Επικαιρότητα

Bloomberg: Ανοικτό το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στην Ελλάδα για τη μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος

Bloomberg: Ανοικτό το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στην Ελλάδα για τη μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος
Οι δανειστές εκτιμούν ότι η σχεδιαζόμενη μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 2,5% του ΑΕΠ αποτελεί παραβίαση της συμφωνίας που απαιτεί πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% του ΑΕΠ
Ανοικτό είναι το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στην Ελλάδα για πιθανή παραβίαση των υποχρέωσεών της σχετικά με το χρέος, λόγω της πρότασης για μείωση του ετήσιου πρωτογενού πλεονάσματος σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.
Το δημοσίευμα αναφέρει πως «οι δανειστές εκτιμούν ότι η σχεδιαζόμενη μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 2,5% του ΑΕΠ αποτελεί παραβίαση της συμφωνίας που απαιτεί πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% του ΑΕΠ». Οι ίδιες πηγές σημείωσαν ότι δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή στις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα όταν βρίσκονταν στην Ελλάδα αυτή την εβδομάδα τα στελέχη των θεσμών για την αξιολόγηση της πορείας των μεταρρυθμίσεων.
«Ενώ ο αντίκτυπος των νέων δημοσιονομικών στόχων πρέπει ακόμα να αποτιμηθεί πλήρως, οι πιστωτές αναμένουν την επιβολή κυρώσεων στην Ελλάδα το φθινόπωρο, όταν θα ληφθεί η επόμενη απόφαση για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, σημείωσαν οι πηγές. Οι πιθανές κυρώσεις θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν την παρακράτηση των κερδών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) από ελληνικά ομόλογα και τη μη επιστροφή της ετήσιας επιτοκιακής ποινής (penalty) που πληρώνει η χώρα σε μέρος των δανείων της, ανέφερε μία από τις πηγές», επισημαίνει το ρεπορτάζ του πρακτορείου, στο οποίο η ΕΚΤ και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) αρνήθηκαν να κάνουν κάποιο σχόλιο.
 «Η νέα πίεση από τους διεθνείς δανειστές μπορεί να προστεθεί στους πονοκεφάλους για τον Τσίπρα, που αντιμετωπίζει την πέμπτη ψήφο εμπιστοσύνης από την ανάληψη της εξουσίας το 2015. Με τη θητεία του να λήγει τον Σεπτέμβριο και τη χώρα σε εκλογικούς ρυθμούς ενόψει των ευρωεκλογών, οι εσωτερικές πολιτικές εντάσεις αυξάνονται. Ο ΣΥΡΙΖΑ υστερεί στις δημοσκοπήσεις και ο Τσίπρας ελπίζει ότι οι τελευταίες δημοσιονομικές κινήσεις του θα βοηθήσουν να μειώσει το χάσμα από τον βασικό του αντίπαλο, τη Νέα Δημοκρατία».
Το Bloomerg επισημαίνει ότι οι στόχοι του προϋπολογισμού της Ελλάδας συμφωνήθηκαν με τους πιστωτές σε αντάλλαγμα για ορισμένα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και καταλήγει: «Ο Τσίπρας ανέφερε την Τρίτη ότι ακόμα και με χαμηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα, η Ελλάδα θα επιτύχει τις υποχρεώσεις της για την αποπληρωμή του χρέους, χρησιμοποιώντας 5,5 δισ. ευρώ από τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου ως εγγύηση για τους πιστωτές».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης