Η λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση των ανησυχιών που απορρέουν από τον εμπορικό πόλεμο θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει σε ράλι τις τιμές των commodities
Οι αγορές commodity υπολείπονται κατά 7% από τα υψηλά τους λόγω των ανησυχιών από την κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου και της πολιτικής αβεβαιότητας εκτιμά η Goldmann Sachs η οποία επισημαίνει ότι η λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση αυτών των ανησυχιών θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει σε ράλι τις τιμές των commodities από τα σημερινά μειωμένα επίπεδα .
Σύμφωνα με έκθεση της επενδυτικής τράπεζας ο ιδιοσυγκρασιακός χαρακτήρας αυτών των κινδύνων, η στρέβλωση που προκαλούν στα μακροοικονομικά στοιχεία και η αστάθεια του παγκόσμιου περιβάλλοντος μέχρι στιγμής φέτος δυσχεραίνουν την ουσιαστική εκτίμηση, χωρίς ένα μακροσκοπικό σοκ για την αντιμετώπιση του.
Ως αποτέλεσμα, η κερδοσκοπική τοποθέτηση σε commodity - οι οποίες είναι φυσικές αγορές παγκοσμίως - είναι χαμηλότερα από τα μέσα επίπεδα, αφήνοντας και πάλι τους συστηματικούς traders στο "τιμόνι" με τους τεχνοκράτες να ωθούν τις τιμές των βασικών εμπορευμάτων κάτω από τα επίπεδα στα τέλη του περασμένου έτους.
Συνδυάζοντας τις τρέχουσες χαμηλές τιμές των commodity με τις αυξημένες αποτιμήσεις μετοχών και τις αποδόσεις των 10ετών ομολόγων που πιέζουν κοντά στα κυκλικά χαμηλά επίπεδα, η τιμή του ενεργητικού είναι συνεπής με την παγκόσμια οικονομία για μια ακόμη φορά που έχει «κολλήσει» σε μια παύση στο μέσο κύκλο, το σημείο μετάβασης μεταξύ ανάκαμψης και επέκτασης φάση του επιχειρηματικού κύκλου.
Τα μακροοικονομικά στοιχεία των commodity φαίνονται ενδιάμεσα και συνεπή με μια τέτοια παύση στο μέσο του κύκλου.
Η κατασκευή, οι επενδύσεις σε ακίνητα περιουσιακά στοιχεία και οι αγορές ακινήτων ήταν απογοητευτικές σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Κίνα.
Πρόκειται για δραστηριότητες αιχμής που είναι πιο ευάλωτες στις αβεβαιότητες της οικονομικής και της εξωτερικής πολιτικής.
Σε αντίθεση με τις δραστηριότητες των καταναλωτών είναι πολύ πιο δύσκολο να προσαρμοστούν σε σχέση με το αίσθημα και ως αποτέλεσμα οι λιανικές πωλήσεις και η ζήτηση πετρελαίου από τον καταναλωτή (βενζίνη, καύσιμα, LPG) έχουν δείξει πολύ μεγαλύτερη ανθεκτικότητα.
Ενώ υπήρξαν σημαντικές ανησυχίες σχετικά με την αύξηση της ζήτησης πετρελαίου που ενισχύθηκαν στην πρόσφατη έκθεση του IEA, η Goldmann εξακολουθεί να πιστεύει ότι αυτές οι πηγές δεδομένων χάνουν την αύξηση της ζήτησης, ειδικά στην Κίνα, καθώς επίσης και λόγω των δυσμενούς ζεστού χειμερινού καιρού.
Σημαντικά, ο ιστορικά μεγάλος παγκόσμιος όρος εξισορρόπησης πετρελαίου (ποσότητα πετρελαίου που παράγεται αλλά δεν ανευρίσκεται σε αποθέματα ή αναφερθείσα ζήτηση) απο το τέταρτο τρίμηνο του '18 έως το πρώτο τρίμηνο 2019 υποστηρίζει μια πιο εποικοδομητική άποψη ζήτησης, καθώς ιστορικά τελικά καταλήγει να αναθεωρείται σε υψηλότερη ζήτηση.
Σύμφωνα με την Goldmann Sachs οι κίνδυνοι αρχίζουν να μετατοπίζονται προς τα πάνω, ιδίως στις αναδυόμενες αγορές.
Σε αντίθεση με πέρυσι, η Fed είναι σε αναμονή, τα επιτόκια είναι χαμηλότερα και οι τιμές πετρελαίου είναι πιο αδύναμες, όλα σε συνδυασμό με ευκολότερες οικονομικές συνθήκες από ό, τι το περασμένο καλοκαίρι.
Επιπλέον, κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων, οι αρμόδιοι για τη χάραξη πολιτικής έχουν επιδείξει προθυμία να υποστηρίξουν οποιαδήποτε αδυναμία ζήτησης απορρέει από τις ανησυχίες του εμπορικού πολέμου.
Η Κίνα ξεκίνησε ένα ομολόγο ειδικής χρήσης με στόχο τις επενδύσεις σε υποδομές, ενώ Ρωσία και Ινδία δεσμεύονται για την υποστήριξη των δαπανών υποδομών.
Η ΕΚΤ διεύρυνε την καθοδήγησή της. Σε συνδυασμό με την απότομη πτώση της καμπύλης των αμερικανικών επιτοκίων, υποτονική στις πιέσεις που απορρέουν από τις χαμηλότερες τιμές των βασικών εμπορευμάτων και την πιθανή ανατροπή της τρέχουσας συμφωνίας παραγωγής του ΟΠΕΚ +, αυτό θέτει το έδαφος για ένα τρίτο ράλι στις επενδύσεις, την κατασκευή και τις τιμές των commodity από τα σημερινά μειωμένα επίπεδα.
Η αβεβαιότητα καθιστά το OPEC + κυλιόμενη διαδρομή ελάχιστης αντίστασης.
Η αβεβαιότητα της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου είναι υψηλή και οφείλεται τόσο σε μακροοικονομικές και πετρελαϊκές απαιτήσεις ζήτησης όσο και στην ασταθή παραγωγή Ιράν, Βενεζουέλας και Λιβύης.
Σε συνδυασμό με την αμφισβητήσιμη πορεία της αμερικανικής παραγωγής, αυτή η αβεβαιότητα είναι αρκετά μεγάλη ώστε να μετατοπίζει την παγκόσμια αγορά πετρελαίου ανάμεσα σε πλεόνασμα και έλλειμμα σε μηνιαία βάση, καθώς ο ΟΠΕΚ + προετοιμάζεται για την επικείμενη συνάντησή του.
Σύμφωνα με την Goldmann αυτό θα οδηγήσει την ομάδα να προχωρήσει στην τρέχουσα συμφωνία της, με πιθανότατα να μην αλλάξει τις ποσοστώσεις σε επίπεδο χώρας.
H επενδυτική τράπεζα αναμένει από τη Ρωσία να συμμετάσχει σε αυτή την απόφαση μετά από τρεις εβδομάδες λόγω των πιθανών δεσμεύσεων σταδιακής επένδυσης από τη Σαουδική Αραβία την περασμένη εβδομάδα στην Αγία Πετρούπολη, με υψηλότερες αγορές σιτηρών που έχουν ήδη ανακοινωθεί.
Μετά την απόφαση αυτή, αναμένεται ότι ο πυρήνας-ΟΠΕΚ θα συνεχίσει να εξισορροπεί την αγορά σε μηνιαία βάση.
Ένα τέτοιο αποτέλεσμα θα μετριάσει τις τιμές με την πρόβλεψη του Brent για το τρίτο τρίμηνο του 2019 να βρίσκεται στα $ 65,5 / bbl, παρέχοντας παράλληλα συνεχή υποστήριξη σε κοντινά Brent timespreads και συμβάλλοντας στην ομαλοποίηση των αυξημένων ποσοστών μεταβλητότητας.
Η απουσία επίμονης ασθενούς ανάπτυξης της ζήτησης, εκτιμάται ότι θα περιορίσει τις περικοπές στην παραγωγή το επόμενο έτος θα αποδειχθεί πιο δυσχερής, καθώς θα καθιστούσε δυνατή την ήδη εμφανή αύξηση των γεωτρήσεων σε παγκόσμιο επίπεδο και την αποδέσμευση της λεκάνης Permian καθώς οι νέοι αγωγοί θα συνδεθούν με το δίκτυο.
Με την απουσία μεγάλης αναστάτωσης, αυτό ενισχύει την πεποίθησή της τράπεζας ότι η βραχυπρόθεσμη ανοδική πορεία των τιμών του πετρελαίου είναι μέτρια και ότι οι τιμές θα διαπραγματεύονται χαμηλότερα - με την πρόβλεψη για το Brent στα $ 60 / bbl - το επόμενο έτος.
www.worldenergynews.gr