Τελευταία Νέα
Επικαιρότητα

Πότε θα αναβαθμιστεί η Ελλάδα σε investment grade; - Με βάση το μοντέλο Κύπρου, όχι το 2020 και υπό όρους

Πότε θα αναβαθμιστεί η Ελλάδα σε investment grade; - Με βάση το μοντέλο Κύπρου, όχι το 2020 και υπό όρους

Η σχέση χρέους προς ΑΕΠ της Ελλάδος είναι σημαντικό πρόβλημα για τους οίκους αξιολόγησης

Έχει καλλιεργηθεί μια προσδοκία ότι η Ελλάδα θα αναβαθμιστεί σε investment grade σε επενδυτική βαθμίδα σύντομα.
Πρώτα από όλα θα πρέπει να εξηγήσουμε τι είναι επενδυτική βαθμίδα investment grade, τι σημαίνει για την Ελλάδα, τις τράπεζες και τους πολίτες και το κυριότερο πότε χρονικά θα μπορούσε η Ελλάδα να αναβαθμιστεί σε επενδυτική βαθμίδα.
Οι εταιρίες αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Moody’s, Fitch, Standard and Poor’s, DBRS και Scope ουσιαστικά 5 οίκοι αξιολόγησης αποτελούν σημείο αναφοράς για χιλιάδες εταιρίες, επενδυτές, funds, τράπεζες, διαχειριστές κεφαλαίων ανά τον κόσμο.
Η πιστοληπτική ικανότητα είναι το πιστοποιητικό ενός κράτους και μιας εταιρίας για το κόστος δανεισμού των ομολόγων κρατικών και εταιρικών, εάν μια εταιρία ή ένα κρατικό asset είναι επενδύσιμο ή όχι και άλλα…
Η πιστοληπτική ικανότητα ουσιαστικά είναι ένα διαβατήριο για μια χώρα ή μια εταιρία να δανειστεί από τις αγορές, να προσελκύσει επενδυτές γενικώς να είναι επενδύσιμο assets.
Οπότε η έννοια πιστοληπτική ικανότητα έχει βαρύνουσα σημασία καθώς εάν μια χώρα π.χ. δεν έχει πιστοληπτική ικανότητα κανείς επενδυτής δεν δείχνει ενδιαφέρον η χώρα ή η εταιρία βρίσκεται στην αφάνεια.
Σχεδόν όλα τα κράτη έχουν πιστοληπτική διαβάθμιση καθώς η παγκοσμιοποίηση επέβαλλε κοινούς κανόνες στο επενδυτικό κεφάλαιο και μια ρήτρα εξ αυτών είναι οι οίκοι αξιολόγησης.
Οι οίκοι αξιολόγησης δημιουργήθηκαν μετά το 1837.
Η εταιρία Herny Varnum Poor ήταν η πρώτη που αξιολόγησε τους αμερικανικούς σιδηροδρόμους.
Το 1909 ο John Moody αξιολόγησε τα ομόλογα των σιδηροδρόμων, εκείνη την περίοδο οι σιδηρόδρομοι στις ΗΠΑ ήταν hot story.
Το 1913 η Moody’s ξεκίνησε να αξιολογεί εταιρίες.
Η Poor's Publishing Company άρχισε να δημοσιεύει βαθμολογίες το 1916 και η Standard Statistics Company το 1922.
Η Fitch επίσης ξεκίνησε το 1924.
Αυτά ως προς την ιστορία των οίκων αξιολόγησης.
Η πιστοληπτική ικανότητα λοιπόν έχει βαρύνουσα σημασία.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο νέος πρωθυπουργός της Ελλάδος πολλές φορές έχει αναφέρει ότι η Ελλάδα θα βαθμολογεί ως investment grade ως επενδυτική βαθμίδα.
Οι αξιολογήσεις θα λέγαμε ότι χωρίζονται σε δύο κατηγορίες αυτές που είναι επενδυτική βαθμίδας δηλαδή ΒΒΒ- και υψηλότερα και αυτές που δεν είναι επενδυτικής βαθμίδας δηλαδή junk bond δηλαδή ομόλογα σκουπίδια.
Τα ομόλογα σκουπίδια έχουν διαβαθμίσεις με βάση το ρίσκο, η Ελλάδα είχε φθάσει μέχρι την επιλεκτική χρεοκοπία.
Οι κλίμακες αξιολόγησης θεσμοθετήθηκαν πριν 80 χρόνια και στηρίζονται στο βρετανικό αλφάβητο.
Οι χώρες που έχουν βαθμολογία investment grade θεωρούνται χώρες υψηλής αξιοπιστίας, το χρέος είναι βιώσιμο άρα και εξυπηρετήσιμο και αντιμετωπίζονται από τους διεθνείς επενδυτές με όρους κανονικότητας.
Οι κεντρικές τράπεζες έδωσαν βαρύτητα στην επενδυτική βαθμίδα γιατί μόνο ομόλογα που χαρακτηρίζονται investment grade συμμετέχουν στα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης QE.
Έτσι εξηγείται γιατί τα ελληνικά ομόλογα δεν μπορούσαν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Χρονικά πότε η Ελλάδα θα μπορούσε να βαθμολογεί σε επενδυτική βαθμίδα;
Η περίπτωση της Κύπρου είναι ένας καλός χρονικός οδηγός για το πότε μπορεί να αναβαθμιστεί η Ελλάδα.
Η Κύπρος τον Οκτώβριο του 2016 είχε βαθμολογία ΒΒ- (όπως είναι σήμερα η ανώτατη βαθμολογία της Ελλάδος από την Fitch και DBRs) και χρειάστηκαν να περάσουν δύο χρόνια τον Σεπτέμβριο του 2018 όπου η Standard and Poor’s αναβάθμισε την Κύπρο σε ΒΒΒ- δηλαδή σε επενδυτική βαθμίδα.
Η Κύπρος είχε υψηλό ΑΕΠ, υψηλά NPEs αλλά χαμηλό χρέος προς ΑΕΠ στο 94%.
Με βάση το μοντέλο Κύπρου η Ελλάδα βαθμολογήθηκε ΒΒ- από την Fitch Αύγουστο του 2018 και θα μπορούσε να βαθμολογηθεί σε επενδυτική βαθμίδα προς το τέλος του 2020.
Η Ελλάδα απέχει τρεις βαθμίδες από το να βαθμολογηθεί σε επενδυτική βαθμίδα.
Όμως η Ελλάδα έχει ένα μεγάλο μειονέκτημα ότι η σχέση χρέους προς ΑΕΠ είναι στο 185% με την χειρότερη σχέση χρέους προς ΑΕΠ στην ευρωζώνη.
Από την άλλη το χρέος σε σύνολο 357 δισεκ. τα 252 δισεκ. είναι των μηχανισμών στήριξης δηλαδή η δομή του ελληνικού χρέους έχει μοναδικότητα.
Η Ελλάδα άπαξ και έχει μειονέκτημα λόγω χρέους θα πρέπει να επιδείξει πολύ καλά στοιχεία στο ΑΕΠ δηλαδή ρυθμό ανάπτυξης υψηλό π.χ. 4% που αναφέρει ο Μητσοτάκης με παράλληλη μείωση των NPEs των τραπεζών σε τέτοιο βαθμό που να αναγνωρίζεται η μείωση του κινδύνου.

Πηγή: www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης