Ενέργεια

Σε λειτουργία από τις αρχές του 2018 η διασύνδεση των Κυκλάδων με το κεντρικό ηλεκτρικό σύστημα της χώρας

Σε λειτουργία από τις αρχές του 2018 η διασύνδεση των Κυκλάδων με το κεντρικό ηλεκτρικό σύστημα της χώρας
Το όφελος της διασύνδεσης για τους κατοίκους των Κυκλάδων θα ανέλθει στα 50 εκατ. ευρώ το χρόνο
Στις αρχές του 2018 αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το έργο της διασύνδεσης του ηλεκτρικού συστήματος των Κυκλάδων με την ηπειρωτική χώρα, αρχής γενομένης από τη Σύρο που θα συνδεθεί με το Λαύριο με υποβρύχιο καλώδιο.
Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) Νίκου Μπουλαξή σε τοπικό σταθμό των Κυκλάδων από όπου και κατάγεται, πρόκειται για ένα σημαντικό έργο τόσο για τις τοπικές κοινωνίες, όσο και για το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας καθώς θα συμβάλλει στην παροχή καλύτερων υπηρεσιών προς τους καταναλωτές, στην εξοικονόμηση κόστους λόγω μείωσης των ΥΚΩ (χρεώσεις Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας), αλλά και στο άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού στη νησιωτική χώρα.
Πρέπει να σημειωθεί ότι επί του παρόντος έχει απελευθερωθεί η αγορά προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας μόνο στην Κρήτη και την Ρόδο.
«Η διασύνδεση των Κυκλάδων θα ελαφρύνει τον καταναλωτή» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπουλαξής και πρόσθεσε ότι το διασυνδεδεμένο σύστημα θα δώσει τη δυνατότητα, σε όποιον επιθυμεί, να επιλέξει και κάποια άλλη εταιρεία προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος, πέραν της ΔΕΗ.»

Τα προβλήματα αντιμετωπίστηκαν, το έργο προχωρά  

Πρέπει να σημειωθεί ότι το έργο της διασύνδεσης των Κυκλάδων καθυστερεί εδώ και πολλά χρόνια, τόσο λόγω γραφειοκρατικών διαδικασιών όσο και διαφορών προβλημάτων σε τοπικό επίπεδο, όπως οι προσφυγές τοπικών φορέων εναντίον της χωροθέτησης των υποσταθμών.
Ωστόσο, όπως υποστήριξε ο πρόεδρος της ΡΑΕ, τα προβλήματα έχουν αντιμετωπιστεί και το έργο έχει μπει πλέον στην τελική φάση ολοκλήρωσης.
Το έργο της διασύνδεσης που υλοποιείται από τον ΔΕΔΔΗΕ, προβλέπεται να ολοκληρωθεί σταδιακά και σε τρεις φάσεις.
Η 1η φάση θα ολοκληρωθεί εντός του 2017 ή μέχρι τις αρχές του 2018. Η 2η φάση την περίοδο 2018-2019 και θα ακολουθήσει η 3η φάση, οπότε και θα τεθούν σε «ψυχρή εφεδρεία» οι πετρελαϊκοί σταθμοί που λειτουργούν αυτή τη στιγμή στα νησιά.
Οι πετρελαϊκοί σταθμοί δεν θα αποξηλωθούν, αλλά θα παραμένουν σε ετοιμότητα, για την περίπτωση βλάβης της υποθαλάσσιας διασύνδεσης.
Η παύση των πετρελαϊκών σταθμών, σύμφωνα με τον κ. Μπουλαξή,  θα ωφελήσει τους καταναλωτές όλης της χώρας, ενώ ειδικά για τις Κυκλάδες, το όφελος των καταναλωτών υπολογίζεται σε 50 εκατομμύρια το χρόνο.
Ταυτόχρονα, θα «προστατεύσει» τα νησιά από γενικευμένα «μπλακ άουτ», όπως αυτό που συνέβη στην ευρύτερη περιοχή της Παροναξίας πριν από λίγο διάστημα.
Ο κ. Μπουλαξής, εξήγησε τις επιμέρους χρεώσεις που περιλαμβάνονται σε έναν λογαριασμό ρεύματος της ΔΕΗ, μίλησε για τα κοινωνικά τιμολόγια και την έκπτωση προς τους συνεπείς καταναλωτές, ενώ αναφέρθηκε και στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Μάλιστα, έκανε γνωστό ότι βρίσκεται στο τελικό στάδιο η οριστικοποίηση των καταλόγων οικιακών καταναλωτών σε περιοχές όπου λειτουργούν ΑΠΕ και θα πιστωθούν τα χρήματα στους δικαιούχους, μέσω των λογαριασμών κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης