Επικαιρότητα

Επανέρχεται το αφορολόγητο στην «ατζέντα» της φθινοπωρινής αξιολόγησης

Επανέρχεται το αφορολόγητο στην «ατζέντα» της φθινοπωρινής αξιολόγησης
Πριν καλά ακόμη η χώρα και οι Έλληνες προλάβουν να γιορτάσουν την έξοδο από τα μνημόνια, οι εταίροι μας «ράβουν» εκ προοιμίου νέα δημοσιονομικά μέτρα για να διορθωθούν οι αποκλίσεις στο ελληνικό πρόγραμμα ενώ πιθανή είναι και η ανάληψη νέων δεσμεύσεων
Ανοικτό κρατούν οι θεσμοί το θέμα με το αφορολόγητο όριο στέλνοντας μήνυμα στην Αθήνα ότι θα επανέλθει στο τραπέζι μαζί με την φθινοπωρινή αξιολόγηση.
Έτσι οι προγραμματικές εξαγγελίες από τα δύο μεγάλα κόμματα για μεγάλες μειώσεις φόρων από το 2020, μάλλον κινδυνεύουν να μείνουν στα λόγια αφού άλλο πράγμα έχουν στο μυαλό τους οι δανειστές.

Σαφής ήταν άλλωστε η προειδοποίηση από τον επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ ότι «όλα αυτά τα ζητήματα θα τα συζητήσουμε με την καινούργια κυβέρνηση».
Μάλιστα ο γενικός διευθυντής του ESM διαμόρφωσε από πολύ νωρίς την «ατζέντα» των συζητήσεων με το νέο οικονομικό επιτελείο βάζοντας για πρώτη φορά πάνω στο τραπέζι θέμα απόκλισης από τους δημοσιονομικούς στόχους.

Πριν καλά ακόμη η χώρα και οι Έλληνες προλάβουν να γιορτάσουν την έξοδο από τα μνημόνια, οι εταίροι μας «ράβουν» εκ προοιμίου νέα δημοσιονομικά μέτρα για να διορθωθούν οι αποκλίσεις στο ελληνικό πρόγραμμα ενώ πιθανή είναι και η ανάληψη νέων δεσμεύσεων.
Προφανώς τα δάνεια των 204 δισ. ευρώ, η μεγαλύτερη οικονομική στήριξη που υπήρξε στα χρονικά, που εκταμίευσε ο ESM και ο προκάτοχος του ο ΕFSF μέχρι να εξοφληθούν στο 75% δεν απαλλάσσουν από το «στενό κορσέ» την χώρα.
Πρόκειται «για μία άνευ προηγουμένου πράξη αλληλεγγύης από τα υπόλοιπα κράτη- μέλη».
Για τον ΕSM η επιτυχημένη επιστροφή της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές και η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών είναι εν πολλοίς αποτέλεσμα της ενισχυμένης εποπτείας και της τήρησης εκ μέρους της χώρας των δεσμεύσεών της.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον Κλάους Ρέγκλινγκ η Αθήνα  πέτυχε υπεραπόδοση στο στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα χάριν στις περικοπές στο Πρόγραμμα για τις Δημόσιες Επενδύσεις.
Αυτό σημαίνει για τον ESM περιορισμός του δημοσιονομικού χώρου για  πολιτικές που θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη...
Σε αυτό λοιπόν το πλαίσιο τα σπουδαία για την Ελλάδα αναμένονται από τον Σεπτέμβριο.
Σύμφωνα με πληροφορίες η συζήτηση για την 3η μεταμνημονιακή αξιολόγηση αλλά και ολόκληρο το πακέτο «Ελλάδα» μαζί με το θέμα της πρόωρης εξόφλησης των ακριβών δανείων του ΔΝΤ, πρόκειται να συζητηθεί στο Eurogroup της 13ης Σεπτεμβρίου που θα πραγματοποιηθεί στο Ελσίνκι της Φιλανδίας.
Και αυτό γιατί το επόμενο Eurogroup είναι προγραμματισμένο για τις 8 Ιουλίου, μία ημέρα μετά τις εθνικές εκλογές οπότε δεν θα έχει προλάβει να ορκιστεί καν η επόμενη κυβέρνηση. 
Έτσι η κυβέρνηση της ΝΔ που θα προκύψει μετεκλογικά αποκτά ένα εύλογο διάστημα προσαρμογής για να ανασυνταχθεί και να προχωρήσει την κατάθεση του Μεσοπρόθεσμου Σχεδίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής στη Βουλή.
Το νέο Μεσοπρόθεσμο αφορά την περίοδο 2020 - 2023 και το ενδιαφέρον που παρουσιάζει είναι ιδιαίτερο μεγάλο καθώς εκεί θα ξεδιπλωθεί η οικονομική πολιτική των τεσσάρων επόμενων ετών.  
Ο Σεπτέμβριος θα είναι ένας μήνας ασφυκτικά «γεμάτος», αφού εκείνο το διάστημα αναμένεται να έχουμε επίσκεψη των θεσμών στην Αθήνα στο πλαίσιο της 4ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης αλλά και εν όψει κατάθεσης του προσχεδίου του προϋπολογισμού στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως τις 15 Σεπτεμβρίου.
Εξυπακούεται ότι η μάχη που πρέπει να δώσει η Αθήνα θα είναι ιδιαίτερα σκληρή δεδομένου ότι οι θεσμοί έχουν ήδη ενοχληθεί από τις παροχές και το αφορολόγητο κάνοντας λόγο για παραβίαση της συμφωνίας καθώς η ελληνική πλευρά προχώρησε σε ακύρωση της μείωσης  χωρίς προηγουμένως να έχει συνεννοηθεί μαζί τους.

www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης