Επιχειρήσεις

Ενεργειακό έργο EPC αξίας 380 εκατ. δολαρίων ανέλαβε η ΜΕΤΚΑ στη Λιβύη

Ενεργειακό έργο EPC αξίας 380 εκατ. δολαρίων ανέλαβε η ΜΕΤΚΑ στη Λιβύη
Το έργο, με συνολική ισχύ που υπερβαίνει τα 500 MW, περιλαμβάνει την προμήθεια και εγκατάσταση 3 αεριοστρόβιλων General Electric GT13E2 σε διάταξη ανοιχτού κύκλου
Αρχική δημοσίευση 20:17

Στη σύναψη συμφωνίας με τη Γενική Αρχή Ηλεκτρισμού και Ανανεώσιμης Ενέργειας της Λιβύης (GAEREL) για την υλοποίηση της σύμβασης σχεδιασμού, προμήθειας και κατασκευής (EPC) μιας νέας μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Τομπρούκ της Λιβύης προέβη η εταιρία METKA.
Η συμφωνία, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της εισηγμένης, έλαβε χώρα στην Αθήνα, στις 25 Ιανουαρίου 2017.
Το έργο, με συνολική ισχύ που υπερβαίνει τα 500MW, περιλαμβάνει την προμήθεια και εγκατάσταση 3 αεριοστρόβιλων General Electric GT13E2 σε διάταξη ανοιχτού κύκλου, καθώς και όλου του σχετικού βοηθητικού εξοπλισμού και ενός υποσταθμού 220/66kV.
Η συμβατική αξία για τη ΜΕΤΚΑ ανέρχεται στα 380 εκατομμύρια δολάρια.
Στην ανακοίνωση της ΜΕΤΚΑ σημειώνεται πως η σύμβαση υπόκειται στην τελική έγκριση των αρμόδιων κρατικών αρχών της Λιβύης και θα τεθεί σε ισχύ μόνο μετά το άνοιγμα ανέκκλητης ενέγγυας πίστωσης, βεβαιωμένης από διεθνή τράπεζα πρώτης κατηγορίας.
Το έργο θα εκτελεστεί βάσει χρονοδιαγράμματος ταχείας εκτέλεσης (fast-track), ώστε ο πρώτος αεριοστρόβιλος να είναι έτοιμος για σύνδεση στο δίκτυο σε 9 μήνες από την έναρξη των εργασιών, ενώ ο δεύτερος και ο τρίτος αεριοστρόβιλος θα είναι έτοιμοι για σύνδεση στο δίκτυο σε 10 και 11 μήνες, αντίστοιχα.
Αυτό είναι το πρώτο μεγάλο έργο της ΜΕΤΚΑ στη Λιβύη και τεκμηριώνει τη δέσμευση της εταιρείας να στηρίξει αγορές με ουσιώδεις ενεργειακές ανάγκες.


Νωρίτερα, το worldenergynews.gr έγραφε:

Με ένα νέο έργο, αυτή τη φορά στη Λιβύη, ενισχύει την παρουσία της στην αφρικανική Ήπειρο ο όμιλος Μυτιληναίου μέσω της θυγατρικής του εταιρίας ΜΕΤΚΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες η εισηγμένη επιχείρηση ανέλαβε την κατασκευή ενός σημαντικού έργου στη Λιβύη, με το οποίο ουσιαστικά «ανοίγει» την συγκεκριμένη αγορά για μελλοντικές δραστηριότητες.
Σημειώνεται πως η ΜΕΤΚΑ έχει αποφασίσει να δραστηριοποιηθεί έντονα στην περιοχή, έχοντας ήδη παρουσία στη Γκάνα μέσω δύο έργων.
Πριν από περίπου ένα χρόνο, τον Μάρτιο του 2016, η εισηγμένη προέβη στην υπογραφή σύμβασης με την εταιρία Amandi Energy για τη Μελέτη, Προμήθεια και Κατασκευή (EPC) νέου σταθμού παραγωγής ενέργειας στην Γκάνα.
Μάλιστα πρόσφατα η ΜΕΤΚΑ ανακοίνωσε πως επετεύχθη το χρηματοδοτικό κλείσιμο για το έργο, με αποτέλεσμα η κοινοπραξία METKA – General Electric να λάβει επίσημη ειδοποίηση, ώστε να προχωρήσει με την κατασκευή και τη θέση σε λειτουργία της μονάδας παραγωγής ενέργειας συνδυασμένου κύκλου 200MW στο Takoradi.
Η κατασκευή του έργου θα ολοκληρωθεί σε 28 μήνες.
Επισημαίνεται πως πρόκειται για το δεύτερο μεγάλο έργο της ΜΕΤΚΑ στην Γκάνα, το οποίο υπογραμμίζει τη δέσμευση της εταιρείας να αναδειχθεί σε κορυφαίο παίκτη στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της Υποσαχάριας Αφρικής.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης