Warning: file_exists(): open_basedir restriction in effect. File(//media/k2/items/cache/6eff08a059981431c54515b92bf5a330_M.jpg) is not within the allowed path(s): (E:/Inetpub/vhosts/worldenergynews.gr\;C:\Windows\Temp\) in E:\Inetpub\vhosts\worldenergynews.gr\httpdocs\lib.php on line 113

Warning: file_exists(): open_basedir restriction in effect. File(//media/k2/items/cache/6eff08a059981431c54515b92bf5a330_L.jpg) is not within the allowed path(s): (E:/Inetpub/vhosts/worldenergynews.gr\;C:\Windows\Temp\) in E:\Inetpub\vhosts\worldenergynews.gr\httpdocs\lib.php on line 113

Warning: file_exists(): open_basedir restriction in effect. File(//media/k2/items/cache/6eff08a059981431c54515b92bf5a330_M.jpg) is not within the allowed path(s): (E:/Inetpub/vhosts/worldenergynews.gr\;C:\Windows\Temp\) in E:\Inetpub\vhosts\worldenergynews.gr\httpdocs\lib.php on line 113

Warning: file_exists(): open_basedir restriction in effect. File(//media/k2/items/cache/6eff08a059981431c54515b92bf5a330_M.jpg) is not within the allowed path(s): (E:/Inetpub/vhosts/worldenergynews.gr\;C:\Windows\Temp\) in E:\Inetpub\vhosts\worldenergynews.gr\httpdocs\lib.php on line 113
Cavusoglu: Στέλνουμε και δεύτερο γεωτρύπανο στην ανατολική Μεσόγειο - Σε εγρήγορση η Κύπρος

Cavusoglu: Στέλνουμε και δεύτερο γεωτρύπανο στην ανατολική Μεσόγειο - Σε εγρήγορση η Κύπρος

Cavusoglu: Στέλνουμε και δεύτερο γεωτρύπανο στην ανατολική Μεσόγειο - Σε εγρήγορση η Κύπρος
Η δημοσίευση των συντεταγμένων που απέστειλε στα Ηνωμένα Έθνη η Λευκωσία, ουσιαστικά αποτελούν την ενίσχυση του νομικού και διπλωματικού πεδίου
Η Τουρκία στέλνει και το δεύτερο γεωτρύπανό της στην Ανατολική Μεσόγειο για γεωτρήσεις την επόμενη περίοδο, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Είπε, επίσης, ότι έχει τελειώσει η περίοδος των σεισμικών ερευνών και χαρακτήρισε μπλόφα ή ρητορική τα διεθνή εντάλματα σύλληψης του προσωπικού του «Πορθητή», λέγοντας ότι δεν τα λαμβάνουν σοβαρά.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου - σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Υπουργό Εξωτερικών του Κιργιστάν Τσινγκίζ Αϊνταρμέικοβ, σχολιάζοντας τα διαβήματα της Κύπρου εναντίον της Τουρκίας για τις δραστηριότητες της στην Ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες μίλησε για «διαμοιρασμό των αποθεμάτων της Κύπρου μεταξύ των ‘δύο λαών».
Πρόσθεσε ότι «για την Τουρκία και τον "τ/κ λαό" δεν έχει ισχύ η ΑΟΖ που κήρυξε η "ε/κ διοίκηση νοτίου Κύπρου" ή που υπέγραψε με άλλες χώρες».
Η δημοσίευση των συντεταγμένων που απέστειλε στα Ηνωμένα Έθνη η Λευκωσία, ουσιαστικά αποτελούν την ενίσχυση του νομικού και διπλωματικού πεδίου, προς αντιμετώπιση των παράνομων και προκλητικών διεκδικήσεων της Τουρκίας. Ένα σημείο που ξεχωρίζει στο φάκελο που απεστάλη στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών,είναι ο χάρτης στον οποίο απεικονίζεται η επέκταση της ΑΟΖ καθώς και η υφαλοκρηπίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας στο βόρειο τμήμα.Δείτε αναλυτικά: Ο χάρτης με τις συντεταγμένες που κατέθεσε η Κύπρος στον ΟΗΕ
«Εμείς κινούμαστε σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και μέχρι σήμερα παρακαλέσαμε τα ίδια τα Ηνωμένα Έθνη και την ΕΕ να λύσουν αυτό το πρόβλημα. Επειδή παρόλο που η ε/κ πλευρά το αποδέχεται στα λόγια, δεν επέδειξε μια προσέγγιση η οποία θα θέσει υπό εγγύηση τα δικαιώματα του "τ/κ" λαού. Απέρριψε όλες τις προτάσεις», ανέφερε.
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι «παρά τις εποικοδομητικές προσεγγίσεις η ε/κ πλευρά δεν θέλει να μοιραστεί με τον "τ/κ λαό" τα αποθέματα φυσικού αερίου και πετρελαίου στην περιοχή». Δήλωσε, επίσης, ότι «καθήκον μας ως εγγυήτρια δύναμη Τουρκία είναι να προστατεύσουμε τα δικαιώματα της "τδβκ" και του "τ/κ λαού". Αυτή είναι η δική μας υποχρέωση και χωρίς κανένα δισταγμό θα συνεχίσουμε να κάνουμε κάθε βήμα σε αυτό το θέμα. Και όπου θέλουμε εντός της υφαλοκρηπίδας μας και σεισμικές έρευνες θα κάνουμε, και εργασίες γεώτρησης θα κάνουμε. Επομένως και σε αυτό το θέμα με τον ίδιο τρόπο θα είμαστε αποφασιστικοί. Θα συνεχίσουμε να κάνουμε τα απαραίτητα βήματα το επόμενο διάστημα».
Για τα διεθνή εντάλματα σύλληψης του προσωπικού του Πορθητή, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι «εμείς αυτού τους είδους τις απειλές δεν τις λαμβάνουμε σοβαρά. Ας κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους. Εμείς ποτέ δεν αποδώσαμε αξία σε τέτοιου είδους μπλόφες ή και ρητορικές. Εμείς κάνουμε αυτό που πρέπει. Το επόμενο διάστημα θα στείλουμε και το άλλο μας γεωτρύπανο στην περιοχή και θα ξεκινήσουμε γεωτρήσεις. Πλέον η περίοδος των σεισμικών ερευνών τελείωσε. Στέλνουμε και το δεύτερο μας γεωτρύπανο στην περιοχή», ανέφερε.

Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την Πέμπτη οι επιδιώξεις της Άγκυρας

Οι διπλωματικές προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας για αντιμετώπιση της τουρκικής παραβατικότητας θα μεταφερθούν και στο άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που θα πραγματοποιηθεί στη Ρουμανία αύριο Πέμπτη. Στις εργασίες του Συμβουλίου εκτός από το Μέλλον της Ευρώπης και τη Στρατηγική Ατζέντα της ΕΕ για την περίοδο 2019-2024, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εγείρει το θέμα των πρόσφατων παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου, ως συνέχεια των έντονων διαβημάτων που έγιναν προς τους Θεσμούς και τα κράτη μέλη της ΕΕ.
Το θέμα των προκλήσεων θα τεθεί και στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στο Σίμπιους, όπου ο Νίκος Αναστασιάδης σε παρέμβασή του θα ενημερώσει τους αρχηγούς κρατών ή κυβερνήσεων, που συμμετέχουν στο ΕΛΚ, για τις τουρκικές προκλήσεις στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι παρεμβάσεις του Νίκου Αναστασιάδη αναμένεται να κινηθούν στο πνεύμα πως η παρουσία τουρκικού γεωτρύπανου, εντός της κυπριακής ΑΟΖ, συνιστά δεύτερη εισβολή που επηρεάζει τις προσπάθειες και για το πολιτικό ζήτημα.
Ο κύκλος των κινήσεων, σε πολιτικό επίπεδο, θα ολοκληρωθεί το ερχόμενο Σάββατο με τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου όπου ο Νίκος Αναστασιάδης πέρα από την ενημέρωση των μελών του Συμβουλίου για τις κινήσεις που έχουν γίνει και τα μέτρα που έχουν μελετηθεί, θα επιδιώξει τη συναίνεση.

Σε εγρήγορση η Κύπρος

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τα κυπριακά ΜΜΕ, η Λευκωσία χαρακτηρίζει θετική την πρώτη αντίδραση της ΕΕ και της διεθνούς κοινότητας ως προς τις προκλητικές ενέργειας της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.
Εξίσου σημαντική θεωρούν και την ανακοίνωση των ΗΠΑ, με την οποία καλεί ευθέως την Τουρκία να ακυρώσει τις δραστηριότητες της εντός της κυπριακής ΑΟΖ.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, πρώτη ενέργεια της κυπριακής κυβέρνησης ήταν να ενημερώσει τους διεθνείς οργανισμούς, την ΕΕ και τις χώρες εταίρους της Κύπρου σχετικά με τις παραβιάσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.
Εκτός από την πρώτη αντίδραση, η Κύπρος με διπλωματικές ενέργειες προχωρεί στο επόμενο βήμα που είναι η επιβολή κυρώσεων από τη διεθνή κοινότητα στην Τουρκία, αλλά και εις βάρος των εταιρειών και φυσικών προσώπων που συνεργάζονται με τον «Πορθητή».
Εκτός των άλλων, η κυπριακή κυβέρνηση προχωρεί σε διαβήματα ούτως ώστε σε περίπτωση που εταιρείες οι οποίες κατέχουν άδεια εργασίας στην Κύπρο προχωρήσουν με υποστηρικτές υπηρεσίες στο γεωτρύπανο του «Πορθητή», να τους επιβληθούν κυρώσεις είτε και τερματισμός του συμβολαίου τους με την Κυπριακή Δημοκρατία.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, δόθηκαν και οι κατάλληλες οδηγίες στην Αστυνομία για να προχωρήσει σε συνεργασία με την Interpol σε έκδοση διεθνών ενταλμάτων σύλληψης, τόσο για το πλήρωμα του «Πορθητή» όσο και των υποστηρικτικών του πλοίων.

Στην Κύπρο και ο Αποστολάκης

Στην Κύπρο βρίσκεται σήμερα (8/5/2019) ο Έλληνας υπουργός Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης, ο οποίος δίνει το παρών στο πέμπτο Διακυβερνητικό Συμβούλιο Άμυνας Ελλάδας – Κύπρου, που διεξάγεται στην Λευκωσία.
Ο κ. Αποστολάκης συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη, και σύμφωνα με την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας στο επίκεντρο βρέθηκε η έκρυθμη κατάσταση που προκαλεί η Τουρκία και η παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των νόμιμων δικαιωμάτων της Κύπρου.

Πηγή: Καθημερινή Κύπρου, ΚΥΠΕ
www.worldenergynews.gr

worldenergynews.gr