Τελευταία Νέα
Επικαιρότητα

Τσίπρας: Άμεσα προκήρυξη εθνικών εκλογών μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της διαφοράς 9 μονάδων

Τσίπρας: Άμεσα προκήρυξη εθνικών εκλογών μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της διαφοράς 9 μονάδων
Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών επιτρέπει στην αντιπολίτευση να αμφισβητήσει την πολιτική μας, δήλωσε ο Τσίπρας
Στις 30 Ιουνίου (ή το αργότερο στις 7 Ιουλίου) αναμένεται να πραγματοποιηθούν οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές, τις οποίες αναγκάστηκε επί της ουσίας να προκηρύξει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας λόγω της συντριπτικής ήττας που υπέστη στις Ευρωεκλογές του 2019.
Η ακριβής ημερομηνία θα ανακοινωθεί μετά τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών και αφού ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μεταβεί τη Δευτέρα 3 Ιουνίου στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο προκειμένου να προκηρύξει και επισήμως τις πρόωρες εκλογές.
Η κίνηση αυτή του κ.Τσίπρα ήρθε ως αποτέλεσμα της ιστορικής νίκης
που πέτυχε η ΝΔ στις Ευρωεκλογές του 2019.
Η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται στην πρώτη θέση με 33,27%, σύμφωνα με την εκτίμηση αποτελέσματος του Υπουργείου Εσωτερικών, με ενσωμάτωση του 75,54% των τμημάτων της ελληνικής επικράτειας, με τον ΣΥΡΙΖΑ να έπεται με 23,74%.
Αυτή είναι η μεγαλύτερη διαφορά που έχει καταγραφεί ποτέ, ακόμη και μετά το 2004, όταν η Νέα Δημοκρατία είχε νικήσει με διαφορά 8,7%.
Σύμφωνα με την ασφαλή εκτίμηση, τρίτο κόμμα είναι το ΚΙΝΑΛ με 7,52%, με το ΚΚΕ να έπεται με 5,53% και τη Χρυσή Αυγή με 4,87%.
Στην Ευρωβουλή φαίνεται να εισέρχεται ο Κ. Βελόπουλος με την Ελληνική Λύση με 4,12%!
Ποσοστό 3,05% συγκεντρώνει το ΜεΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη και δεν εποκλείεται να εκλέξει έναν ευρωβουλευτή.





Τσίπρας: Άμεσα η προκήρυξη εθνικών εκλογών μετά τις 2 Ιουνίου 2019

Την προκήρυξη εθνικών εκλογών αμέσως μετά την 2α Ιουνίου 2019 θα ζητήσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, όπως ανακοίνωσε από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου, μετά τη μεγάλη εκλογική ήττα στις ευρωεκλογές.
Ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε το δίλημμα των επερχόμενων εθνικών εκλογών.
«Δεν κρυφτήκαμε.
Είπαμε την αλήθεια.
Υπάρχουν δύο δρόμοι, ο δρόμος της οριστικής εξόδου από τα μνημόνια και από την άλλη ο δρόμος της επιστροφής στο σκοτάδι της λιτότητας, των ολιγαρχών, του ΔΝΤ», τόνισε ο πρωθυπουργός.
«Ζητήσαμε την έγκριση του ελληνικού λαού στο σχέδιό μας, έτσι ώστε να μην μπορεί κανείς να τα αμφισβητήσει.
Να μην μπορούν όσοι καιροφυλακτούν να τα πάρουν πίσω.
Το εκλογικό αποτέλεσμα, δεν είναι αντάξιο των προσδοκιών μας.
Δεν μου ταιριάζει να αγνοήσω αυτό το αποτέλεσμα.
Ποτέ δεν επέλεξα τον εύκολο δρόμο.
Μένω πιστός στις αρχές μου.
Η αφοσίωσή μας στον λαό δεν είναι μία τακτική επιλογή, είναι ηθική υποχρέωση, είναι η ψυχή μας», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Οι εκπλήξεις των εκλογών

 

Το bankingnews έχει αναλύσει τις τελευταίες ημέρες όλα τα στοιχεία που προέκυπταν από τις κυλιόμενες μετρήσεις.
- Η ΝΔ επικρατεί με διαφορά 9%, τη μεγαλύτερη στην ιστορία
- Η ΝΔ κέρδισε και τις εκλογικές μάχες στην Περιφέρεια
- Ο ΣΥΡΙΖΑ υπέστη μια συντριπτική ήττα
- Η Χρυσή Αυγή έχασε την τρίτη θέση, παρά τις δημοσκοπήσεις που την έφερναν πίσω από ΝΔ -ΣΥΡΙΖΑ
- Ο ΣΥΡΙΖΑ συνθλίβεται στη Μακεδονία λόγω της απαραδεκτης Συμφωνίας των Πρεσπών αλλά η ΝΔ δεν καρπούται όλη τη δυσαρέσκεια των πολιτών, καθώς ψήφοι διαρρέουν και σε άλλα κόμματα, όπως η Ελληνική Λύση του Βελόπουλου, που αντιτάχθηκαν στην αλλαγή ονομασίας των Σκοπίων.
Μετά τις ευρωεκλογές, όταν θα ξεκινήσει η αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, το ενδιαφέρον των πολιτικών κομμάτων, της κοινωνίας και των επενδυτών θα είναι επικεντρωμένο στην διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων.

Βαρουφάκης και Βελόπουλος οι εκπλήξεις των Ευρωεκλογών

Η έκπληξη της αποψινής (26/5) βραδιάς ήταν η εκλογή εκπροσώπων από το «ΜέΡΑ25» του Γιάνη Βαρουφάκη και της «Ελληνικής Λύσης» του Κυριάκου Βελόπουλου.
Η ισχυρή παρουσία Βαρουφάκη ανοίγει δρόμο για την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση του κόμματός του στις επικείμενες εθνικές εκλογές ενώ, την ίδια ώρα, δημιουργεί δεύτερες σκέψεις και σε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που βλέπουν ότι ο πρώην «Τσάρος» της οικονομίας έχει το ρεύμα με τη δική του πλευρά.
Από την άλλη πλευρά, η είσοδος του Κυριάκου Βελόπουλου στην Ευρωβουλή οφείλεται στην αξιοποίηση της λαϊκής οργής απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών που υπέγραψε η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.
Ο κ. Βελόπουλος φαίνεται ότι κεφαλαιοποίησε πολιτικά την αντίδρασή του αλλά και την παρουσία του στα συλλαλητήρια για τη Μακεδονία και παράλληλα καλλιέργησε ένα ισχυρό πολιτικό ρεύμα προς το πρόσωπό του.
Η πολιτική εξαΰλωση του Πάνου Καμμένου αλλά και η μετατόπιση μεγάλου μέρους του εκλογικού σώματος που υπήρξαν υποστηρικτές των Ανεξαρτήτων Ελλήνων προς τον Κυριάκο Βελόπουλο διαμόρωωσε κλίμα υπέρ της «Ελληνικής Λύσης».
Αφετηρία για τη διαμόρφωση του ποσοστού αποτελεί η Βόρεια Ελλάδα όπου οι συνέπειες της Συμφωνίας των Πρεσπών έχουν αγγίξει περισσότερο τους έλληνες πολίτες και η οργή απέναντι στην κυβέρνηση είναι έκδηλη.
Σε κάθε περίπτωση, μία μερίδα των πολιτών που έδωσαν το 2015 ψήφο οργής υπέρ του Αλέξη Τσίπρα μετατοπίστηκαν σε άλλο πολιτικό ρεύμα με τον πρωθυπουργό να χάνει το αντισυστημικό αφήγημά του.
Σημειώνεται ότι η άνοδος των δύο κομμάτων διαμορφώνει ένα πολιτικό προηγούμενο και αποτελούν βήμα για την είσοδο αμφότερων των κομμάτων στην ελληνική Βουλή.

Συντριβή για Ποτάμι, Ένωση Κεντρώων και ΑΝΕΛ - Αποτυχία για Λαφαζάνη, Κωνσταντοπούλου

Μπορεί το αποτέλεσμα να έδειξε μια μεγάλη νίκη της Νέας Δημοκρατίας, αλλά τεράστιο ενδιαφέρον έχουν και οι επιδόσεις των μικρότερων κομμάτων.
Ο μέχρι πρότινος κυβερνητικός εταίρος, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, είδε τα ποσοστά του μόλις στο 0,8%, ακολουθώντας την εκλογική συντριβή του Ποταμιού και της Ένωσης Κεντρώων.
Τα δύο τελευταία κοινοβουλευτικά κόμματα έλαβαν 1,60% και 1,46%, όπως και η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, η οποία έλαβε 1,63%.
Η Λαϊκή Ενότητα του Π. Λαφαζάνη έλαβε μόλις 0,58%, ενώ η Ελλήνων Συνέλευσις του Αρτέμη Σώρρα έλαβε 0,5%.
Μόλις στο 1,26% είχε ο "Άλλος Δρόμος" του Νότη Μαριά, ενώ η Νέα Δεξιά του Φαήλου Κρανιδιώτη έλαβε 0,65%.




Τα πρώτα αποτελέσματα








Το τελικό exit poll των καναλιών

Μεγάλη νίκη της Νέας Δημοκρατίας με 32,5% - 34,5% έναντι 24% - 26% του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει το exit poll που πραγματοποιήθηκε από όλα τα κανάλια (Alpha, ANT1, Open Beyond, Star και ΣΚΑΪ).
Το ΚΙΝΑΛ καταλαμβάνει την τρίτη θέσει με ποσοστά 7,2% - 8,2% και ακολουθούν το ΚΚΕ με 5%-6%, η Χρυσή Αυγή 4%-5% και η Ελληνική Λύση με Βελόπουλου με 4% - 5%.


 



Το exit poll στις 19:00



Το εύρος της νίκης της Νέας Δημοκρατίας, όπως διαφαίνεται από το exit poll, αποτελεί καθαρή νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη και προφανώς οι πολιτικές εξελίξεις που θα δρομολογηθούν θα είναι ραγδαίες.
Οι διαρροές ότι ο Τσίπρας θα προκηρύξει εκλογές σήμερα... για 30 Ιουνίου δεν φαίνεται να έχουν βάση, αλλά όλα θα ξεκαθαρίσουν με την πρώτη ασφαλή εκτίμηση από το Υπουργείο Εσωτερικών, η οποία αναμένεται στις 20:15 - 20:30 σήμερα.
Πάντως, η πιθανότερη ημερομηνία εκλογών να είναι τον Οκτώβριο του 2019.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η τρίτη θέση με το Κίνημα Αλλαγής να περνά την Χρυσή Αυγή, ενώ τα μικρότερα κόμματα όπως το ΜερΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη και η Ελληνική Λύση του Βελόπουλου είναι οι μικρές εκπλήξεις στις εκλογές.
Το MερΑ25 φαίνεται ότι «ροκάνισε» τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ, προσελκύοντας σημαντική μερίδα των αναποφάσιστων του στρατοπέδου, ενώ η Ελληνική Λύση έδειξε ότι έχει δυναμική ειδικά στη Μακεδονία.
Έτσι, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ στην Μακεδονία - και δικαιολογημένα - καταποντίζεται, η ΝΔ δεν καρπώθηκε πλήρως τα οφέλη.


Exit Poll ΕΡΤ: ΝΔ 30,5% - 33,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ 25,5% - 28,5% - Στην 3η θέση ΚΙΝΑΛ και ΧΑ 6% έως 8% - Από 2,5% έως 3,5% ΜΕΡΑ25 - Βελόπουλος

Νίκη της Νέας Δημοκρατίας με το ποσοστό της να κυμαίνεται από 30,5% έως 33,5%, με δεύτερο κόμμα τον ΣΥΡΙΖΑ από 25,5% έως 28,5%.
Πραγματική μάχη για την τρίτη θέση καθώς σε αυτήν τοποθετούνται Χρυσή Αυγή και Κίνημα Αλλαγής με ποσοστά που κυμαίνονται από 6% έως 8%.
Ακολουθεί το ΚΚΕ με εκτίμηση ότι το ποσοστό του θα κυμανθεί από 5% έως και 7%.
Πιθανή η είσοδος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τόσο για το ΜΕΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη, όσο και για την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, με το εύρος των ποσοστών τους να κυμαίνεται από 2,5% έως και 3,5%.
Εκτός Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα μείνουν Ποτάμι (1,5% έως 2,5%), Ανεξάρτητοι Έλληνες (1,5% έως 2,5%), Ένωση Κεντρώων (1,5% έως 2,5%).




Τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών του 2014

Στις ευρωεκλογές του 2014 ο ΣΥΡΙΖΑ είχε λάβει 26,6%, λαμβάνοντας 6 έδρες, με τη Νέα Δημοκρατία να είχε 22,7% με 5 έδρες.
Η Χρυσή Αυγή είχε λάβει 9,4% και 3 έδρες, με την Ελιά (Κίνημα Αλλαγής) να ήταν στο 8% με 2 έδρες.
Από δύο έδρες είχαν λάβει και το ΚΚΕ με 6,6% και το Ποτάμι με 6,1%, ενώ οι Ανεξάρτητοι Έλληνες ήταν στο 3,4% λαμβάνοντας 1 έδρα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης