Η πώληση υδροηλεκτρικών μονάδων μπορεί να αποδειχθεί στρατηγικά επιζήμια στρατηγική
Ενώ στο τραπέζι έχουν βρεθεί εναλλακτικές επιλογές για το μέλλον της ΔΕΗ με επίκεντρο την χρηματοοικονομική θέση του ομίλου και την αντιμετώπιση των ζημιών και του υψηλού χρέους σχεδόν 4 δισ. ευρώ, ένα νέο σχέδιο φαίνεται ότι επεξεργάζονται θεσμικοί παράγοντες ώστε να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης με την κυβέρνηση της ΝΔ.
Το βασικό σχέδιο της πρότασης είναι να μην πωληθούν οι υδροηλεκτρικές μονάδες που είναι το πιο ισχυρό περιουσιακό στοιχείο της ΔΕΗ και οι λιγνιτικές ελλείψει πραγματικού ενδιαφέροντος να μετατρέπονταν σε μονάδες με λειτουργία φυσικού αερίου.
Προφανώς και οι επενδύσεις που απαιτούνται είναι μεγάλες, αλλά όχι τέτοιες που να καθίστανται απαγορευτικές.
Μια πρόταση που είχε εξεταστεί ήταν να πωληθούν 2-3 υδροηλεκτρικές μονάδες μαζί με τις λιγνιτικές έναντι 600 με 700 εκατ. ευρώ και έτσι να μειωνόταν και ο δανεισμός της ΔΕΗ.
Η λύση αυτή μπορεί να μην είναι η πιο συμφέρουσα για την ΔΕΗ.
Η νέα πρόταση για τη διάσωση της ΔΕΗ που ήδη συζητείται έχει να κάνει με την χρήση των εσόδων της χαμηλής τάσης, δηλαδή του οικιακού ρεύματος, ως εξασφάλιση ώστε να υπάρξει γενναία αναδιάρθρωση δανείων και νέα χρηματοδότηση.
Σημειώνεται ότι η χαμηλή και μεσαία τάση έχουν 238 χιλ. χιλιόμετρα καλωδίωσης.
Το συνολικό χρέος της ΔΕΗ ανέρχεται σε 4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,2 δισεκ. λήγουν σε 2 με 5 χρόνια.
Η ΕΤΕΠ έχει χορηγήσει 1,5 δισεκ. τα ομολογιακά ανέρχονται σε 2,15 δισεκ. ενώ τα συνολικά δάνεια – χωρίς ομολογιακά – ανέρχονται σε 1,8 δισεκ.
Το πρώτο πράγμα που χρειάζεται η ΔΕΗ είναι μια γενναία αναδιάρθρωση και ταυτόχρονη νέα χρηματοδότηση.
Ήδη η τιλοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών και άλλων έχει δρομολογηθεί ύψους 2,2 δισ. ευρώ με στόχο να αντληθούν περί τα 470 με 500 εκατ. ευρώ.
Πιθανότατα η Pimco να καλύψει τα 500 εκατ. ευρώ της τιτλοποίησης.
Να σημειωθεί πως η εταιρία Qualco πήρε το πράσινο φως για την ανανέωση της σύμβασης στην διαχείριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Άρα από την τιτλοποίηση συγκεντρώνονται 500 εκατ στους προσεχείς 1 με 2 μήνες και εφόσον προχωρήσει η χρήση ως εξασφάλιση των εσόδων από το οικιακό ρεύμα θα έλυνε εφάπαξ τα προβλήματα με τις τράπεζες, θα μειωνόταν ο τραπεζικός δανεισμός και η ΔΕΗ να χρηματοδοτείτο εκ νέου.
Όλα αυτά προϋποθέτουν πέραν από την πολιτική απόφαση ότι η ΔΕΗ δεν θα πουλήσει υδροηλεκτρικές μονάδες και θα πραγματοποιήσει επενδύσεις στις λιγνιτικές.
Η πώληση υδροηλεκτρικών μονάδων μπορεί να αποδειχθεί στρατηγικά επιζήμια στρατηγική... η ΔΕΗ θα χάσει ένα περιουσιακό στοιχείο υψηλής προστιθέμενης αξίας και ταυτόχρονα οι ξένοι που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον θα χρειαστεί να συνεργαστούν - ίσως - και με έλληνες επενδυτές που θα παίζουν τον ρόλο του δευτεραγωνιστή.
Ένα τέτοιο σκηνικό δεν ενθουσιάζει τους έλληνες επενδυτές και επιχειρηματίες.
Πηγή: www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr