Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο & Αγορές

Νέα παρέμβαση Draghi (ΕΚΤ) 4 μήνες πριν αποχωρήσει: Είμαστε έτοιμοι για μείωση επιτοκίου ή νέο QE

tags :
Νέα παρέμβαση Draghi (ΕΚΤ) 4 μήνες πριν αποχωρήσει: Είμαστε έτοιμοι για μείωση επιτοκίου ή νέο QE
Στα εργαλεία μας παραμένει η μείωση επιτοκίων ή ένα νέο πρόγραμμα QE, ανέφερε ο Draghi
Ράλι στα ευρωπαικά ομόλογα με τις αποδόσεις να υποχωρούν σε ιστορικά χαμηλά σημειώνεται μετά την νέα παρέμβαση του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Mario Draghi, σήμερα, 18 Ιουνίου 2019, ο οποίος επισήμανε για ακόμη μία φορά τα εργαλεία που διαθέτει, λέγοντας ότι θα μπορούσε να μειώσει εκ νέου τα επιτόκια ή να παράσχει ένα νέο πρόγραμμα αγορών περιουσιακών στοιχείων (ποσοτική χαλάρωση QE) εάν ο πληθωρισμός δεν φθάσει στο στόχο του.
Μιλώντας στο Φόρουμ της ΕΚΤ στη Sintra της Πορτογαλίας, ο Draghi προσπάθησε να καθησυχάσει τους παράγοντες της αγοράς για την ικανότητα της τράπεζας να ενεργήσει εν μέσω αυξανόμενων αμφιβολιών σχετικά με τις πραγματικές επιπτώσεις της νομισματικής πολιτικής σε περίπτωση επιβεβαίωσης μιας νέας ύφεσης.
Οι νέες διαβεβαιώσεις Draghi προκαλούν ράλι στα ευρωπαϊκά ομόλογα, με τις αποδόσεις των 10ετών ομολόγων σε Ιρλανδία, Πορτογαλία και Ισπανία να είναι σε ιστορικά χαμηλά, ενώ το ευρώ υποχωρεί κάτω από τα 1,12 δολάρια, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του αμερικανού προέδρου Trump (δείτε εδώ).
Βέβαια, αυτό που έχει σημασία είναι ότι οι διαβεβαιώσεις του Draghi έρχονται μόλις λίγους μήνες πριν την αποχώρησή του από επικεφαλής της ΕΚΤ, με τη θητεία του να λήγει τον προσεχή Οκτώβριο του 2019, με την αγορά ακόμη να μην αποτιμά το κατά πόσο αυτές μπορούν αν υλοποιηθούν.
Ο πιθανότερος αντικαταστάτης του Draghi είναι ο Γερμανός Κεντρικός Τραπεζίτης, J. Weidmann, ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος πολέμιος της ποσοτικής χαλάρωσης που ακολουθεί η ΕΚΤ.
Εκεί αποδίδεται και η δήλωση του ότι "η (ευρωπαϊκή) Συνθήκη απαιτεί οι ενέργειές της ΕΚΤ να είναι τόσο αναγκαίες όσο και αναλογικές για να εκπληρώσει την εντολή και να επιτύχει τον στόχο, πράγμα που σημαίνει ότι τα όρια που τίθενται στα εργαλεία της είναι ειδικά για τις απρόβλεπτες συνθήκες που αντιμετωπίζουμε.
"Εάν η κρίση μας έχει μάθει κάτι, είναι ότι θα χρησιμοποιήσουμε όλη την ευελιξία μας για να εκπληρώσουμε την εντολή μας - και θα το κάνουμε και πάλι για να απαντήσουμε σε τυχόν προκλήσεις για τη σταθερότητα των τιμών στο μέλλον", δήλωσε ο Draghi.
Επίσης, ο Draghi παρουσίασε τις επιλογές που διαθέτει η ΕΚΤ:
«Εξακολουθούμε να είμαστε σε θέση να βελτιώσουμε την καθοδήγησή μας προσαρμόζοντας την ώστε να ληφθούν υπόψη οι διακυμάνσεις στην πορεία προσαρμογής του πληθωρισμού.
Bets on future inflation are near record lows
Οι εκτιμήσεις για πιθανή αύξηση του πληθωρισμού είναι σε ιστορικά χαμηλά

Αυτό ισχύει για όλα τα μέσα της νομισματικής μας πολιτικής", ανέφερε.
"Περαιτέρω περικοπές των επιτοκίων πολιτικής και ελαφρυντικά μέτρα για τη συγκράτηση των ανεπιθύμητων ενεργειών παραμένουν μέρος των εργαλείων μας.
Και το APP (πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων) εξακολουθεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο", πρόσθεσε.
Όπως επισήμανε ο Draghi, οι εναπομείνασες θεσμικές αδυναμίες της νομισματικής ένωσης δεν μπορούν να αγνοηθούν με το να υποβαθμίσουμε σοβαρά αυτό που έχει επιτευχθεί.
Η λογική υποδηλώνει ότι όσο πιο ολοκληρωμένες γίνονται οι οικονομίες μας, τόσο πιο γρήγορα θα πρέπει να είναι η ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης και της ένωσης των κεφαλαιαγορών και η ταχύτερη μετάβαση από ένα σύστημα βασισμένο σε κανόνες για δημοσιονομικές πολιτικές σε δημοσιονομική πολιτική που βασίζεται σε θεσμούς.

Τρέχουσες προκλήσεις για τη νομισματική πολιτική

Σε αυτό το περιβάλλον, αυτό που έχει σημασία είναι ότι η νομισματική πολιτική παραμένει δεσμευμένη στο στόχο της για τον πληθωρισμό, ανέφερε ο Draghi.
Ο "ασθενής", επειδή αντιμετώπισε επαναλαμβανόμενες αρνητικές κρίσεις, ανάγκασε την ΕΚΤ να επεκτείνει τον ορίζοντα πολιτικής.
Η νομισματική πολιτική θα παραμείνει επαρκώς ευνοϊκή για να εξασφαλίσει τη συνεχή σύγκλιση του πληθωρισμού προς τον στόχο.
Και συνετή, διότι θα διθεί ιδιαίτερη προσοχή στην υποκείμενη δυναμική του πληθωρισμού και στους κινδύνους.
Αυτός ο προσανατολισμός εκφράζεται στο τρέχον πλαίσιο πολιτικής της ΕΚΤ, το οποίο επιτρέπει να προσαρμοστεί η καθοδήγηση προς τα εμπρός και να αντιδράσει η ΕΚΤ με ευελιξία καθώς εξελίσσεται η μακροοικονομική κατάσταση.
Όσον αφορά τις μελλοντικές προοπτικές, οι κίνδυνοι εξακολουθούν να υποχωρούν και οι δείκτες για τα επόμενα τρίμηνα δείχνουν μακρόχρονη ομαλότητα.
Οι κίνδυνοι που υπήρξαν κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους, ιδίως οι γεωπολιτικοί παράγοντες, η αυξανόμενη απειλή προστατευτισμού και των τρωτών σημείων στις αναδυόμενες αγορές δεν έχουν απομακρυνθεί.
Η παράταση των κινδύνων έχει σταθμίσει τις εξαγωγές και ειδικότερα τη μεταποίηση.
Ελλείψει βελτίωσης, θα χρειαστούν πρόσθετα κίνητρα, δήλωσε ο Draghi.
Τις προσεχείς εβδομάδες, το Διοικητικό Συμβούλιο θα συζητήσει πώς μπορούν να προσαρμοστούν τα μέσα ανάλογα με τη σοβαρότητα του κινδύνου για τη σταθερότητα των τιμών.
Αυτό ισχύει για όλα τα μέσα της νομισματικής πολιτικής μας.
Περαιτέρω περικοπές των επιτοκίων πολιτικής και ελαφρυντικά μέτρα για τον περιορισμό τυχόν παρενεργειών παραμένουν στη διάθεση της ΕΚΤ, αναφέρει ο Draghi.  
Και η APP εξακολουθεί να έχει σημαντικό ύψος.
Επιπλέον, η Συνθήκη απαιτεί οι ενέργειές μας να είναι τόσο απαραίτητες όσο και αναλογικές για την εκπλήρωση της εντολής της ΕΚΤ και την επίτευξη του στόχου, πράγμα που σημαίνει ότι τα όρια που θέτουμε στα εργαλεία μας είναι ειδικά για τις περιπτώσεις που αντιμετωπίζουμε.
Ο Draghi δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι η δημοσιονομική πολιτική πρέπει να διαδραματίσει το ρόλο της.
Τα τελευταία δέκα χρόνια, το βάρος της μακροοικονομικής προσαρμογής μειώθηκε δυσανάλογα στη νομισματική πολιτική.
Έχουμε δει ακόμη και περιπτώσεις όπου η δημοσιονομική πολιτική έχει προκυκλικό χαρακτήρα και αντιστάθμισε τη νομισματική ώθηση.
Εάν ο μη ισορροπημένος συνδυασμός μακροοικονομικών πολιτικών στη ζώνη του ευρώ εξηγεί εν μέρει τη διακύμανση στον αποπληθωρισμό, ο καλύτερος συνδυασμός πολιτικών μπορεί να συμβάλει στην ολοκλήρωσή του.
Η νομισματική πολιτική μπορεί πάντα να επιτύχει τον στόχο της, αλλά κυρίως στην Ευρώπη, όπου οι δημόσιοι τομείς είναι μεγάλοι, μπορεί να το κάνει ταχύτερα και με λιγότερες παρενέργειες, εάν οι δημοσιονομικές πολιτικές ευθυγραμμιστούν με αυτήν.
Η αναζωογόνηση του δημοσιονομικού χώρου μέσω της αύξησης του δυνητικού προϊόντος, των μεταρρυθμίσεων και των δημόσιων επενδύσεων, καθώς και την τήρηση του ευρωπαϊκού δημοσιονομικού πλαισίου θα διατηρήσουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών σε χώρες με υψηλό δημόσιο χρέος, χαμηλή ανάπτυξη και χαμηλό δημοσιονομικό χώρο.
Όμως, καθώς η δημοσιονομική επέκταση στις άλλες χώρες μπορεί να έχει περιορισμένες διακυμάνσεις, και οι εθνικές δημοσιονομικές πολιτικές παραμένουν περιορισμένες, πρόσθεσε ο Draghi.

Ποια είναι τα «εργαλεία» της ΕΚΤ που επικαλείται ο Draghi;

Ο Mario Draghi, ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, για ακόμη μία φορά "τάραξε τα νερά" στις αγορές, παράσχοντας διαβεβαιώσεις ότι η κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης θα κάνει ότι χρειαστεί για να στηρίξει την οικονομία.
Δεν είναι λίγοι οι αναλυτές, μάλιστα, που υπενθυμίζουν την παρέμβαση του 2012, σε μία από τις μεγάλες κλιμακώσεις της ελληνικής κρίσης, όταν και υποσχέθηκε να σώσει το ευρώ με την παροιμιώδη φράση «θα κάνω ό,τι είναι δυνατόν για να διασωθεί το ευρώ».
Ο Mario Draghi, με το προσωνύμιο «Super Mario», θα ολοκληρώσει την οκταετή θητεία του χωρίς να έχει κάνει ούτε μία αύξηση επιτοκίων, ενώ οι επενδυτές φοβούνται ότι τα εργαλεία της ΕΚΤ για να αντιμετωπίσει μια νέα ύφεση έχουν λιγοστέψει.
Ποια είναι λοιπόν τα εργαλεία του Draghi, ή ακόμη καλύτερα του διαδόχου του από τον προσεχή Οκτώβριο του 2019;
Το πρώτο εργαλείο που έχει η ΕΚΤ είναι η μείωση των επιτοκίων.
Και αυτό δεν είναι σαφές πόσο πιο κάτω μπορούν να μειωθούν τα ήδη μηδενικά επιτόκια της ΕΚΤ.
Ήδη οι τράπεζες εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους ότι η χρέωση για τις καταθέσεις τους συμπιέζει την κερδοφορία, επειδή δεν μπορούν εύκολα να τη μεταβιβάσουν στους πελάτες.
Κάποια στιγμή, απλά θα περιορίσουν το δανεισμό κι θα βλάψουν την οικονομία.
Η διαβάθμιση των επιτοκίων είναι το επόμενο εργαλείο της ΕΚΤ.
Το παράδειγμα το έχει δώσει η Ελβετική Κεντρική Τράπεζα, η οποία διευκολύνει τον "πόνο" των τραπεζών, εξαιρώντας κάποιες καταθέσεις από το αρνητικό επιτόκιο.
Ο Draghi έχει αναφέρει ότι είναι ανοικτός σε παρόμοια "μέτρα" εάν χρειαστεί.
Αυτό επιτρέπει τα επιτόκια να παραμείνουν χαμηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Η επαναφορά της ποσοτικής χαλάρωσης βρίσκεται πάντα στο τραπέζι.
Η ΕΚΤ αγόρασε 2,6 τρισ. ευρώ χρέους υπό το πρόγραμμα QE και, σε αντίθεση με την Fed, δεν άρχισε να μειώνει τον ισολογισμό της.
Πιθανότατα δεν μπορεί να αγοράσει περισσότερα, πριν αλλάξει τα αυτοεπιβαλλόμενα όρια που αποσκοπούν στην αποφυγή της συντριβής των αγορών και στη εισχώρησης της νομισματικής πολιτικής στη δημοσιονομική.
Τέλος, η ΕΚΤ προσφέρει μακροπρόθεσμα δάνεια σε τράπεζες σε τιμές που γίνονται πιο φτηνές αν τα μετρητά χρησιμοποιούνται για την πραγματική οικονομία.
Μια κριτική είναι ότι η ευρωζώνη είναι ήδη εξαντλημένη με τη ρευστότητα, επομένως τα δάνεια αυτά βοηθούν μόνο για να στηρίξουν τις αδύναμες τράπεζες.
Με βάση τα παραπάνω, τίθενται μείζονα ερωτήματα για τον διάδοχο Draghi.
Μπορεί μια αναιμική οικονομία να υποχρεώσει την ΕΚΤ να επαναφέρει την ποσοτική χαλάρωση με δυνητική αγορά τίτλων, δεδομένης της ελλείψεώς τους;
Και ίσως ο νέος πρόεδρος της τράπεζας –για να αποτρέψει μια ιαπωνικού τύπου ισχνή ανάπτυξη με χαμηλό πληθωρισμό– να κληθεί να εξετάσει ανορθόδοξα μέτρα, σαν αυτά που έλαβε η Τράπεζα της Ιαπωνίας, όπως ο έλεγχος της καμπύλης αποδόσεων.

Ράλι στα ευρωπαϊκά ομόλογα μετά τις διαβεβαιώσεις Draghi

Βελτίωση σημειώνεται σήμερα στα Ιταλικά ομόλογα ωστόσο ακόμη οι σχέσεις με τις Βρυξέλλες είναι τεταμένες.  
Να σημειωθεί ότι στις 19 Οκτωβρίου είχε φθάσει έως το 3,78% το Ιταλικό 10ετές ομόλογο.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 18/6/2019 στο -0,3% με πρόσφατο υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 18 Ιουνίου στο -0,30%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση 0,23% - ιστορικό χαμηλό.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,58% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,58% που σημειώθηκε στις 18 Ιουνίου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,45% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,45% που σημειώθηκε στις 18 Ιουνίου 2019.
Στην Ιταλία, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου λήξης 1η Αυγούστου του 2029 σημειώνει βουτιά άνω των 12 μονάδων βάσης και διαμορφώνεται στο 2,16%, με ιστορικό χαμηλό το 1,042% στις 11 Αυγούστου του 2016.


Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,83%, που αποτελεί ιστορικό χαμηλό.   
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 110,25 μονάδες βάσης και απόδοση 2,42% με απόδοση αγοράς 2,44% και απόδοση πώλησης 2,39%.

Κάτω από τα 1,12 ευρώ το ευρώ λόγω Draghi

Κάτω από τα επίπεδα των 1,12 ευρώ ανά δολάριο, κινείται αυτήν την ώρα το ευρώ, με την αγορά να αντιδρά στα σχόλια του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Mario Draghi, για το ενδεχόμενο ανάληψης περαιτέρω δράσης σε περίπτωση που η οικονομία της Ευρωζώνης χρειαστεί.

Μιλώντας στο Φόρουμ της ΕΚΤ στη Sintra της Πορτογαλίας, ο Draghi προσπάθησε να καθησυχάσει τους παράγοντες της αγοράς για την ικανότητα της κεντρικής τράπεζας να ενεργήσει εν μέσω αυξανόμενων αμφιβολιών σχετικά με τις πραγματικές επιπτώσεις της νομισματικής πολιτικής σε περίπτωση επιβεβαίωσης μιας νέας ύφεσης.
Ο ίδιος επισήμανε για ακόμη μία φορά τα εργαλεία που διαθέτει, λέγοντας ότι θα μπορούσε να μειώσει εκ νέου τα επιτόκια ή να παράσχει ένα νέο πρόγραμμα αγορών περιουσιακών στοιχείων εάν ο πληθωρισμός δεν φθάσει στο στόχο του.

Πυρά κατά Draghi από Trump για την πτώση του ευρώ

Στον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έστρεψε τα βέλη του σήμερα ο αμερικανός πρόεδρος Donald Trump, με αφορμή τη δήλωση για την πιθανότητα να υπάρξουν νέα μέτρα νομισματικής χαλάρωσης.
Σύμφωνα με τον Trump, "ο Mario Draghi μόλις ανήγγειλε ότι θα μπορούσε να υπάρξει περισσότερη νομισματική χαλάρωση.
Αμέσως το ευρώ υποχώρησε έναντι του δολαρίου, καθιστώντας άδικα ευκολότερο τον ανταγωνισμό με τις ΗΠΑ.
Έχουν απομακρυνθεί εδώ και χρόνια μαζί με την Κίνα και τους άλλους", κατέληξε ο Trump.



www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης