Ενέργεια

To YAVUZ μεταξύ Ρόδου και Σύμης συνοδευόμενο από την φρεγάτα F 490 Gaziantep

To YAVUZ μεταξύ Ρόδου και Σύμης συνοδευόμενο από την φρεγάτα  F 490 Gaziantep
Οξύνεται το κλίμα από την πλευρά των Τούρκων
Το τουρκικό γεωτρύπανο Γιαβούζ, πλέει προς την Αττάλεια, συνοδευόμενο από την φρεγάτα F 490 Gaziantep του τουρκικού πολεμικού ναυτικού.
Φωτογραφίες που ανήρτησε το militaire.gr δείχνουν το Γιαβούζ να πλέει στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρόδου και Σύμης.
Το γεωτρύπανο παρακολουθείται από το πρωί από πολεμικά πλοία του ελληνικού Στόλου.
Παράλληλα σύμφωνα με το Sigmalive, με χάρτη σε διπλό ταμπλό, σε Κύπρο και Καστελόριζο, όπως αποκαλύπτει η "Σημερινή της Κυριακής" αποτυπώνει την ερευνητική της δράση η Τουρκία, η οποία έχει την πολυτέλεια να προχωρεί σε προκλήσεις όπου και όποτε κρίνει σκόπιμο.
Την ίδια ώρα, με απόρρητο έγγραφο που έστειλε η Τουρκία στα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ τα προειδοποιεί ότι θα υπάρξει ένταση στην κυπριακή ΑΟΖ εάν εμπλακούν.

Σύμφωνα με χάρτη που παρουσιάζει η "Σημερινή της Κυριακής" η Άγκυρα επιδιώκει:

1. Να δημιουργήσει τετελεσμένα στη θάλασσα πλησίον του Καστελορίζου

2. Πλησίον του οικοπέδου 4 που είναι το λεγόμενο τριεθνές σημείο, η ένωση της κυπριακής, ισραηλινής και αιγυπτιακής ΑΟΖ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ η αχίλλειος πτέρνα της Ελλάδας είναι η περιοχή του Καστελόριζου ως προς τις γεωτρήσεις.

Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, «είναι ένα καλό timing να προκαλέσει η Τουρκία την Ελλάδα γιατί θα την φέρει μπροστά σε δίλημμα: Ή θα σωπάσει και θα υποστεί ταπείνωση, αποδεχόμενη την δημιουργία γκρίζων ζωνών που θα είναι προέκταση εκείνων του Αιγαίου ή θα επιδιώξει να εκδιώξει τον εισβολέα, οπότε θα υπάρξει κλιμάκωση μιας «μίνι» κρίσης που κανείς δεν γνωρίζει που θα καταλήξει».

Μετά την εξαιρετικά κρίσιμη συνεδρίαση των ηγετών των 28 κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που κατέληξε στην απόφαση για «στοχευμένα μέτρα» στην Τουρκία, η Άγκυρα απάντησε με «non paper» που δείχνει ξεκάθαρα τις προθέσεις της για το μέλλον.

Στο «non paper» αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «είμαστε της άποψης ότι θα ήταν συνετό εάν η Ε.Ε. δεν λάβει υπόψη τις αλληλοεπικαλυπτόμενες αξιώσεις σχετικά με την περιοχή της θαλάσσιας δικαιοδοσίας και δεν ενεργήσει ως δικαστήριο κατά την λήψη αποφάσεων σχετικά με τα θαλάσσια σύνορα.

Το έγγραφο δείχνει ότι η Τουρκία θέλει να «γκριζάρει» την περιοχή.

Επίσης, αναφέρει ότι «η στάση της ΕΕ εμπεριέχει τον κίνδυνο να αποθαρρύνει περαιτέρω τις προσπάθειες προς την κατεύθυνση λύσης του Κυπριακού προβλήματος, ως επίσης και να επιδεινώσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις».

Η Άγκυρα επαναφέρει την πρόταση για την εγκαθίδρυση μιας κοινής επιτροπής ενέργειας, με την συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων και των Ελληνοκυπρίων.
Πηγή:militaire.gr, sigmalive
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης