Τελευταία Νέα
Επικαιρότητα

«Πάσα» Στουρνάρα σε Τσίπρα για το ασφαλιστικό Πινοσέτ - Ατυχής δήλωση του κεντρικού Τραπεζίτη

«Πάσα» Στουρνάρα σε Τσίπρα για το ασφαλιστικό Πινοσέτ - Ατυχής δήλωση του κεντρικού Τραπεζίτη
Το Μαξίμου "δείχνει" Στουρνάρα και υπενθυμίζει τις πολιτικές που θα προωθήσει η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Ευκαιρία να επιτεθεί για ακόμη μία φορά στον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος βρήκε ο ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή μια ομιλία στο ασφαλιστικό συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στις 28 Μαΐου 2019 (δείτε εδώ).
Με αφορμή τη δήλωση του Στουρνάρα ότι τα περιθώρια χρηματοδότησης των συντάξεων μόνο μέσα από τον κρατικό προϋπολογισμό είναι πλέον στενά, το Μαξίμου βρίσκει ευκαιρία να συγκρίνει την τοποθέτηση του διοικητή με το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Μάλιστα, το Μαξίμου αναφέρει ότι αυτό που συστήνει ο Στουρνάρας, ότι δηλαδή απαιτείται ένα σύστημα συνταξιοδοτικών προϊόντων του ιδιωτικού τομέα, πρόκειται για το διαβόητο ασφαλιστικό Πινοσέτ.
Ειδικότερα, ο Στουρνάρας ανέφερε ότι τα περιθώρια χρηματοδότησης των συντάξεων μόνο μέσα από τον κρατικό προϋπολογισμό είναι πλέον στενά.
Και εξήγησε ότι η γήρανση του πληθυσμού αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η ελληνική οικονομία μακροπρόθεσμα.
Η συμβολή της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας του ασφαλιστικού συστήματος στη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών υπήρξε καθοριστική και επιβεβαιώνεται στην πιο πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη γήρανση του πληθυσμού στην Ευρώπη , σύμφωνα με την οποία η συνταξιοδοτική δαπάνη στην Ελλάδα ως ποσοστό του ΑΕΠ, μετά την κορύφωσή της το 2016 (17,3%), προβλέπεται να αποκλιμακωθεί ραγδαία και να διαμορφωθεί σε 10,6% του ΑΕΠ το 2070, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση μεταξύ όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (-6,6 ποσ. μον. του ΑΕΠ έναντι μέσου όρου ΕΕ-28  -0,2 ποσ. μον. του ΑΕΠ).
Εντούτοις, ελλοχεύουν κίνδυνοι για τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών.
Αφενός, η πλημμελής εφαρμογή ή και ανατροπή των μεταρρυθμίσεων αυξάνει τις απαιτήσεις από τα δημόσια ταμεία και συνεπάγεται υψηλότερη συνταξιοδοτική δαπάνη.
Αφετέρου,
η εφαρμογή των αποφάσεων της ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι οποίες έκριναν αντισυνταγματικές προγενέστερες περικοπές στις συντάξεις, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο περαιτέρω αύξησης της συνταξιοδοτικής δαπάνης, και μάλιστα πιθανόν με αναδρομική ισχύ.
Αυτή η δήλωση Στουρνάρα έγινε αφορμή για να... εκραγεί ο ΣΥΡΙΖΑ και να κατηγορήσει τον Στουρνάρα ότι "αμφισβήτησε και τη δυνατότητα χρηματοδότησης της καθολικής πρόσβασης σε δημόσιες υπηρεσίες Υγείας, αμφισβητώντας έτσι μια κεντρική κυβερνητική επιλογή στήριξης των ανασφάλιστων συμπολιτών μας".
«Ο κος Μητσοτάκης και ο κος Στουρνάρας ετοιμάζονται να ακυρώσουν όλα τα θετικά μέτρα, να περικόψουν και άλλο τις συντάξεις αλλά και να συρρικνώσουν δραματικά το κοινωνικό κράτος».
Και η ανακοίνωση, φυσικά, του Μαξίμου καταλήγει ότι «οι πολίτες που σε λίγες εβδομάδες θα αποφασίσουν οριστικά, μπορούν να πάρουν σήμερα μια πρώτη γεύση για τη κοινωνική ισοπέδωση που θα προκαλέσει η επαναφορά στις σκληρές ταξικές πολιτικές του κου Μητσοτάκη και των συνοδοιπόρων του», δίνοντας καθαρά προεκλογικό χαρακτήρα στην ανακοίνωσή του.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης