«Επείγει η αποκατάσταση της ισορροπίας και η διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας της εταιρείας από την παρατεινόμενη εκκρεμότητα», αναφέρουν οι νομικοί της ΔΕΠΑ
Σε σύσκεψη στο υπουργείο Ενέργειας που συγκάλεσε για σήμερα (11/6) ο ίδιος ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης με τους μετόχους της ΔΕΠΑ, δηλαδή το ΤΑΙΠΕΔ και τα ΕΛΠΕ, αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο με την απομάκρυνση του κ. Δημήτρη Τζώρτζη από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου.
Ο υπουργός σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να ασκήσει πίεση προς τους μετόχους για να ολοκληρωθεί η απομάκρυνση του κ Τζώρτζη, επικαλούμενος θέματα δυσλειτουργίας της εταιρίας.
Η πρωτοφανής ακυβερνησία στη ΔΕΠΑ συνεχίζεται για τρίτη εβδομάδα με τον κ. Τζώρτζη να αρνείται να μεταβιβάσει τις αρμοδιότητές του στον πρόεδρο της εταιρείας, όπως ζητήθηκε επισήμως από το Υπουργείο Ενέργειας με επιστολή προς τους μετόχους, εξαιτίας των χειρισμών του σε μια σειρά ζητημάτων, από τα χρονοδιαγράμματα της διάσπασης και ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ έως τα εργασιακά θέματα.
Το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας, που συνεδρίασε εκτάκτως την προηγούμενη εβδομάδα, έθεσε τους δύο μετόχους της ΔΕΠΑ προ των ευθυνών τους, κάνοντας λόγο για προφανή δυσαρμονία και παρατεταμένη δυσλειτουργία της εταιρείας που πρέπει να εκτονωθεί άμεσα.
Η συνεχιζόμενη άρνηση του κ. Τζώρτζη να παραιτηθεί και η απαίτησή του να παραμείνει στη ΔΕΠΑ, έχουν ως αποτέλεσμα την απόλυτη σύγχυση των εργαζομένων και της αγοράς για τον πραγματικό εκπρόσωπο της εταιρείας σήμερα, τη στιγμή μάλιστα που πληροφορίες από τη ΔΕΠΑ φέρουν τον κ. Τζώρτζη τη μία μέρα να διαπραγματεύεται αποζημίωση 16.000 για την παραίτησή του και την άλλη να αρνείται να παραιτηθεί σε μία υπηρεσιακή κυβέρνηση, όπως φέρεται να υποστηρίζει.
Σύγχυση και αδυναμία χειρισμού ζητημάτων
Εξάλλου, σε επιστολή προς τους Μετόχους και τον Υπουργό Ενέργειας, οι Νομικές Υπηρεσίες της ΔΕΠΑ επισημαίνουν, μεταξύ άλλων, ότι η προφανής αυτή δυσαρμονία μεταξύ του εποπτεύοντος Υπουργείου και του Διευθύνοντος Συμβούλου, «μοιραία και αυταπόδεικτα, δυσχεραίνει τον χειρισμό των εταιρικών υποθέσεων για τις οποίες χρειάζεται συνεργασία με την Πολιτεία, και προκαλεί σύγχυση τόσο εντός της εταιρείας όσο και προς τους συναλλασσόμενους τρίτους με τη ΔΕΠΑ, σχετικά με την ουσιαστική εκπροσώπηση και διαχείριση της εταιρείας».
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην σχετική επιστολή, «επί μία και πλέον εβδομάδα (εννοεί την προηγούμενη εβδομάδα) εκπρόσωποι της αγοράς, ρυθμιστικών αρχών, και εκπρόσωποι των εργαζομένων, ζητούν να ενημερωθούν ποιός είναι ο συνομιλητής τους».
Όπως επισημαίνεται, «είναι προφανές, ότι η άρση της εμπιστοσύνης από την Πολιτεία στο πρόσωπο του επικεφαλής ενός οργανισμού ελεγχόμενου έμμεσα ή άμεσα από το Δημόσιο επιφέρει εξ αντικειμένου αντίστοιχη αμφισβήτηση erga omnes για την δυνατότητα πλέον του επικεφαλής να διοικήσει αποτελεσματικά και να δεσμεύσει την εταιρεία έναντι τρίτων. Κατόπιν τούτων και λαμβάνοντας υπόψη τις ανησυχίες του ΔΣ και όλων των στελεχών και εργαζομένων στη ΔΕΠΑ, θεωρούμε ότι επείγει η αποκατάσταση της ισορροπίας και η διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας της εταιρείας από την παρατεινόμενη εκκρεμότητα».
Πηγές των μετόχων συμμερίζονται τους προβληματισμούς αυτούς, ωστόσο απ' την μεν πλευρά των ΕΛΠΕ επικαλούνται διαδικαστικά την δυνατότητα και του ίδιου του ΔΣ της ΔΕΠΑ να προχωρήσει άμεσα σε ενέργειες αφαίρεσης των εξουσιών του Δ. Τζώρτζη, ενώ από το ΤΑΙΠΕΔ ζητούν περισσότερη ενημέρωση για την κατάσταση στη ΔΕΠΑ προκειμένου να προχωρήσουν σε έκτακτη ΓΣ.
Ωστόσο, οι νομικοί της ΔΕΠΑ κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: «Μέχρι πότε θα παρατείνεται αυτή η εκκρεμότητα, εντός της εταιρείας και στις εξωτερικές της σχέσεις; Μπορεί να διαπραγματευτεί κανείς οτιδήποτε (συμβάσεις, projects, εργασιακές σχέσεις) μετά την άρση της εμπιστοσύνης της Πολιτείας; Και η εκκρεμότητα αυτή είναι επ’ ωφέλεια ή επί ζημία της εταιρείας και της αποτελεσματικής εκπροσώπησης και διαχείρισης των εταιρικών θεμάτων;»
www.worldenergynews.gr