Τελευταία Νέα
Αφρική

H Λιβύη καλεί ξένες επιχειρήσεις να επενδύσουν στον πετρελαϊκό τομέα της χώρας

H Λιβύη καλεί ξένες επιχειρήσεις να επενδύσουν στον πετρελαϊκό τομέα της χώρας
Η παραγωγή πετρελαίου θα μπορούσε να φθάσει τα 1,25 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα μέχρι το τέλος του 2017 και τα 1,6 εκατομμύρια βαρέλια έως το 2022, σύμφωνα με την NOC.
Η Λιβύη σχεδιάζει να επιτρέψει ξένες εταιρείες πετρελαίου να επενδύσουν και πάλι στην παραγωγή πετρελαίου της χώρας τους προσεχείς μήνες μετά από την απαγόρευση που είχε επιβάλει το καθεστώς Καντάφι το 2011, όπως έκανε γνωστό η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου της Λιβύης (NOC).
Μιλώντας σε διάσκεψη για την ενέργεια στο Λονδίνο, ο πρόεδρος NOC Mustafa Sanalla είπε, ότι «η NOC καθοδηγούμενη από τα σχέδια επέκτασης της παραγωγής πετρελαίου θα μπορούσε να δημιουργήσει έναν ενάρετο κύκλο οικονομικής τόνωσης και ασφάλειας της χώρας».
Ανακοίνωσε δε, ότι «έχουμε την πρόθεση να άρουμε τους επόμενους μήνες τις απαγορεύσεις που επιβάλαμε το 2011 σχετικά με τις ξένες επενδύσεις σε νέα έργα, προκειμένου να εξυπηρετηθεί κατά το δυνατόν καλύτερα το εθνικό συμφέρον στον τομέα του πετρελαίου και για τη Λιβύη ως κράτος».
Ο Sanalla είπε ακόμη, ότι η παραγωγή πετρελαίου στη Λιβύη θα μπορούσε να φθάσει τα 1,25 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα μέχρι το τέλος του 2017 και τα 1,6 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως έως το 2022.
Υπογράμμισε δε απευθυνόμενος προς τους υποψήφιους επενδυτές, ότι «μετά από 3 χρόνια αποκλεισμών των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων από ενόπλους, σήμερα όλοι οι διάδρομοι για εξαγωγές πετρελαίου είναι ανοιχτοί».
Σημειώνεται, ότι η οικονομία της Λιβύης εξαρτάται κυρίως από τον τομέα του πετρελαίου, που αντιπροσωπεύει πάνω από το 95% των εσόδων της χώρας από τις εξαγωγές.
Επιπλέον, ο τομέας του πετρελαίου και του φυσικού αερίου αντιπροσωπεύει περίπου το 60% του συνολικού ΑΕΠ της Λιβύης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης