Επικαιρότητα

Επίθεση Τσίπρα σε Κομισιόν: Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών άνοιξε την όρεξη ακραίων στις Βρυξέλλες - Συστάσεις από ΔΝΤ

Επίθεση Τσίπρα σε Κομισιόν: Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών άνοιξε την όρεξη ακραίων στις Βρυξέλλες - Συστάσεις από ΔΝΤ
Ο Αλέξης Τσίπρας έστρεψε τα βέλη του κατά της Κομισιόν αλλά και του Κυριάκου Μητσοτάκη για το ζήτημα των απολύσεων στον δημόσιο τομέα
Επίθεση κατά ακραίων συντηρητικών κύκλων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και κατά του παλιού πολιτικού κατεστημένου εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος και με αφορμή τη χθεσινή (5/6/2019) έκθεση της Κομισιόν που στην ουσία «ακυρώνει» όλες τις προεκλογικές παροχές της κυβέρνησης προειδοποιώντας για τον κίνδυνο μη επίτευξης του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019 και μετά, υποστήριξε ότι άνοιξε η όρεξη στις Βρυξέλλες για την αμφισβήτηση των μέτρων ελάφρυνσης.
«Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών άνοιξε την όρεξη τόσο στο παλιό πολιτικό κατεστημένο στην Ελλάδα όσο και σε ακραίους συντηρητικούς κύκλους στις Βρυξέλλες, να αμφισβητήσουν τις πολιτικές μας επιλογές και να φέρουν προσκόμματα στο σχέδιό μας να δώσουμε την δυνατότητα σε όλους όσοι έβαλαν πλάτη και έκαναν θυσίες για να βγούμε από τα μνημόνια να δρέψουν σήμερα τους καρπούς των θυσιών τους, να έχουν την δυνατότητα να δουν στην καθημερινότητά τους, στην ζωή τους, στην τσέπη τους, τα αποτελέσματα των θυσιών τους» ανέφερε σε δηλώσεις του έξω από το Μέγαρο Μαξίμου ο κ.Τσίπρας, ο οποίος εξαπέλυσε τα πυρά του και κατά του προέδρου της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκη.
«Έφθασαν στο σημείο να θέσουν και ζήτημα απολύσεων συμβασιούχων στο δημόσιο τομέα.
Είχαν να εγείρουν ζήτημα απολύσεων από το 2014 από τότε που ήταν υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης ο Μητσοτάκης.
Ο ελληνικός λαός πρέπει να γνωρίζει την αλήθεια.
Η όρεξη αυτή άνοιξε γιατί ο Μητσοτάκης και σήμερα επιμένει στην ανάγκη επιστροφής στο 1 προς 5 στο δημόσιο ενώ εμείς έχουμε πετύχει το 1 προς 1» είπε χαρακτηριστικά ο κ.Τσίπρας, υποστηρίζοντας ότι «όταν υπάρχουν αυτά τα δεδομένα είναι λογικό σε κάποιους να ανοίγει η όρεξη και να ζητούν μέτρα λιτότητας και απολύσεις».
Παράλληλα ο κ. Τσίπρας άφησε σαφείς αιχμές και κατά του προγράμματος της ΝΔ υπονοώντας ότι έχει στόχο την επιστροφή στα μνημόνια.
«Πρέπει να συγκρίνουμε προγράμματα και να έχουμε πλήρη επίγνωση.
Η χώρα κατάφερε να βγει από τα μνημόνια χάρη στις θυσίες του λαού.
Αυτό δεν σημαίνει ότι έχει κλείσει ο κύκλος ότι δεν υπάρχει περίπτωση να γυρίσουμε στις μαύρες μέρες των μνημονίων.
Ο μόνος τρόπος να κλείσει αυτός ο δρόμος είναι η επιλογή των Ελλήνων και των Ελληνίδων» είπε ο πρωθυπουργός.

Σύσταση ΔΝΤ στην ΕΚΤ για χαλαρή νομισματική πολιτική - Ζωτικής σημασίας τα πλεονάσματα σε υπερχρεωμένες χώρες (Ιταλία, Ελλάδα)

Μέσα σε αυτό το σκηνικό, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και εσωτερικό έγγραφο του ΔΝΤ που ουσιαστικά επισημαίνει την ανάγκη για μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο σε κράτη με υψηλό χρέος, όπως η Ελλάδα.
Το έγγραφο έφερε στο φως της δημοσιότητας το Reuters και αναφέρεται στο περιεχόμενο της έκθεσης που θα παρουσιάσει το ΔΝΤ στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης την ερχόμενη εβδομάδα.
Πιο αναλυτικά, το Ταμείο σκοπεύει επίσης να επαναλάβει τις εκκλήσεις του για αύξηση των δαπανών από τη Γερμανία και άλλες πλεονασματικές χώρες της ευρωζώνης, πιέζοντας παράλληλα την Ιταλία και άλλα κράτη υψηλού χρέους, όπως η Ελλάδα, να δημιουργήσουν μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο εφαρμόζοντας διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Αυτές οι κινήσεις θα συμβάλουν στην ενίσχυση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ευρώ, την οποία το ΔΝΤ θεωρεί ελαφρώς υποτιμημένη.

Η έκθεση-καταπέλτης της Κομισιόν

Η Κομισιόν έθεσε πολλούς αστερίσκους για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του 2019 και του 2020 λόγω των παροχών που ανακοίνωσε η κυβέρνηση τον Μάιο (καταβολή 13ης σύνταξης, ρύθμιση 120 δόσεων, μείωση του ΦΠΑ).
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναιρεί τις προβλέψεις των ελληνικών αρχών για την δημοσιονομικό χώρο 0,6% του ΑΕΠ το 2019 πάνω στον οποίο βασίστηκαν και τα μέτρα του Μαΐου, αναφέροντας το ενδεχόμενο δημοσιονομικού εκτροχιασμού.
Παράλληλα, ζητά την απόλυση 1.550 συμβασιούχων, καθώς παραδέχεται ότι ο κανόνες της μίας πρόσληψης για κάθε μία απόλυση τηρείται κατά γράμμα.
Μια δεύτερη αρκετά δεικτική παρατήρηση της έκθεσης είναι να διατηρηθεί χωρίς εξαιρέσεις ο κανόνας του ενιαίου μισθολογίου που θεσπίστηκε μέσα από το τρίτο μνημόνιο και για τα υπουργεία αλλά και για τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης