Η προκήρυξη των εκλογών δεν φαίνεται να επηρεάζει τη λήψη αποφάσεων για την «επόμενη ημέρα» των ΕΛΠΕ, μιας και δεν είχε δρομολογηθεί οποιαδήποτε διαδικασία
Σε φάση πριν από την αφετηρία «βρήκε» η προκήρυξη των πρόωρων εθνικών εκλογών τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ, δίνοντας έτσι την ευχέρεια στο νέο κυβερνητικό σχήμα που θα προκύψει από τις εκλογές να επιχειρήσει να εφαρμόσει διαφορετική στρατηγική, αν το επιλέξει, για την αποκρατικοποίηση της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου.
Όπως είναι γνωστό, ήδη από την προηγούμενη Παρασκευή (24/05) είχε αποφασισθεί να μετατεθεί για τον Ιούνιο η γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας, η οποία θα άνοιγε τον δρόμο για την ιδιωτικοποίηση, με την έγκριση της διάσπασης της εταιρείας σε ΔΕΠΑ Εμπορίας και ΔΕΠΑ Υποδομών.
Κι αυτό γιατί έμεναν ακόμη διάφορες εκκρεμότητες για να διευθετηθούν, όπως το θέμα με την πρόσληψη των «εργολαβικών» εργαζομένων, πριν λάβει το «πράσινο φως» η διάσπαση.
Σύμφωνα με κύκλους που παρακολουθούν από κοντά την πορεία του εταιρικού μετασχηματισμού της ΔΕΠΑ, η κήρυξη των εκλογών όπως είναι φυσικό «παγώνει» πλήρως τη διαδικασία.
Ακόμη περισσότερο, με δεδομένο ότι μέχρι αυτή τη στιγμή η αποκρατικοποίηση βρισκόταν σε φάση προεργασίας, ουσιαστικά θα ξεκινήσει από το μηδέν από το επόμενο κυβερνητικό σχήμα.
Μάλιστα, με δεδομένο ότι η πώληση μεριδίων από δύο ανεξάρτητες θυγατρικές (στην εμπορία και τις υποδομές) ήταν σχέδιο που πρότεινε η απερχόμενη κυβέρνηση στους Θεσμούς, η νέα κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να επιλέξει και να προτείνει μία διαφορετική λύση για την υλοποίηση της αποκρατικοποίησης.
Λύση που μπορεί κάλλιστα να αποσπάσει τη συναίνεση των Θεσμών, στην περίπτωση που τους πείσει ότι θα αποφέρει τα ίδια ή και μεγαλύτερα έσοδα στα κρατικά ταμεία.
Αλλαγή σχεδίων
Αν εκλεγεί η ΝΔ, είναι πολύ πιθανό να υιοθετηθεί διαφορετική στρατηγική, καθώς η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση έχει δηλώσει δημοσίως αντίθετη στο σχέδιο διάσπασης στη ΔΕΠΑ σε ΔΕΠΑ Εμπορίας και ΔΕΠΑ Υποδομών, υποστηρίζοντας ότι με αυτό τον τρόπο το τίμημα θα κινηθεί σε χαμηλά επίπεδα.
Επομένως, κάθε άλλο παρά μπορεί να αποκλεισθεί το ενδεχόμενο να προκρίνει μία λύση πώλησης του ποσοστού της ενιαίας ΔΕΠΑ που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ.
Από την άλλη πλευρά, η προκήρυξη των εκλογών δεν επηρεάζει τη λήψη των όποιων αποφάσεων για την «επόμενη ημέρα» των ΕΛΠΕ, έπειτα από το ναυάγιο πώλησης του 50,1% του Ομίλου, καθώς σε αυτή την περίπτωση μέχρι στιγμής δεν είχε δρομολογηθεί οποιαδήποτε διαδικασία.
Έτσι κι αλλιώς, οι διαπραγματεύσεις της απερχόμενης κυβέρνησης με τον άλλο βασικό μέτοχο των Ελληνικών Πετρελαίων (την Paneuropean συμφερόντων Λάτση) και τους Θεσμούς θα γίνονταν με χρονικό ορίζοντα τον Οκτώβριο, όταν στην ατζέντα της αξιολόγησης θα περιλαμβάνεται και το κεφάλαιο των ενεργειακών αποκρατικοποιήσεων.
Επομένως, καθώς τον Οκτώβριο θα έληγε έτσι κι αλλιώς η θητεία της παρούσα κυβέρνησης, η συγκεκριμένη αποκρατικοποίηση ήταν προδιαγεγραμμένο πως θα «περνούσε» στο επόμενο κυβερνητικό σχήμα.
Η ΝΔ δεν είχε εκφράσει διαφωνίες για τον διαγωνισμό πώλησης, χρεώνοντας ωστόσο την αποτυχία στην ανικανότητα και τις ιδεοληψίες της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.
www.worldenergynews.gr