Η διπλωματική μάχη ξεκίνησε
Οι ΥΠΕΞ Ελλάδας και Κύπρου, Κατρούγκαλος και Χριστοδουλίδης, ξεκινούν από σήμερα την μάχη ώστε στο προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, που θα τεθεί προς συζήτηση αύριο 18/6 να περιλαμβάνονται κυρώσεις κατά της Τουρκίας μετά τις πρωτοβουλίες της τελευταίας ως προς τις γεωτρήσεις.
Ειδικότερα διπλωματική μάχη σε όλα τα επίπεδα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει ξεκινήσει η Λευκωσία τις τελευταίες ώρες, σε μία προσπάθεια να εξασφαλίσει μία ισχυρή στήριξη από τους Ευρωπαίους εταίρους της.
Απώτερος στόχος και επιδίωξη της κυπριακής Κυβέρνησης είναι όπως ληφθούν, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής τις επόμενες μέρες, συγκεκριμένα μέτρα τα οποία θα επιφέρουν κόστος στην Τουρκία, ούτως ώστε να λειτουργήσουν αποτρεπτικά στους όποιους σχεδιασμούς της. Βασική επιδίωξη της Λευκωσίας είναι να επιτύχει διασύνδεση των τουρκικών ενεργειών με τα τουρκικά κεφάλαια.
Οι προσπάθειες της Κυβέρνησης περνούν από αρκετές δυσκολίες, εξαιτίας της στάσης ορισμένων χωρών, οι οποίες παρουσιάζονται απρόθυμες να στηρίξουν τη λήψη μέτρων κατά της Τουρκίας, όπως αποκάλυψε χθες ο «Φιλελεύθερος», υποκινούμενες από τη Βρετανία.
Η Λευκωσία επενδύει στην αλληλεγγύη των εταίρων και στην ξεκάθαρη δήλωση υπέρ της Κυπριακής Δημοκρατίας από τη Σύνοδο των MED 7, μόλις δύο μέρες προηγουμένως.
Η Διακήρυξη της Βαλέττα κρίνεται ως ιδιαίτερα σημαντική για την κυπριακή Κυβέρνηση, καθώς προέρχεται από χώρες της Μεσογείου.
Το πιο σημαντικό, ωστόσο, είναι η αναφορά στη Σύνοδο Κορυφής με την οποία καλούνται οι Ευρωπαίοι εταίροι να επιδείξουν την αλληλεγγύη τους προς την Κυπριακή Δημοκρατία, εξετάζοντας τα απαραίτητα μέτρα. Εξαιρετικά σημαντικό γεγονός κρίνεται και η θέση της Γαλλίας ότι η ΕΕ δεν μπορεί να επιδείξει αδυναμία και να παραμείνει αδρανής.
Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, βρίσκεται ήδη στο Λουξεμβούργο, προβαίνοντας ήδη σε ενέργειες, επιδιώκοντας όπως το προσχέδιο Συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, που θα τεθεί προς συζήτηση αύριο, περιλαμβάνει συγκεκριμένη παράγραφο για την ΑΟΖ, καλύπτοντας τις κυπριακές θέσεις.
Ως πράξη πρώτη για την επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας, για τις παραβιάσεις και προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο μπορεί να θεωρηθεί το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε που συνέρχεται στο Λουξεμβούργο.
Μετά και τη χθεσινή συνεδρία του ΚΥΣΕΑ στην Αθήνα, αλλά και την τηλεφωνική επικοινωνία Νίκου Αναστασιάδη και Αλέξη Τσίπρα, οι υπουργού Εξωτερικών των δυο χωρών Νίκος Χριστοδουλίδης και Γιώργος Κατρούγκαλος θα θέσουν στο τραπέζι την ανάγκη για αντίδραση της Ε.Ε. Από κυπριακής πλευράς, όπως αφήνεται να διαρρεύσει, έχει γίνει η σχετική προεργασία.
Διπλωματικές πηγές στη Λευκωσία έλεγαν στην «Καθημερινή της Κύπρου» πως το ζητούμενο στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι μια ξεκάθαρη τοποθέτηση της Ε.Ε απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις. Αντίδραση η οποία, όπως τονίζεται, θα πρέπει να ξεπερνά την τελευταία τοποθέτηση των ευρωπαίων ηγετών.
Στο πνεύμα αυτό, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα μπορούσε κάλλιστα να πιέσει την Άγκυρα μέσω των σχέσεων Τουρκίας – Ε.Ε, ενταξιακών διαπραγματεύσεων ή της τελωνειακής ένωσης.
Ένα άλλο μέτρο που από πλευράς Λευκωσίας θεωρείται σημαντικό είναι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να προσυπογράψει την έκδοση των διεθνών ενταλμάτων.
Ένα τελευταίο ζήτημα που θα μπορούσε να τεθεί από πλευράς ευρωπαίων ηγετών είναι η προειδοποίηση για λήψη συγκεκριμένων μέτρων εάν η Τουρκία δεν προχωρήσει σε άρση των παραβιάσεων.
Σε χαμηλούς τόνους η Λευκωσία
Στη Λευκωσία κρατούν αποστάσεις ασφαλείας από τα όσα απασχολούν το εσωτερικό πολιτικό σκηνικό της Ελλάδας.
Την ίδια ώρα στη Κύπρο, όπως σημείωναν αρμόδιες πηγές που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, το τελευταίο που θα επιθυμούσε η Λευκωσία θα ήταν να παρασυρθεί από την επιθετική ρητορική της Άγκυρας. Ξεκάθαρα, η τακτική των χαμηλών τόνων θα συνεχισθεί και για έναν άλλο λόγο που έχει να κάνει με την τουριστική περίοδο και ενδεχόμενες επιπτώσεις στις αφίξεις τουριστών.
Πηγή: Φιλελεύθερος, Καθημερινή Κύπρου
www.worldenergynews.gr