Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Η Chevron έκανε πίσω για την εξαγορά της Anadarko – Θα καταβάλει αμοιβή διάλυσης 1 δισ. δολ

tags :
Η Chevron έκανε πίσω για την  εξαγορά της Anadarko – Θα καταβάλει αμοιβή διάλυσης 1 δισ. δολ
Ελεύθερο το πεδίο για την Occidental
Η Chevron Corp εγκατέλειψε την διεκδίκηση της Anadarko Petroleum Corp την Πέμπτη 9/5/2019, αφήνοντας ελεύθερο το πεδίο στην ανταγωνιστική της προσφορά ύψους 38 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η οποία περιελάμβανε πάνω από τρεις φορές περισσότερα μετρητά.
Η απόφαση αφήνει την Occidental Petroleum Corp ως τον πιθανό νικητή.
Το διοικητικό συμβούλιο της Anadarko είχε εξετάσει την προσφορά ύψους 33 δισ. δολαρίων της Chevron ανώτερη από τις αρχικές προσφορές της Occidental.
Ο επικεφαλής οικονομικών της Chevron σημείωσε ότι η εταιρεία θα είναι σε θέση να ενισχύσει με περισσότερα μετρητά στην υπάρχουσα προσφορά της.
Αλλά αυτό δεν συνέβη. Η δεύτερη μεγαλύτερη  αμερικανική εταιρεία παραγωγής πετρελαίου των ΗΠΑ τώρα θα πρέπει να καταβάλει την αμοιβή διάλυσης ύψους ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων.
"Η νίκη σε οποιοδήποτε περιβάλλον δεν σημαίνει νίκη με κάθε κόστος", δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Chevron Michael Wirth.
"Η πειθαρχία του κόστους και του κεφαλαίου είναι πάντα σημαντική, και δεν θα καταστρέψουμε τις αποδόσεις μας ούτε θα υποβαθμίσουμε την αξία των μετόχων μας για χάρη της συμφωνίας".
Οι επενδυτές έχουν πουλήσει μετοχές πετρελαϊκών εταιρειών που αύξησαν τις δαπάνες για γεώτρηση, τιμωρώντας τους ότι δεν χρησιμοποίησαν τα μετρητά για τη χρηματοδότηση των αποδόσεων των μετόχων.
Έχουν πιέσει τον κλάδο να χρησιμοποιήσει την «πειθαρχία του κεφαλαίου», που ορίζεται ως αύξηση της παραγωγής κατά 4% ετησίως και διατήρηση μερίσματος 4% με επίπεδη δαπάνη.
Ως αποτέλεσμα αυτής της προσέγγισης: η αξία των συγχωνεύσεων και εξαγορών πετρελαίου και φυσικού αερίου στις ΗΠΑ υποχώρησε σε χαμηλό 10 ετών κατά το πρώτο τρίμηνο, με αποτέλεσμα οι επενδυτές να πωλούν μετοχές σε εταιρείες που ξόδεψαν περισσότερο για γεωτρήσεις παρά σε αγορές και μερίσματα.
Ο πόλεμος υποβολής προσφορών για την Anadarko υπογράμμισε την αξία των περιουσιακών του στοιχείων στην κερδοφόρα λεκάνη Permian του δυτικού Τέξας και του Νέου Μεξικού.
Το τεράστιο πεδίο σχιστολιθικού έχει κοιτάσματα πετρελαίου και αερίου που μπορούν να παράγουν προμήθειες για δεκαετίες χρησιμοποιώντας τεχνικές γεώτρησης χαμηλού κόστους.
Η Occidental έχει δηλώσει ότι σχεδιάζει να απόχωρήσεις από τις περισσότερες από τις μη σχιστολιθικές ιδιότητες της Anadarko σε μια συμφωνία.
Η εταιρεία έχει συνάψει συμφωνία με τη γαλλική Total SA για  τα περισσότερα από τα διεθνή περιουσιακά στοιχεία της Anadarko, συμπεριλαμβανομένου ενός έργου υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Μοζαμβίκη που εκτιμάται ότι κοστίζει έως και 25 δισεκατομμύρια δολάρια για να ολοκληρωθεί.
 Η Total συμφώνησε να καταβάλει 8,8 δισεκατομμύρια δολάρια για τα περιουσιακά στοιχεία μετά τη συνέχιση της συγχώνευσης.
Η Chevron αρνήθηκε να αναθεωρήσει την προσφορά της αφού η Occidental αύξησε την  προσφορά μετρητών από την προσφορά της αξίας $ 76 ανά μετοχή.
Η προσφορά αξίας 65 δολαρίων ανά μετοχή της Chevron ανερχόταν σε 75% και 25% σε σχέση με την αναθεωρημένη προσφορά της Occidental, η οποία είχε διαχωρισμό μετρητών 78/22.
Η μείωση της τιμής της μετοχής της Chevron κατά 7% είχε μειώσει την αξία της προσφοράς της στις 12 Απριλίου σε 31 δισ. Δολάρια.
Οι μετοχές της Occidental υποχώρησαν 6% στα 56,50 δολάρια στην έναρξη της συνεδρίασης, ενώ οι μετοχές της Anadarko υποχώρησαν 2,6% στα 73,90 δολάρια. Οι μετοχές της Chevron αυξήθηκαν κατά 3% στα $ 121,23.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης