Πρόεδρος του Αρείου Πάγου τοποθετείται η κυρία Ειρήνη Καλού και Εισαγγελέας η κυρία Δήμητρα Κοκοτίνη
Ολοκληρώθηκε, μετά από περισσότερες από 4,5 ώρες, η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, με τον πρωθυπουργό να εμφανίζεται αποφασισμένος να προχωρήσει άμεσα στις αλλαγές στην ηγεσία της Δικαιοσύνης, παρά τις αντιδράσεις, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι έχουν ληφθεί οι αποφάσεις για τα ονόματα και το νομοθετικό έργο.
Όπως ανακοινώθηκε, οι επιλογές της κυβέρνησης είναι στη θέση της Προέδρου του Αρείου Πάγου, να τοποθετηθεί η νυν αντιπρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Ειρήνη Καλού και στη θέση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου η, επίσης νυν αντιπρόεδρος, Δήμητρα Κοκοτίνη.
Η Ειρήνη Καλού θα διαδεχθεί τη Ξένη Δημητρίου η οποία αποχωρεί από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου στις 30 Ιουνίου, τυπικά, και η Δήμητρα Κοκοτίνη τον Βασίλειο Πέππα που αποχωρεί από την Προεδρία του Αρείου Πάγου.
Ιδιαίτερα επιθετικός εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στην εισήγησή του, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, σε ό,τι αφορά τη στάση της Νέας Δημοκρατίας το θέμα των αλλαγών στην ηγεσία της Δικαιοσύνης και μάλιστα δεν δίστασε να υποστηρίξει ότι το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης δεν σέβεται τους δημοκρατικούς θεσμούς.
Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε, πάντα κατά τις κυβερνητικές πηγές, ότι «Ζητήσαμε συναίνεση, προκειμένου κανείς να μην μπορεί να ισχυριστεί ψευδώς ότι η εκάστοτε ηγεσία της Δικαιοσύνης είναι ενεργούμενο της εκάστοτε κυβέρνησης.
Ήλπιζα ότι η ΝΔ υπολογίζοντας το πολιτικό κόστος από την άρνησή της, δε θα έκανε αυτή την επιλογή.
Η άρνησή της φανερώνει βαριές πολιτικές σκοπιμότητες.
Είναι ηλίου φαεινότερο ότι αντιλαμβάνεται τη διαδικασία επιλογής ηγεσίας της Δικαιοσύνης με τρόπο προσβλητικό για την ανεξαρτησία του θεσμού, αλλά και δηλωτικό των προθέσεών της.
Δεν εξέφρασε θεσμικά επιχειρήματα αλλά δεοντολογικά.
Μετά τη χθεσινή πρότασή μας όμως για συναινετική λύση, επιβεβαίωσε ότι ουδόλως την ενδιαφέρει ούτε η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης ούτε η τήρηση του Συντάγματος και των νόμων».
Προσέθεσε ακόμη ότι «Η χθεσινή άρνηση της ΝΔ στη συναινετική επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης φανερώνει επίσης την αλαζονεία της και τη βαθιά περιφρόνηση των δημοκρατικών θεσμών.
Ας βγάλουν τα συμπεράσματά τους οι πολίτες από αυτή τη συμπεριφορά της ΝΔ και ας κρίνουν.
Εγώ σας προτείνω σήμερα να μην επιτρέψουμε την περαιτέρω προσβολή στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, στη διάκριση των εξουσιών καθώς και στο Σύνταγμα και τους νόμους».
Άμεση ήταν η απάντηση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία σε ανακοίνωση που εξέδωσε κατηγορεί την κυβέρνηση ότι παραβιάζει το Σύνταγμα.
Τζανακόπουλος: Η κυβέρνηση έπραξε το καθήκον της για το θέμα της Δικαιοσύνης
Η κυβέρνηση είχε καθήκον να επιλέξει τους δικαστικούς που θα αναλάβουν την ηγεσία του Αρείου Πάγου και αυτό έπραξε, υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Δ. Τζανακόπολος, ανακοινώνοντας τις αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου, ενώ δεν παρέλειψε να επιτεθεί και στη Νέα Δημοκρατία.
Όπως τόνισε ο κ. Τζανακόπουλος: «Η χθεσινή άρνηση της ΝΔ να προσέλθει στο τραπέζι του διαλόγου για συναινετική λύση στον ορισμό ηγεσίας της Δικαιοσύνης, επιβεβαιώνει πως η αξιωματική αντιπολίτευση ουδόλως ενδιαφέρεται για την τήρηση της νομιμότητας και του Συντάγματος.
Άλλωστε η διαδικασία προεπιλογής της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής είχε ολοκληρωθεί με τη συμμετοχή και της ΝΔ ήδη από τα μέσα Μαίου.
Η αμφισβήτηση της Νέας Δημοκρατίας δεν βρίσκει απολύτως καμία συνταγματική βάση ενώ η άρνησή της θέτει οριστικά τέλος και στο δήθεν ηθικό επιχείρημα που προβάλλει ενώ ταυτόχρονα μοιάζει να υποκρύπτει πολιτικές σκοπιμότητες και αποτελεί ευθεία προσβολή στην ανεξαρτησία του θεσμού της Δικαιοσύνης.
Ως εκ τούτου, η κυβέρνηση προχώρησε στην άσκηση των καθηκόντων και υποχρεώσεών της, όπως αυτά ορίζονται από το Σύνταγμα και το νόμο.
Στο πλαίσιο αυτό, το Υπουργικό Συμβούλιο υπό τον Πρωθυπουργό κατά τη συνεδρίασή του αποφάσισε να οριστεί:
- Πρόεδρος του Αρείου Πάγου η κα Ειρήνη Καλού,
- Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου η κα Δήμητρα Κοκοτίνη και
- Αντιπρόεδροι του Συμβουλίου της Επικρατείας η κα Ευαγγελία Νίκα, ο κ. Κωνσταντίνος Κουσούλης και ο κ. Δημήτριος Μακρής.
Όλοι οι επιλεγέντες δικαστικοί λειτουργοί έτυχαν ευρύτατης αποδοχής κατά την διαδικασία προεπιλογής στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής και χαίρουν της εκτίμησης του δικαστικού και νομικού κόσμου της χώρας.
Εξαλλου και με δεδομένο ότι η Βουλή συνεχίζει κανονικά τη λειτουργία της μέχρι τη διάλυσή της, το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε την κατάθεση του νομοσχεδίου των ποινικών κωδίκων μέσα στις επόμενες ημέρες.
ΝΔ: Η κυβέρνηση παραβιάζει το Σύνταγμα με τους διορισμούς στη Δικαιοσύνη
Για κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος κατηγορεί την κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία, μετά την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου να προχωρήσει στις αλλαγές στην ηγεσία του Αρείου Πάγου.
Σε ανακοίνωσή του το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης τονίζει ότι: «Η απερχόμενη κυβέρνηση παρά την έγκαιρη προειδοποίηση που της απηύθυνε η αντιπολίτευση ότι δεν νομιμοποιείται να λαμβάνει καμία απόφαση πέραν των τρεχουσών υποθέσεων ενόψει των εκλογών που η ίδια προκήρυξε, προχώρησε σήμερα στον αντισυνταγματικό διορισμό νέου προέδρου και εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.
Πρόκειται για θεσμικά πρωτοφανή απόφαση, η οποία μάλιστα εμπλέκει -κατά τρόπο απαράδεκτο- και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας καθώς εκείνος πλέον καλείται να αποφασίσει αν θα εγκρίνει μια θεσμικά παράνομη και αντισυνταγματική ενέργεια, όπως την έχει χαρακτηρίσει σύσσωμος ο νομικός κόσμος της χώρας.
Η ΝΔ προφανώς έχει εμπιστοσύνη στην κρίση του Προέδρου της Δημοκρατίας».
Τα βιογραφικά των προσώπων που αναλάβουν καθήκοντα στην ηγεσία του Αρείου Πάγου
Δήμητρα Κοκοτίνη: γεννήθηκε το 1954 στην Κοινότητα Δαμιανών Ευρυτανίας
Διορίστηκε:
α) Πάρεδρος πρωτοδικείου Αθηνών στις 18-2-1981
β) Πρωτοδίκης Αθηνών στις 31-8-1982
Προήχθη:
Στο βαθμό του προέδρου πρωτοδικών στις 11-12-1997
Στο βαθμό του εφέτη στις 2-8-2001
Στο βαθμό του προέδρου εφετών στις 23-7-2010
Στο βαθμό του αρεοπαγίτη στις 3-12-2014.
Ειρήνη Καλού: γεννήθηκε το 1954 στην Ηλιούπολη Αττικής
Διορίστηκε:
α) Πάρεδρος πρωτοδικείου Αθηνών στις 18-2-1981
β) Πρωτοδίκης Αθηνών στις 31-8-1982
Προήχθη:
Στο βαθμό του προέδρου πρωτοδικών στις 15-1-1997
Στο βαθμό του εφέτη στις 3-2-2000
Στο βαθμό του προέδρου εφετών στις 6-8-2009
Στο βαθμό του αρεοπαγίτη στις 14-1-2014.
Οι απόψεις των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ
Η σύγκληση του υπουργικού πραγματοποίηθηκε μόλις μία ημέρα μετά την επιστολή του υπουργού Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου στον Κυριάκο Μητσοτάκη για συναίνεση στην επιλογή των νέων προσώπων στην ηγεσία του Αρείου Πάγου και του Συμβουλίου της Επικρατείας και την άρνηση της ΝΔ.
Σε δηλώσεις κατά την προσέλευσή τους, οι υπουργοί στράφηκαν κατά της ΝΔ, η οποία, «με την άρνησή της να συναινέσει στην επιλογή των δικαστών έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο», ενώ για τις επικείμενες εκλογές, υποστήριξαν ότι «είναι μεν μία δύσκολη αλλά ανοικτή μάχη».
Ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, αναφερόμενος στις επικρίσεις συνταγματολόγων για τον ορισμό της ηγεσίας της Δικαιοσύνης ζήτησε δηκτικά «να εκφράζουν το Σύνταγμα και όχι τις πολιτικές τους θέσεις».
Η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, υποστήριξε ότι «η ΝΔ όπως φαίνεται και στο θέμα Δικαιοσύνης λειτουργεί ωσάν να είναι η νόμιμη κυβέρνηση της χώρας, ενώ δεν έχει εκλεγεί».
Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, σε ερώτηση για την ήττα στις ευρωεκλογές και την επόμενη μάχη απάντησε ότι «το στοίχημα είναι δύσκολο, αλλά για τα δύσκολα είμαστε».
Στο ίδιο ερώτημα η αναπληρώτρια υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Σία Αναγνωστοπούλου, παρατήρησε ότι «στη μάχη πας για να κερδίσεις».
Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση για συμπεριφορές στελεχών που στοίχησαν στο αποτέλεσμα.
Η υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Όλγα Γεροβασίλη, αναφερόμενη στο θέμα της Δικαιοσύνης, σημείωσε ότι «είχε μία ευκαιρία η ΝΔ να δείξει το συναινετικό της πρόσωπο και έδειξε το πραγματικό της».
Για τις εκλογές τόνισε: «Δίνουμε μάχη για τις εθνικές εκλογές, δεν κρίνεται το αποτέλεσμα από ενδιάμεσες διαδικασίες (δηλ. τις ευρωεκλογές).
Η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Μαριλίζα Ξενογαννακοπούλου, τόνισε ότι το άνοιγμα στην προοδευτική συμμαχία βοηθά τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης, απέφυγε να απαντήσει για το θέμα της Δικαιοσύνης.
Η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, επισήμανε ότι είναι ανοικτή η μάχη των ευρωεκλογών.
Τέλος, ο υπουργός Επικρατείας, Χριστόφορος Βερναρδάκης, σε ερώτηση «τι απαντάτε για τις επικρίσεις που δέχεστε;» υποστήριξε «τίποτα, τίποτα».
H έντονη αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου
Η απόρριψη της κυβερνητικής πρότασης για συναίνεση στα πρόσωπα των δικαστών που είχαν ήδη προεπιλεγεί για να τοποθετηθούν στον Αρείου Πάγο και στο Συμβούλιο της Επικρατείας από τη ΝΔ, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου, το οποίο ανέφερε ότι "οι μάσκες έπεσαν" αλλά και του υπουργού Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου, ο οποίος επεσήμανε πως το ζήτημα θα αξιολογηθεί από τον πρωθυπουργό και το υπουργικό συμβούλιο.
Πάντως, και όπως φαίνεται από την ανακοίνωση του Μαξίμου, η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να προχωρήσει στις αλλαγές.
«Η κυβέρνηση παρά το γεγονός ότι έχει τη συνταγματική αρμοδιότητα αλλά και τη νομική υποχρέωση να προχωρήσει στον ορισμό της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, μετά και την προεπιλογή της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής, κάλεσε τη ΝΔ στο τραπέζι του διαλόγου για να βρεθεί συναινετική λύση.
Η άρνηση της ΝΔ στην συναινετική πρόταση της κυβέρνησης επιβεβαιώνει πως ουδόλως την ενδιαφέρει η τήρηση της Συνταγματικής νομιμότητας.
Οι μάσκες έπεσαν για τη ΝΔ.
Δε θέλουν τη συναινετική επιλογή, δε θέλουν την τήρηση του νόμου και του Συντάγματος.
Γιατί άραγε;
Ποιος έχει λόγο να αρνείται τη συναινετική επιλογή;
Και τι σχέση μπορεί να έχει αυτή η σπουδή της ΝΔ με τις ανοιχτές δικαστικές υποθέσεις στελεχών της;
Τα συμπεράσματα τα βγάζει ο ελληνικός λαός» ανέφερε το Μαξίμου.
Επιμένει στο όχι η ΝΔ
Από την πλευρά της η ΝΔ επιμένει στο όχι, υποστηρίζοντας πως δεν μπορεί να συναινέσει σε μια εξόφθολμα αντιθεσμική διαδικασία.
Σε σημερινές του δηλώσεις ο Ν. Παναγιωτόπουλος βουλευτής και τομεάρχης Δικαιοσύνης της ΝΔ υποστήριξε ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να ζητήσει την συναίνεση όταν γινόταν στην αρμόδια επιτροπή, η προεπιλογή για τις θέσεις του Αρείου Πάγου, και όχι να ζητά τώρα την συναίνεση.
Ο κ.Παναγιωτόπουλος είπε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος έχει ρόλο κλειδί στην υπογραφή του προεδρικού διατάγματος μετά την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου για τον ορισμό προέδρου και εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και τόνισε πως η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει τις ενέργειες που θα μπορούσε να κάνει καθώς δεν έχει την νομιμοποίηση μετά την ανακοίνωση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να προκηρύξει πρόωρες βουλευτικές εκλογές.
«Ο διορισμός της ανώτατης Δικαιοσύνης από την παρούσα κυβέρνηση θα ήταν πράξη αντισυνταγματική και παράνομη.
Αντισυνταγματική γιατί μια κυβέρνηση που έχει προκηρύξει εκλογές είναι επί της ουσίας υπηρεσιακή και ως εκ τούτου μπορεί να προβαίνει μόνον σε πράξεις διαχείρισης τρεχουσών υποθέσεων ενόψει των εκλογών.
Και παράνομη διότι ο νόμος 2190/94 ρητά απαγορεύει, κατά την προεκλογική περίοδο, οποιονδήποτε διορισμό σε θέση δημοσίου υπαλλήλου ή λειτουργού, πολλώ δε μάλλον στην ηγεσία των ανωτάτων δικαστηρίων.
Με τα δεδομένα αυτά ακόμη και αν υπάρξει διακομματική συναίνεση για το ζήτημα αυτό, το Σύνταγμα και ο νόμος δεν επιτρέπουν να ληφθεί μια τέτοια απόφαση.
Ο Κώδικας Οργάνωσης των Δικαστηρίων προβλέπει με τρόπο σαφή την αναπλήρωση του Προέδρου και του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, για το διάστημα το οποίο οι θέσεις παραμένουν κενές.
Άλλωστε στις τελευταίες κρίσεις για θέσεις ανωτάτων δικαστικών (πρόεδροι του Αρείου Πάγου και του Συμβουλίου της Επικρατείας), η κυβέρνησή σας έκανε χρήση αυτής της διάταξης και τις άφησε να χηρεύουν για περισσότερο από πέντε (5) μήνες.
Τέλος, όπως προφανώς αντιλαμβάνεστε και εσείς, τυχόν παράνομη επιλογή των ανωτάτων δικαστικών όπως αυτή που προτείνετε, θα οδηγούσε σε βέβαια ακύρωση του σχετικού προεδρικού διατάγματος από το Συμβούλιο της Επικρατείας και, συνεπώς, η Νέα Δημοκρατία δεν θα μπορούσε να διακινδυνεύσει τη νομιμότητα των αποφάσεων που θα εκδοθούν στο μέλλον από τα ανώτατα δικαστήρια» ανέφερε η ΝΔ στην απάντηση της στον υπουργό Δικαιοσύνης, Μ. Καλογήρου.
www.worldenergynews.gr
Όπως ανακοινώθηκε, οι επιλογές της κυβέρνησης είναι στη θέση της Προέδρου του Αρείου Πάγου, να τοποθετηθεί η νυν αντιπρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Ειρήνη Καλού και στη θέση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου η, επίσης νυν αντιπρόεδρος, Δήμητρα Κοκοτίνη.
Η Ειρήνη Καλού θα διαδεχθεί τη Ξένη Δημητρίου η οποία αποχωρεί από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου στις 30 Ιουνίου, τυπικά, και η Δήμητρα Κοκοτίνη τον Βασίλειο Πέππα που αποχωρεί από την Προεδρία του Αρείου Πάγου.
Ιδιαίτερα επιθετικός εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στην εισήγησή του, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, σε ό,τι αφορά τη στάση της Νέας Δημοκρατίας το θέμα των αλλαγών στην ηγεσία της Δικαιοσύνης και μάλιστα δεν δίστασε να υποστηρίξει ότι το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης δεν σέβεται τους δημοκρατικούς θεσμούς.
Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε, πάντα κατά τις κυβερνητικές πηγές, ότι «Ζητήσαμε συναίνεση, προκειμένου κανείς να μην μπορεί να ισχυριστεί ψευδώς ότι η εκάστοτε ηγεσία της Δικαιοσύνης είναι ενεργούμενο της εκάστοτε κυβέρνησης.
Ήλπιζα ότι η ΝΔ υπολογίζοντας το πολιτικό κόστος από την άρνησή της, δε θα έκανε αυτή την επιλογή.
Η άρνησή της φανερώνει βαριές πολιτικές σκοπιμότητες.
Είναι ηλίου φαεινότερο ότι αντιλαμβάνεται τη διαδικασία επιλογής ηγεσίας της Δικαιοσύνης με τρόπο προσβλητικό για την ανεξαρτησία του θεσμού, αλλά και δηλωτικό των προθέσεών της.
Δεν εξέφρασε θεσμικά επιχειρήματα αλλά δεοντολογικά.
Μετά τη χθεσινή πρότασή μας όμως για συναινετική λύση, επιβεβαίωσε ότι ουδόλως την ενδιαφέρει ούτε η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης ούτε η τήρηση του Συντάγματος και των νόμων».
Προσέθεσε ακόμη ότι «Η χθεσινή άρνηση της ΝΔ στη συναινετική επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης φανερώνει επίσης την αλαζονεία της και τη βαθιά περιφρόνηση των δημοκρατικών θεσμών.
Ας βγάλουν τα συμπεράσματά τους οι πολίτες από αυτή τη συμπεριφορά της ΝΔ και ας κρίνουν.
Εγώ σας προτείνω σήμερα να μην επιτρέψουμε την περαιτέρω προσβολή στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, στη διάκριση των εξουσιών καθώς και στο Σύνταγμα και τους νόμους».
Άμεση ήταν η απάντηση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία σε ανακοίνωση που εξέδωσε κατηγορεί την κυβέρνηση ότι παραβιάζει το Σύνταγμα.
Τζανακόπουλος: Η κυβέρνηση έπραξε το καθήκον της για το θέμα της Δικαιοσύνης
Η κυβέρνηση είχε καθήκον να επιλέξει τους δικαστικούς που θα αναλάβουν την ηγεσία του Αρείου Πάγου και αυτό έπραξε, υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Δ. Τζανακόπολος, ανακοινώνοντας τις αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου, ενώ δεν παρέλειψε να επιτεθεί και στη Νέα Δημοκρατία.
Όπως τόνισε ο κ. Τζανακόπουλος: «Η χθεσινή άρνηση της ΝΔ να προσέλθει στο τραπέζι του διαλόγου για συναινετική λύση στον ορισμό ηγεσίας της Δικαιοσύνης, επιβεβαιώνει πως η αξιωματική αντιπολίτευση ουδόλως ενδιαφέρεται για την τήρηση της νομιμότητας και του Συντάγματος.
Άλλωστε η διαδικασία προεπιλογής της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής είχε ολοκληρωθεί με τη συμμετοχή και της ΝΔ ήδη από τα μέσα Μαίου.
Η αμφισβήτηση της Νέας Δημοκρατίας δεν βρίσκει απολύτως καμία συνταγματική βάση ενώ η άρνησή της θέτει οριστικά τέλος και στο δήθεν ηθικό επιχείρημα που προβάλλει ενώ ταυτόχρονα μοιάζει να υποκρύπτει πολιτικές σκοπιμότητες και αποτελεί ευθεία προσβολή στην ανεξαρτησία του θεσμού της Δικαιοσύνης.
Ως εκ τούτου, η κυβέρνηση προχώρησε στην άσκηση των καθηκόντων και υποχρεώσεών της, όπως αυτά ορίζονται από το Σύνταγμα και το νόμο.
Στο πλαίσιο αυτό, το Υπουργικό Συμβούλιο υπό τον Πρωθυπουργό κατά τη συνεδρίασή του αποφάσισε να οριστεί:
- Πρόεδρος του Αρείου Πάγου η κα Ειρήνη Καλού,
- Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου η κα Δήμητρα Κοκοτίνη και
- Αντιπρόεδροι του Συμβουλίου της Επικρατείας η κα Ευαγγελία Νίκα, ο κ. Κωνσταντίνος Κουσούλης και ο κ. Δημήτριος Μακρής.
Όλοι οι επιλεγέντες δικαστικοί λειτουργοί έτυχαν ευρύτατης αποδοχής κατά την διαδικασία προεπιλογής στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής και χαίρουν της εκτίμησης του δικαστικού και νομικού κόσμου της χώρας.
Εξαλλου και με δεδομένο ότι η Βουλή συνεχίζει κανονικά τη λειτουργία της μέχρι τη διάλυσή της, το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε την κατάθεση του νομοσχεδίου των ποινικών κωδίκων μέσα στις επόμενες ημέρες.
ΝΔ: Η κυβέρνηση παραβιάζει το Σύνταγμα με τους διορισμούς στη Δικαιοσύνη
Για κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος κατηγορεί την κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία, μετά την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου να προχωρήσει στις αλλαγές στην ηγεσία του Αρείου Πάγου.
Σε ανακοίνωσή του το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης τονίζει ότι: «Η απερχόμενη κυβέρνηση παρά την έγκαιρη προειδοποίηση που της απηύθυνε η αντιπολίτευση ότι δεν νομιμοποιείται να λαμβάνει καμία απόφαση πέραν των τρεχουσών υποθέσεων ενόψει των εκλογών που η ίδια προκήρυξε, προχώρησε σήμερα στον αντισυνταγματικό διορισμό νέου προέδρου και εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.
Πρόκειται για θεσμικά πρωτοφανή απόφαση, η οποία μάλιστα εμπλέκει -κατά τρόπο απαράδεκτο- και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας καθώς εκείνος πλέον καλείται να αποφασίσει αν θα εγκρίνει μια θεσμικά παράνομη και αντισυνταγματική ενέργεια, όπως την έχει χαρακτηρίσει σύσσωμος ο νομικός κόσμος της χώρας.
Η ΝΔ προφανώς έχει εμπιστοσύνη στην κρίση του Προέδρου της Δημοκρατίας».
Τα βιογραφικά των προσώπων που αναλάβουν καθήκοντα στην ηγεσία του Αρείου Πάγου
Δήμητρα Κοκοτίνη: γεννήθηκε το 1954 στην Κοινότητα Δαμιανών Ευρυτανίας
Διορίστηκε:
α) Πάρεδρος πρωτοδικείου Αθηνών στις 18-2-1981
β) Πρωτοδίκης Αθηνών στις 31-8-1982
Προήχθη:
Στο βαθμό του προέδρου πρωτοδικών στις 11-12-1997
Στο βαθμό του εφέτη στις 2-8-2001
Στο βαθμό του προέδρου εφετών στις 23-7-2010
Στο βαθμό του αρεοπαγίτη στις 3-12-2014.
Ειρήνη Καλού: γεννήθηκε το 1954 στην Ηλιούπολη Αττικής
Διορίστηκε:
α) Πάρεδρος πρωτοδικείου Αθηνών στις 18-2-1981
β) Πρωτοδίκης Αθηνών στις 31-8-1982
Προήχθη:
Στο βαθμό του προέδρου πρωτοδικών στις 15-1-1997
Στο βαθμό του εφέτη στις 3-2-2000
Στο βαθμό του προέδρου εφετών στις 6-8-2009
Στο βαθμό του αρεοπαγίτη στις 14-1-2014.
Οι απόψεις των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ
Η σύγκληση του υπουργικού πραγματοποίηθηκε μόλις μία ημέρα μετά την επιστολή του υπουργού Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου στον Κυριάκο Μητσοτάκη για συναίνεση στην επιλογή των νέων προσώπων στην ηγεσία του Αρείου Πάγου και του Συμβουλίου της Επικρατείας και την άρνηση της ΝΔ.
Σε δηλώσεις κατά την προσέλευσή τους, οι υπουργοί στράφηκαν κατά της ΝΔ, η οποία, «με την άρνησή της να συναινέσει στην επιλογή των δικαστών έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο», ενώ για τις επικείμενες εκλογές, υποστήριξαν ότι «είναι μεν μία δύσκολη αλλά ανοικτή μάχη».
Ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, αναφερόμενος στις επικρίσεις συνταγματολόγων για τον ορισμό της ηγεσίας της Δικαιοσύνης ζήτησε δηκτικά «να εκφράζουν το Σύνταγμα και όχι τις πολιτικές τους θέσεις».
Η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, υποστήριξε ότι «η ΝΔ όπως φαίνεται και στο θέμα Δικαιοσύνης λειτουργεί ωσάν να είναι η νόμιμη κυβέρνηση της χώρας, ενώ δεν έχει εκλεγεί».
Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, σε ερώτηση για την ήττα στις ευρωεκλογές και την επόμενη μάχη απάντησε ότι «το στοίχημα είναι δύσκολο, αλλά για τα δύσκολα είμαστε».
Στο ίδιο ερώτημα η αναπληρώτρια υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Σία Αναγνωστοπούλου, παρατήρησε ότι «στη μάχη πας για να κερδίσεις».
Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση για συμπεριφορές στελεχών που στοίχησαν στο αποτέλεσμα.
Η υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Όλγα Γεροβασίλη, αναφερόμενη στο θέμα της Δικαιοσύνης, σημείωσε ότι «είχε μία ευκαιρία η ΝΔ να δείξει το συναινετικό της πρόσωπο και έδειξε το πραγματικό της».
Για τις εκλογές τόνισε: «Δίνουμε μάχη για τις εθνικές εκλογές, δεν κρίνεται το αποτέλεσμα από ενδιάμεσες διαδικασίες (δηλ. τις ευρωεκλογές).
Η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Μαριλίζα Ξενογαννακοπούλου, τόνισε ότι το άνοιγμα στην προοδευτική συμμαχία βοηθά τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης, απέφυγε να απαντήσει για το θέμα της Δικαιοσύνης.
Η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, επισήμανε ότι είναι ανοικτή η μάχη των ευρωεκλογών.
Τέλος, ο υπουργός Επικρατείας, Χριστόφορος Βερναρδάκης, σε ερώτηση «τι απαντάτε για τις επικρίσεις που δέχεστε;» υποστήριξε «τίποτα, τίποτα».
H έντονη αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου
Η απόρριψη της κυβερνητικής πρότασης για συναίνεση στα πρόσωπα των δικαστών που είχαν ήδη προεπιλεγεί για να τοποθετηθούν στον Αρείου Πάγο και στο Συμβούλιο της Επικρατείας από τη ΝΔ, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου, το οποίο ανέφερε ότι "οι μάσκες έπεσαν" αλλά και του υπουργού Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου, ο οποίος επεσήμανε πως το ζήτημα θα αξιολογηθεί από τον πρωθυπουργό και το υπουργικό συμβούλιο.
Πάντως, και όπως φαίνεται από την ανακοίνωση του Μαξίμου, η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να προχωρήσει στις αλλαγές.
«Η κυβέρνηση παρά το γεγονός ότι έχει τη συνταγματική αρμοδιότητα αλλά και τη νομική υποχρέωση να προχωρήσει στον ορισμό της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, μετά και την προεπιλογή της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής, κάλεσε τη ΝΔ στο τραπέζι του διαλόγου για να βρεθεί συναινετική λύση.
Η άρνηση της ΝΔ στην συναινετική πρόταση της κυβέρνησης επιβεβαιώνει πως ουδόλως την ενδιαφέρει η τήρηση της Συνταγματικής νομιμότητας.
Οι μάσκες έπεσαν για τη ΝΔ.
Δε θέλουν τη συναινετική επιλογή, δε θέλουν την τήρηση του νόμου και του Συντάγματος.
Γιατί άραγε;
Ποιος έχει λόγο να αρνείται τη συναινετική επιλογή;
Και τι σχέση μπορεί να έχει αυτή η σπουδή της ΝΔ με τις ανοιχτές δικαστικές υποθέσεις στελεχών της;
Τα συμπεράσματα τα βγάζει ο ελληνικός λαός» ανέφερε το Μαξίμου.
Επιμένει στο όχι η ΝΔ
Από την πλευρά της η ΝΔ επιμένει στο όχι, υποστηρίζοντας πως δεν μπορεί να συναινέσει σε μια εξόφθολμα αντιθεσμική διαδικασία.
Σε σημερινές του δηλώσεις ο Ν. Παναγιωτόπουλος βουλευτής και τομεάρχης Δικαιοσύνης της ΝΔ υποστήριξε ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να ζητήσει την συναίνεση όταν γινόταν στην αρμόδια επιτροπή, η προεπιλογή για τις θέσεις του Αρείου Πάγου, και όχι να ζητά τώρα την συναίνεση.
Ο κ.Παναγιωτόπουλος είπε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος έχει ρόλο κλειδί στην υπογραφή του προεδρικού διατάγματος μετά την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου για τον ορισμό προέδρου και εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και τόνισε πως η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει τις ενέργειες που θα μπορούσε να κάνει καθώς δεν έχει την νομιμοποίηση μετά την ανακοίνωση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να προκηρύξει πρόωρες βουλευτικές εκλογές.
«Ο διορισμός της ανώτατης Δικαιοσύνης από την παρούσα κυβέρνηση θα ήταν πράξη αντισυνταγματική και παράνομη.
Αντισυνταγματική γιατί μια κυβέρνηση που έχει προκηρύξει εκλογές είναι επί της ουσίας υπηρεσιακή και ως εκ τούτου μπορεί να προβαίνει μόνον σε πράξεις διαχείρισης τρεχουσών υποθέσεων ενόψει των εκλογών.
Και παράνομη διότι ο νόμος 2190/94 ρητά απαγορεύει, κατά την προεκλογική περίοδο, οποιονδήποτε διορισμό σε θέση δημοσίου υπαλλήλου ή λειτουργού, πολλώ δε μάλλον στην ηγεσία των ανωτάτων δικαστηρίων.
Με τα δεδομένα αυτά ακόμη και αν υπάρξει διακομματική συναίνεση για το ζήτημα αυτό, το Σύνταγμα και ο νόμος δεν επιτρέπουν να ληφθεί μια τέτοια απόφαση.
Ο Κώδικας Οργάνωσης των Δικαστηρίων προβλέπει με τρόπο σαφή την αναπλήρωση του Προέδρου και του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, για το διάστημα το οποίο οι θέσεις παραμένουν κενές.
Άλλωστε στις τελευταίες κρίσεις για θέσεις ανωτάτων δικαστικών (πρόεδροι του Αρείου Πάγου και του Συμβουλίου της Επικρατείας), η κυβέρνησή σας έκανε χρήση αυτής της διάταξης και τις άφησε να χηρεύουν για περισσότερο από πέντε (5) μήνες.
Τέλος, όπως προφανώς αντιλαμβάνεστε και εσείς, τυχόν παράνομη επιλογή των ανωτάτων δικαστικών όπως αυτή που προτείνετε, θα οδηγούσε σε βέβαια ακύρωση του σχετικού προεδρικού διατάγματος από το Συμβούλιο της Επικρατείας και, συνεπώς, η Νέα Δημοκρατία δεν θα μπορούσε να διακινδυνεύσει τη νομιμότητα των αποφάσεων που θα εκδοθούν στο μέλλον από τα ανώτατα δικαστήρια» ανέφερε η ΝΔ στην απάντηση της στον υπουργό Δικαιοσύνης, Μ. Καλογήρου.
www.worldenergynews.gr