρίση καθώς θα πρέπει να ισορροπήσει μεταξύ των στόχων του Μητσοτάκη και των αρνήσεων των δανειστών.
Π.χ. ο νέος υπουργός στον προϋπολογισμό 2020 που θα ανακοινωθεί Οκτώβριο 2019 θα περιλαμβάνει μείωση φόρων για τις εταιρίες στο 24% από 28%.
Η μείωση φόρων ισοδυναμεί με νέα ισοδύναμα μέτρα οπότε η κυβέρνηση θα πρέπει να ισορροπήσει μετά μιας προεκλογικής δέσμευσης και ισοδύναμων μέτρων.
Στις εκδόσεις ομολόγων η νέα κυβέρνηση θα τα πάει καλά καθώς τα επιτόκια βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά.
Να σημειωθεί ότι υπάρχουν ενδείξεις που θέλουν η νέα κυβέρνηση να προσανατολίζεται σε μακροπρόθεσμες εκδόσεις δηλαδή 15 ή 20 χρόνια ώστε να αποδείξει στις αγορές ότι μπορεί να δανειστεί και πέραν του χρονικού ορίου του 2032 που λήγουν τα μακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.
Ο δημοσιονομικός χώρος λόγω της παροχολογίας Τσίπρα έχει εξαντληθεί οπότε δεν θα μπορούν να υπάρξουν πρωτοβουλίες κοινωνικής πολιτικής – αν και η μείωση των φόρων είναι κοινωνική πολιτική –
Η Ελλάδα για να μπορέσει να κάνει ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός θα πρέπει οι ρυθμοί ανάπτυξης της οικονομίας να κινηθούν πάνω από 4% και αυτό είναι το μεγάλο ζητούμενο.
Δεν είναι σαφές με ποιο μείγμα οικονομικής πολιτικής μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος αυτός.

2)Το υπουργείο περιβάλλοντος και Ενέργειας με επίκεντρο την ΔΕΗ έχει πολύ μεγάλη σημασία για την πορεία της οικονομίας.
Η ΔΕΗ είναι μια ζημιογόνος εταιρία.
Υπάρχουν σχέδια για αύξηση της περιμέτρου με συνδυαστική πώληση υδροηλεκτρικών και λιγνιτικών μονάδων.
Ωστόσο οι έλληνες επιχειρηματίες αντιδρούν καθώς μόνο μεγάλες εταιρίες ενέργειας του εξωτερικού μπορούν να σηκώσουν το βάρος τέτοιας κλίμακας επενδύσεων 600 με 750 εκατ ευρώ.
Υπάρχουν και άλλες εναλλακτικές για να διασωθεί η ΔΕΗ όπως να ολοκληρωθεί η τιτλοποίηση που θα αντληθούν 500 εκατ στο καλό σενάριο και ταυτόχρονα να μπουν ως εγγύηση τα έσοδα από την χαμηλή τάση δηλαδή τα νοικοκυριά ώστε να γίνει μια γενναία αναδιάρθρωση δανεισμού.
Η ΔΕΗ χρειάζεται να δημιουργήσει μηχανισμό εσόδων και να αντιμετωπίσει ένα συνολικό βάρος 6 δισεκ. από δάνεια και ληξιπρόθεσμα

3)Το υπουργείο εξωτερικών έχει σημασία λόγω της προκλητικότητας της Τουρκίας.
Είναι ξεκάθαρο ότι ο Erdogan ο τούρκος πρόεδρος προσπαθεί να συνδιαχειριστεί το φυσικό αέριο στην Κυπριακή ΑΟΖ, προκαλεί την Ελλάδα για να στρέψει το ενδιαφέρον των τούρκων πολιτών μακρά από τα εσωτερικά οικονομικά προβλήματα.
Η Τουρκία με την στρατηγική που ακολουθεί είναι πολύ πιθανό να καταφέρει να έχει ρόλο στο φυσικό αέριο της Κύπρου, οπότε η εξωτερική πολιτική της Ελλάδος αναλαμβάνει μεγάλες ευθύνες.

Πηγή: www.bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης