Τελευταία Νέα
Επικαιρότητα

Η στρατηγική και το προεκλογικό αφήγημα ΣΥΡΙΖΑ προς τις εκλογές - «Σφαγή» με τα ψηφοδέλτια - Τα ονόματα

tags :
Η στρατηγική και το προεκλογικό αφήγημα ΣΥΡΙΖΑ προς τις εκλογές - «Σφαγή» με τα ψηφοδέλτια - Τα ονόματα
Το επιτελείο του πρωθυπουργού αναζητά λύση στο γόρδιο δεσμό της κατάρτισης των ψηφοδελτίων, καθώς λόγω της διαφαινόμενης ήττας, αρκετά στελέχη δεν πρόκειται νε εκλεγούν και στην Κουμουνδούρου σχεδιάζουν πώς θα διατηρήσουν τις ισορροπίες
Πυρετός διεργασιών επικρατεί στην Κουμουνδούρου μετά τη μεγάλη ήττα που υπέστη ο ΣΥΡΙΖΑ σε Ευρωεκλογές,  Περιφερειακές και Δημοτικές εκλογές, με τον πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και το επιτελείο του να αναζητούν στρατηγική και προεκλογικό αφήγημα στον δρόμο προς τις εθνικές εκλογές.
Σύμφωνα με πληροφορίες στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι το επόμενο διάστημα προκειμένου να συγκριθούν τα προγράμματα της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ.
Παράλληλα το επιτελείο του πρωθυπουργού αναζητά λύση στο γόρδιο δεσμό της κατάρτισης των ψηφοδελτίων, καθώς λόγω της διαφαινόμενης ήττας, αρκετά στελέχη δεν πρόκειται νε εκλεγούν και στην Κουμουνδούρου σχεδιάζουν πώς θα διατηρήσουν τις ισορροπίες.

Ο πρωινός καφές της Κουμουνδούρου

Μετά την ήττα έχει δημιουργηθεί ένα νέο «κονκλάβιο» υπό τον Αλέξη Τσίπρα το οποίο συνεδριάζει κάθε πρωί και σε αυτό συμμετέχουν ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, η Έφη Αχτσιόγλου, ο Νίκος Παππάς και ο Αλέξης Χαρίτσης.
Για την αποσαφήνιση της προγραμματικής πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ συγκροτείται επιτροπή υπό τους Γιάννη Δραγασάκη κι Ευκλείδη Τσακαλώτο.
Οι κ.κ. Τσακαλώτος και Δραγασάκης έχουν επιφορτιστεί να παρουσιάσουν ένα προεκλογικό πρόγραμμα που θα στοχεύει στη μεσαία τάξη με έμφαση στις επενδύσεις, την καινοτομία, την φορολόγηση και τις νέες θέσεις εργασίας. Και τούτο κατόπιν την κοινής διαπίστωσης ότι η υπερφορολόγηση στοίχισε στο κυβερνών κόμμα.
Ο κ. Χαρίτσης πιστώνεται ότι κατάφερε να φέρει σε πέρας με τα λιγότερα δυνατόν προβλήματα τις πιο δύσκολες τεχνικά εκλογές που έχουν γίνει ποτέ. Η κ. Αχτσιόγλου θεωρείται από τους συναδέλφους της ένα από τα πιο καλά «μυαλά« του ΣΥΡΙΖΑ.
Τις τελευταίες ώρες ακούγεται πολύ έντονα το ενδεχόμενο ο ρόλος της Έφης Αχτσιόγλου να είναι αναβαθμισμένος το επόμενο διάστημα ακόμα και στον τομέα επικοινωνίας της κυβέρνησης.
Αυτό το σχέδιο αναβάθμισης της υπουργού Εργασίας σε κυβερνητική εκπρόσωπο αναμένεται να πραγματοποιηθεί εάν τελικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος επιλέξει να δώσει τη μάχη του σταυρού στην Α’ Αθήνας και πρέπει να αντικατασταθεί.

«Σφαγή» στα ψηφοδέλτια

Οι μεταβολές στα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ, προς τα κάτω, έχει προκαλέσει μεγάλη αναταραχή στους κόλπους της κοινοβουλευτικής ομάδας.
Η… «σφαγή» που αναμένεται είναι πέρα από κάθε φαντασία καθώς εκτιμάται ότι από τους σημερινούς 152 βουλευτές, που ανήκουν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία δεν θα επανεκλεγούν περί τους 100.  
Το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ είναι μία δύσκολη εξίσωση, καθώς στο ενδεχόμενο της μεγάλης ήττας, θα εκλέξει το πολύ τέσσερις βουλευτές.
Με δεδομένο ότι μία θέση ανήκει στον Γιάννη Δραγασάκη, τα περιθώρια του πρωθυπουργού για τις επιλογές προσώπων είναι εξαιρετικά περιορισμένα.
Επιπλέον πονοκέφαλο προκαλούν οι μετακομίσεις κορυφαίων στελεχών από τις περιφέρειες στις οποίες είχαν εκλεγεί το 2015 σε πιο μεγάλες, που θεωρούνται πιο «ασφαλείς» για την επανεκλογή τους.
Παράλληλα η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζει δύο μεγάλα προβλήματα με τα ψηφοδέλτια.
Το πρώτο είναι ότι υπάρχουν στελέχη που έχουν αναδειχθεί την τελευταία τετραετία και ενώ δεν είχαν εκλεγεί βουλευτές το 2015, ανέλαβαν υπουργικά χαρτοφυλάκια ή άλλες κυβερνητικές και κομματικές θέσεις και φυσικά τώρα θέλουν να είναι στα βουλευτικά έδρανα.
Το δεύτερο είναι ότι πρέπει να βρεθούν θέσεις, χωρίς όμως να διαταραχθούν οι ισορροπίες, για τους προερχόμενους από άλλους πολιτικούς χώρους, όπως οι πασοκογενείς της Προοδευτικής Συμμαχίας, οι εναπομείναντες των ΑΝΕΛ, οι παράγοντες της ΔΗΜΑΡ και άλλοι.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης