Πετρέλαιο

Οι δασμοί Trump στο Μεξικό «χτυπούν» τα αμερικανικά διυλιστήρια

Οι δασμοί Trump στο Μεξικό «χτυπούν» τα αμερικανικά διυλιστήρια
Το Μεξικό αποστέλλει 600.000 έως 700.000 βαρέλια πετρελαίου στις Ηνωμένες Πολιτείες κάθε μέρα, κυρίως σε διυλιστήρια που το επεξεργάζονται σε βενζίνη, ντίζελ και άλλα προϊόντα
Οι απειλές του αμερικανού  προέδρου  Donald Trump για φορολόγηση των εισαγωγών από το Μεξικό θα μπορούσαν να διαταράξουν το μακροχρόνιο διασυνοριακό ενεργειακό εμπόριο, να πλήξουν αμερικανικά διυλιστήρια που χρησιμοποιούν μεξικάνικο πετρέλαιο αυξάνοντας τις τιμές και ενισχύοντας τις ανησυχίες για ενδεχόμενα αντίποινα από το μεγαλύτερο αγοραστή ενεργειακών προϊόντων των ΗΠΑ.
Το Μεξικό αποστέλλει 600.000 έως 700.000 βαρέλια πετρελαίου στις Ηνωμένες Πολιτείες κάθε μέρα, κυρίως σε διυλιστήρια που το επεξεργάζονται σε βενζίνη, ντίζελ και άλλα προϊόντα.
Το Μεξικό αγοράζει περισσότερα από 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως (bpd) αργού πετρελαίου και καυσίμων από τις ΗΠΑ, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα, και οι αναλυτές ανησυχούν ότι οι δασμοί από το Μεξικό θα μπορούσαν να διαταράξουν αυτό το εμπόριο.
Ο Trump, την Πέμπτη, δεσμεύθηκε να επιβάλει δασμούς σε όλα τα αγαθά που προέρχονται από το Μεξικό, ξεκινώντας από το 5% και αυξάνοντας κάθε μήνα μέχρι να υποχωρήσει η είσοδος των λαθρομεταναστών από τα σύνορα.
Οι δασμοί θα αρχίσουν στις 10 Ιουνίου και μέχρι στιγμής το Μεξικό δεν έχει ανακοινώσει αν θα αντιδράσει, καθώς οι δύο χώρες, μαζί με τον Καναδά, προσπαθούν να ολοκληρώσουν μια ευρεία συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών για να αντικαταστήσουν την 25ετή συμφωνία NAFTA.
Μια απότομη πτώση στις προμήθειες πετρελαίου του Μεξικού θα μπορούσε να αυξήσει το κόστος των καυσίμων αν τα διυλιστήρια των ΗΠΑ αναγκασθούν να αγοράζουν περισσότερο αργό από μεγαλύτερες  αποστάσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες, γεγονός που αυξάνει τα έξοδα αποστολής.
Ωστόσο, οι παραγωγοί αργού πετρελαίου σημείωσαν ότι τα περισσότερα διυλιστήρια της Ακτής του Κόλπου που αγοράζουν μεξικάνικο αργό πετρέλαιο βρίσκονται στις αποκαλούμενες ζώνες εξωτερικού εμπορίου, οι οποίες τους επιτρέπουν να αποφεύγουν τους δασμούς, εφόσον εξάγονται τα εξευγενισμένα προϊόντα - αν και αυτά τα διυλιστήρια παρέχουν επίσης τα προϊόντα τους στις αμερικανικές αγορές.
Οι εταιρείες επεξεργασίας καυσίμων χρησιμοποίησαν εν μέρει μεξικάνικες ποιότητες για να αντισταθμίσουν την απώλεια βαρελιών από τη Βενεζουέλα, η οποία έχει υποστεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ για μήνες.
Το  Maya, η κύρια κατηγορία πετρελαίου του Μεξικού, διαπραγματεύθηκε με έκπτωση 6 δολαρίων το βαρέλι στο Brent, το διεθνές σημείο αναφοράς, την Πέμπτη, σύμφωνα με αναλυτές της Tudor, Pickering & Holt. Δασμός 5% θα μείωνε την έκπτωση αυτή κατά το ήμισυ, καθιστώντας τις εισαγωγές πιο δαπανηρές.
Οι εκπτώσεις για το Western Canadian Select την Παρασκευή, ανταγωνιστικό του Maya, μειώθηκαν στα 16 δολάρια το βαρέλι, από 16,60 δολάρια την Πέμπτη, δήλωσαν οι traders.
Οι κύριοι εισαγωγείς μεξικανικού αργού πετρελαίου περιλαμβάνουν τα διυλιστήρια που ανήκουν στις εταιρίες Valero Energy Corp, Phillips 66, Exxon Mobil Corp και Chevron Corp. Το Μεξικό αντιπροσωπεύει περίπου το 9% των συνολικών εισαγωγών πετρελαίου στις ΗΠΑ πέρυσι, σύμφωνα με την TPH.
Τα διυλιστήρια των Η.Π.Α. χρησιμοποιούν βαρύ αργό πετρέλαιο για να αναμειγνύονται με ελαφρύτερα στις ΗΠΑ για την παραγωγή καυσίμων, αλλά η μειωμένη παραγωγή από τον Καναδά και το Μεξικό, μαζί με κυρώσεις στη Βενεζουέλα, έχει πιέσει την προσφορά, καθιστώντας την ακριβότερη.
«Για τους παραγωγούς της Ακτής του Κόλπου που έχουν ήδη πληγεί από τις κυρώσεις της Βενεζουέλας, τις κυρώσεις στο Ιράν, τις περικοπές του Καναδά και τις περικοπές του OPEC, αυτό επιδεινώνει την κατάσταση» δήλωσε η Sandy Fielden, αναλυτής του ερευνητή Morningstar. "Ο αριθμός των εναλλακτικών πηγών βαρέος αργού μειώνεται."
Τα εβδομαδιαία στοιχεία δείχνουν ότι οι εισαγωγές από το Μεξικό από τις αρχές Μαρτίου έχουν  διαμορφωθεί κατά μέσο όρο σε περίπου 631.000 bpd, σύμφωνα με τα στοιχεία των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών ενέργειας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης