Χρηματιστήριο

Το ράλι στα ελληνικά ομόλογα απόρροια του επενδυτικού σοκ σε όλα τα ομόλογα της ΕΕ λόγω ΕΚΤ ή λόγω Μητσοτάκη;

Το ράλι στα ελληνικά ομόλογα απόρροια του επενδυτικού σοκ σε όλα τα ομόλογα της ΕΕ λόγω ΕΚΤ ή λόγω Μητσοτάκη;
Όμως αυτό το κύμα ακραίας υπερβολής έχει προκαλέσει σοβαρότατες στρεβλώσεις στα ομόλογα της Ευρώπης αλλά και στην Ελλάδα
Ιστορικών διαστάσεων ράλι σημειώνεται σε όλα τα ομόλογα της Ευρώπης μετά τις πρόσφατες αναφορές του Draghi της ΕΚΤ ότι εάν χρειαστεί θα επαναφέρει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Έτσι λοιπόν σχεδόν 150 ομόλογα της ευρωζώνης εμφανίζουν αρνητικά επιτόκια, είναι πρώτη φορά που τόσα ομόλογα κρατών της Ευρώπης έχουν αρνητικές αποδόσεις.
Οι τιμές σε ιστορικά υψηλά οι αποδόσεις σε ιστορικά χαμηλά σε όλες τις αγορές της Ευρώπης.
Όμως αυτό το κύμα ακραίας υπερβολής έχει προκαλέσει σοβαρότατες στρεβλώσεις στα ομόλογα της Ευρώπης αλλά και στην Ελλάδα.
Πλέον τα ελληνικά ομόλογα αποτιμώνται όπως και τα Πολωνικά παρ΄ ότι το ΑΕΠ της Πολωνίας είναι 2,8 φορές, υπάρχει απόκλιση σε πιστοληπτική διαβάθμιση 6 βαθμίδες Α- έναντι ΒΒ- η Ελλάδα.
Η μόνη διαφορά είναι ότι η Πολωνία έχει εθνικό νόμισμα ενώ η Ελλάδα έχει ευρώ.
Οι διαφορές αυτές είναι πιο έντονες μεταξύ χωρών που έχουν ευρώ όπως Πορτογαλία, Ιρλανδία κ.α.
Οπότε το ράλι το προκάλεσε ο Draghi και η ΕΚΤ και όχι τόσο η έλευση του Μητσοτάκη στην εξουσία.
Επίσης εκπλήσσει πως με ελάχιστες συναλλαγές, έχει σημειωθεί ένα ιστορικών διαστάσεων ράλι στα ελληνικά ομόλογα.
Ήδη το 10ετές βρίσκεται στο 2,54% με διαφορά – spread έναντι των Ιταλικών 44 μονάδες βάσης (2,10%) και ειδικά έναντι της Πορτογαλίας  197 μονάδες βάσης (0,57%).
Με βάση πολύ καλά ενημερωμένες πηγές ουσιαστικά το ράλι στα ομόλογα το προκάλεσαν αφενός 2-3 funds τα οποία φαίνεται ότι κατέχουν από 5-6 δισεκ. του ελληνικού χρέους καθώς και οι κινήσεις των ελληνικών τραπεζών που με κάποιες λογιστικές αλχημείες αγόραζαν ελληνικά ομόλογα.
Το πολύ ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι σε σύνολο χρέους 357,6  δισεκ. μόνο τα 31 δισεκ. βρίσκονται σε πραγματική κυκλοφορία και από αυτά θα πρέπει να αφαιρεθούν οι θέσεις των ελληνικών τραπεζών περί τα 8 δισεκ. που δεν πουλάνε και κάποιων άλλων διεθνών επενδυτών.
Από τα ελληνικά ομόλογα μόλις το 5% ή 18 με 20 δισεκ. είναι σε πραγματική ελεύθερη κυκλοφορία οπότε ότι συμβαίνει στα ελληνικά ομόλογα με την ακραία ανατιμητική κερδοσκοπία αποδίδεται στην ρηχότητα της αγοράς.
Υπενθυμίζεται ότι το ελληνικό χρέος δομείται ως εξής
Δάνεια Μηχανισμού Στήριξης 252,6 δισεκ.
Repos 19,4 δισεκ.
Βραχυπρόθεσμοι τίτλοι 15,2 δισεκ.
Ομόλογα 58,1 δισ
Εσχάτως έχει παρατηρηθεί ότι 3 διεθνή funds με έκθεση και στις ελληνικές μετοχές – μεταξύ αυτών, Pimco και Blackrock – έχουν προβεί σε επιθετικές κινήσεις στα ελληνικά ομόλογα.
Ταυτόχρονα το Fairfax που ήταν μεγάλος επενδυτής στα ελληνικά ομόλογα έχει μειώσει τις άμεσες θέσεις αλλά έμμεσα – μέσω ασφαλιστικής Eurolife και Eurobank – συνεχίζει να κατέχει ελληνικό χρέος.
Η ρηχότητα της αγοράς επιτρέπει στους επενδυτές να προβούν σε επιθετικού τύπου κερδοσκοπικές κινήσεις και έτσι να διαμορφώσουν τις τιμές στις 110 μονάδες βάσης και σε ιστορικά χαμηλά τις αποδόσεις.
Το βασικό ερώτημα είναι μέχρι που μπορεί να υποχωρήσουν οι αποδόσεις των ομολόγων στην Ελλάδα;
Ήδη οι τιμές σε αυτά τα επίπεδα δεν δικαιολογούνται αλλά λόγω της έντασης της κερδοσκοπίας θα μπορούσε να κλείσει το spread  Ελλάδος – Πορτογαλίας στις 150 με 170 μονάδες βάσης ή ελληνικό 10ετές στο 2,20% με πρώτο τεχνικό σημείο το 2,50%.
Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις που αναφέρουν ότι το ελληνικό δημόσιο σχεδιάζει να προβεί μετά τις εκλογές σε δημοπρασία ομολόγων αλλά δεν θα είναι μεσοβραχυχρόνιας διάρκειας αλλά μάλλον 15ετία.
Με βάση τις σημερινές τιμές, η απόδοση του 15ετούς ομόλογου θα μπορούσε να διαμορφωθεί κοντά στο 3%.
Η έκδοση 15ετούς έχει μια ιδιαίτερη σημειολογία.
Θα είναι λήξης 2034 θα ξεπερνάει δηλαδή το όριο του 2032 όπου έχουν θεσμοθετηθεί τα μακροπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος.
Μια έκδοση 15ετούς θα ήταν απόδειξη εμπιστοσύνης στο ελληνικό χρέος το οποίο σε ποσοστό 70% προέρχεται από τον επίσημο τομέα δηλαδή από ESM, EFSF συνολικά δάνεια των μηχανισμών στήριξης και όχι ιδιωτών επενδυτών.

www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης