Επικαιρότητα

Euroworking Group: Η ώρα της αλήθειας για τα μέτρα Τσίπρα - Στις 5 Ιουνίου η έκθεση αξιολόγησης της Ελλάδος από την ΕΕ

Euroworking Group: Η ώρα της αλήθειας για τα μέτρα Τσίπρα - Στις 5 Ιουνίου η έκθεση αξιολόγησης της Ελλάδος από την ΕΕ
Η κυβέρνηση θα πρέπει να πάει στις 8 Ιουλίου, μία ημέρα μετά τις εκλογές, να εξηγήσει στους εταίρους το πρόγραμμά της
Η ώρα της αλήθειας για την ελληνική οικονομία έφτασε: σήμερα 3 Ιουνίου 2019 συνεδριάζει το EuroworkingGroup (EWG) για τις επιπτώσεις από τα θετικά μέτρα Τσίπρα, αύριο ανακοινώνονται από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) τα στοιχεία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας στο πρώτο τρίμηνο του 2019, ενώ την Τετάρτη δίνεται στη δημοσιότητα η έκθεση των θεσμών.
Πρόκειται για ειδήσεις με σημαντικό βαθμό σπουδαιότητας για την οικονομία και το πρόγραμμα ενισχυμένης εποπτείας της χώρας, οι οποίες θα εξακολουθήσουν να παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο ακόμη και μετά τη θυροκόλληση της απόφασης για τη διάλυση της Βουλής.
Μόνο η τρίτη έκθεση αξιολόγησης από τους θεσμούς -που εκτιμάται ότι δεν θα είναι και τόσο στρογγυλεμένη και θα λέει τα πράγματα με το όνομά τους για την πρόοδο που συντελέστηκε πάνω σε μια σειρά προαπαιτούμενων- αφήνει βαριά τη σκιά της στην περίοδο που ακολουθεί μέχρι τις εθνικές εκλογές.
Την ίδια στιγμή, η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες έχει αλλάξει άρδην τον κυβερνητικό προγραμματισμό, καθώς βασικές υποχρεώσεις του οικονομικού επιτελείου αλλά και οι διαπραγματεύσεις πάνω σε μείζονα ζητήματα δημοσιονομικής πολιτικής που είχαν ξεκινήσει με τους δανειστές μετατίθενται για μετά τις 7 Ιουλίου.
Το... κωμικό στοιχείο της υπόθεσης για την κυβέρνηση που θα αναδειχθεί νικήτρια των βουλευτικών εκλογών είναι ότι στις 8 Ιουλίου, δηλαδή την επομένη της κάλπης, θα πρέπει να πάει στο Eurogroup για να συνομιλήσει με τους εταίρους για τις εκκρεμότητες του ελληνικού προγράμματος.
Μεταξύ αυτών είναι η πρόωρη αποπληρωμή μέρους των ακριβών δανείων του ΔΝΤ και η κατάθεση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής για την περίοδο 2019-2023, η οποία ήταν προγραμματισμένο να γίνει αμέσως μετά την ολοκλήρωση των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών.
Ετσι, η κατάθεσή του θα γίνει από την επόμενη κυβέρνηση.
Κατευθείαν στα βαθιά δηλαδή πριν ακόμη προλάβει να σχηματιστεί…
Ομως, μέχρι τις 8 Ιουλίου μεσολαβούν 37 ημέρες και ενδιάμεσα υπάρχουν αρκετοί κρίσιμοι σταθμοί στην οικονομία.
Συγκεκριμένα:

- Σήμερα 3 Ιουνίου συνεδριάζει το EuroworkingGroup για τις επιπτώσεις των εξαγγελιών Τσίπρα στο ελληνικό πρόγραμμα και συγκεκριμένα σχετικά με το ενδεχόμενο ύπαρξης δημοσιονομικού «κενού» έως 1% του ΑΕΠ ή 2 δισ. ευρώ το 2019 και πάνω από 1,5% του ΑΕΠ το 2020.
Πρόκειται για ένα πρώτο επίσημο συμπέρασμα των θεσμών που θα μας προετοιμάζει αν μη τι άλλο για ένα ιδιαίτερο θερμό καλοκαίρι...
Εκτός απροόπτου, την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, ο οποίος έχει ήδη ενημερώσει τον πρωθυπουργό ότι αποχωρεί από την πολιτική σκηνή επιστρέφοντας στα ακαδημαϊκά έδρανα. Οχι όμως της Ελλάδας, αλλά των ΗΠΑ.
- Αύριο Τρίτη 4 Ιουνίου θα ανακοινώσει η ΕΛΣΤΑΤ τα στοιχεία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας στο πρώτο τρίμηνο του 2019.
Τα στοιχεία έχουν ενδιαφέρον, καθώς θα δίνουν τον πρώτο παλμό απόδοσης της ελληνικής οικονομίας για φέτος, η οποία εξακολουθεί να εξαρτάται από τον τουρισμό και όχι από τις επενδύσεις.
- Τετάρτη 5 Ιουνίου δημοσιεύεται η 3η έκθεση μεταμνημονιακής αξιολόγησης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία, πέρα από τις παρατηρήσεις του κουαρτέτου πάνω στα προαπαιτούμενα της 3ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης (πλήρης αναθεώρηση του Νόμου Κατσέλη, εφαρμογή του νέου πλαισίου προστασίας πρώτης κατοικίας, πρωτοβουλίες για τον περιορισμό των αναβολών των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών από τα δικαστήρια, πορεία του προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων, ληξιπρόθεσμα χρέη του ελληνικού κράτους, κ.ά.), θα αφιερώνει ολόκληρο κεφάλαιο στα μέτρα ελάφρυνσης που εξαγγέλθηκαν, αλλά και αναφορές στον αναθεωρημένο στόχο για πρωτογενές αποτέλεσμα 4,1% του ΑΕΠ το 2019.
- Πέμπτη 13 Ιουνίου θα συνεδριάσει το Εurogoup με την Ελλάδα να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της ατζέντας. Καθώς θα έχει καθίσει η σκόνη των ευρωεκλογών, η Αθήνα θα περιμένει τις επίσημες τοποθετήσεις της ευρωομάδας και πρωτίστως τις παρεμβάσεις των Ολλανδών και των Γερμανών για τα θετικά μέτρα που νομοθέτησε και την πρόταση για χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα στο 2,5% του ΑΕΠ, με χρήματα που θα δοθούν ως εγγύηση και αναλογούν στο ύψος των στόχων 3,5% του ΑΕΠ που ορίζει το πρόγραμμα ενισχυμένης εποπτείας έως το 2022. Και φυσικά, τις απόψεις του οργάνου για το δημοσιονομικό κενό.
- Πέμπτη 27 Ιουνίου θα δημοσιευτεί η ετήσια έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (βάσει του άρθρου 4) από την οποία θα μάθουμε το πώς θα προωθηθεί το αίτημα για την πρόωρη αποπληρωμή μέρους του ακριβού δανείου της Ελλάδας. Αρκεί βέβαια η κάθοδος των κλιμακίων του ΔΝΤ στην Αθήνα να γίνει κανονικά το επόμενο διάστημα ώστε να αντληθούν τα απαραίτητα στοιχεία.  

www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης