Τελευταία Νέα
Διεθνή

Lagarde: Επιβράδυνση της ανάπτυξης και όχι ύφεση θα φέρει ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας

tags :
Lagarde: Επιβράδυνση της ανάπτυξης και όχι ύφεση θα φέρει ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας
Ένας δασμός εδώ, μια απειλή εκεί, μια διαπραγμάτευση που δεν άρχισε ακόμα επιτείνουν την παγκόσμια αβεβαιότητα είπε η Lagarde
Την θέση πως ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας αλλά και η απειλή των ΗΠΑ ότι θα επιβάλλουν δασμούς σε όλα τα εισαγόμενα αγαθά από το Μεξικό δεν θα φέρουν ύφεση αλλά επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας διατύπωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Christine Lagarde.
«Δεν βλέπουμε ύφεση» είπε η Lagarde ερωτηθείσα εάν η πολιτική του αμερικανού προέδρου Donald Trump θα μπορούσε να αλλάξει την τροχιά της παγκόσμιας οικονομίας.
«Αναμένεται ανάπτυξη που επιβραδύνεται, ανάπτυξη μολαταύτα: 3,3% στα τέλη αυτής της χρονιάς, σίγουρα η αμερικανική οικονομία παραμένει ισχυρή. Δεν προβλέπουμε προς το παρόν, στη βασική μας πρόβλεψη, ύφεση» υποστήριξε η επικεφαλής του ΔΝΤ, τονίζοντας πάντως πως τέτοιου είδους μέτρα υπονομεύουν την εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων και των αγορών και θα επιβραδύνουν αισθητά τον ρυθμό ανάπτυξης, που ως τώρα προβλεπόταν ότι θα αυξηθεί αρκετά το 2020.
Το ΔΝΤ προειδοποίησε χθες Τετάρτη 4/6 ότι οι επιβληθέντες και οι επαπειλούμενοι δασμοί από τις ΗΠΑ σε προϊόντα της Κίνας και αντιστρόφως μπορεί να μειώσουν το παγκόσμιο ΑΕΠ κατά 0,5% σε ετήσιο ρυθμό, ή κατά περίπου 455 δισεκατομμύρια δολάρια.
Είναι χαρακτηριστικό πως η πρόβλεψη αυτή δεν περιλαμβάνει την απειλή Trump για επιβολή δασμών σε εισαγόμενα στις  ΗΠΑ προϊόντα από το Μεξικό.
Κατά τη Lagarde οι κινήσεις αυτές αποτελούν «αυτοτραυματισμό».
Και όπως είπε, αυτό θα είναι το μήνυμα που θα προβάλλει στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών της Ομάδας των Είκοσι (G20) που θα γίνει το Σαββατοκύριακο στην Ιαπωνία
«Ένας δασμός εδώ, μια απειλή εκεί, μια διαπραγμάτευση που δεν άρχισε ακόμη επιτείνουν την παγκόσμια αβεβαιότητα και δεν βοηθούν την αύξηση της ανάπτυξης» υποστήριξε η Lagarde, η οποία χαρακτήρισε «απόλυτη προτεραιότητα» το να βρεθούν λύσεις και να τερματιστούν οι εμπορικοί πόλεμοι.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης