Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Σύλλογος Μηχανικών ΔΕΗ: Η ανοχή και οι στρεβλότητες οδήγησαν σε αδιέξοδο τη ΔΕΗ

Σύλλογος Μηχανικών ΔΕΗ: Η ανοχή και οι στρεβλότητες οδήγησαν σε αδιέξοδο τη ΔΕΗ
Η ανοχή στο δυσθεώρητο ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την ΔΕΗ, οι στρεβλότητες  του Νομοθετικού πλαισίου σε βάρος της ΔΕΗ και οι πωλήσεις τεράστιων περιουσιακών στοιχείων σε εξευτελιστικές τιμές οδήγησαν σε αυτά τα οικονομικά αποτελέσματα επισημαίνει ο  Σ.Π.Μ.Τ.Ε
Η ΔΕΗ μόλις ξεκίνησε το δρόμο για το δικό της Γολγοθά επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Πτυχιούχων Μηχανικών ΑΤΕ Ομίλου ΔΕΗ - Κ.Η.Ε.
Συγκεκριμένα όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση "τις Ευρωπαϊκές πολιτικές στον χώρο της ενέργειας και ειδικότερα όπως αυτές εφαρμόζονται στην χώρα μας, μετά και τις μνημονιακές "πινελιές" τις έχουμε καταγγείλει και εγκαίρως έχουμε προειδοποιήσει για τα αποτελέσματα τους. Γνωρίζουμε όλοι μας ότι σε αυτά τα μνημόνια "δεν έγινε"… ποτέ καμία παρέμβαση  από συμφέροντα … παρά μόνο ότι έχει γίνει ή θα γίνει, πάντα είναι "… για  το καλό μας …", άλλωστε είναι και "ευλογία τα μνημόνια" (για να θυμόμαστε).  Το αποτέλεσμα λοιπόν όλων των παραπάνω, είναι η γνωστή λαϊκή ρήση  "… τα καλά και (σ)τα συμφέροντα… " Η κυβέρνηση  συμφώνησε, νομοθέτησε και υλοποιεί όλο αυτό που γίνεται σήμερα  στην ΔΕΗ.
 Οι επιπτώσεις στην Επιχείρηση, πυλώνα  της ενέργειας στην χώρα, είναι γνωστές. Τα τεράστια αρνητικά αποτελέσματα (542 εκ. ζημιά το 2018) καθώς και τα συμπεράσματα  του διεθνούς ελεγκτικού Οίκου, ότι η κατάσταση θα συνεχιστεί η ίδια καθώς και  η αμφισβήτηση για την βιωσιμότητα της ΔΕΗ, περιγράφει ακριβώς το μέλλον της.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Διοίκησης, οι αρνητικές οικονομικές συνθήκες οι οποίες αναμένεται να συνεχιστούν κατά τη διάρκεια των επομένων δώδεκα μηνών μεμονωμένα αλλά και στο σύνολό τους, μαζί με άλλα θέματα όπως αυτά περιγράφονται  και από την έκθεση των Ορκωτών Ελεγκτών της Ernst & Young, υποδηλώνουν  την ύπαρξη ουσιώδους αβεβαιότητας η οποία ενδεχομένως θα εγείρει σημαντική αμφιβολία σχετικά με τη δυνατότητα της Εταιρείας και του Ομίλου να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους.  
Εδώ που φτάσαμε δεν χωρούν μισόλογα, πρέπει να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους.
Από την "μικρότερη, ευέλικτη και κερδοφόρα ΔΕΗ που θα αναπληρώσει τα πουλημένα πάγια της (ΑΔΜΗΕ, Λιγνιτικές Μονάδες, Εμπορία), με συμπράξεις και νέες δραστηριότητες ανά τον κόσμο …" (δηλώσεις κατά καιρούς του κου Παναγιωτάκη), δυστυχώς σήμερα καταλήξαμε στον γκρεμό.
Από το τρομερό επιχείρημα της μη πώλησης υδροηλεκτρικών Μονάδων (αλλά μόνο Λιγνιτικών!!!) κατάντησε να δίνει όλη την υδραυλική και λιγνιτική παραγωγή της στους ιδιώτες μέσω των ΝΟΜΕ κάτω του κόστους.
Η ανοχή στο δυσθεώρητο ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την ΔΕΗ,  για ψηφοθηρικούς και συμφεροντολογικούς λόγους της Κυβέρνησης, οι στρεβλότητες  του Νομοθετικού πλαισίου σε βάρος της ΔΕΗ, οι πωλήσεις τεράστιων περιουσιακών στοιχείων σε εξευτελιστικές τιμές (βλέπε ΑΔΜΗΕ) οδήγησαν σε αυτά τα οικονομικά αποτελέσματα τον άλλοτε ογκόλιθο της Εθνικής Οικονομίας που λέγεται ΔΕΗ.
Οι  δηλώσεις του Προέδρου και Δ/ντα κ. Παναγιωτάκη "Η Πολιτεία οφείλει να παραμερίσει κάθε είδους αγκυλώσεις, που δεν εδράζονται σε καμία λογική, ιδιαίτερα εφόσον παραμένει  η στρατηγική του δημόσιου ελέγχου" δηλώνουν την αγωνία και την κρισιμότητα  της κατάστασης της ΔΕΗ.
Για αυτόν που διοικεί την επιχείρηση και από την οποία προέρχεται, η παραπάνω δήλωσή του, δείχνει την επικινδυνότητα της πορείας της εταιρείας. Βέβαια, εάν συνεχίσει να εφαρμόζει αυτά με τα οποία υποτίθεται ότι δεν συμφωνεί,  είναι απολύτως συνυπεύθυνος.  
Εάν την κυβέρνηση την ενδιαφέρει να μην σκάσει η ΔΕΗ στα χέρια της,  εμάς ως εργαζόμενους μας ενδιαφέρει η βιώσιμη πορεία της Επιχείρησης και να συνεχίσει  να έχει τον στρατηγικό της ρόλο στην χώρα.
 Οι Κυβερνήσεις και οι Διοικήσεις "έρχονται  και παρέρχονται". Εμείς οι εργαζόμενοι όμως θα μείνουμε. Είναι ώρα ευθύνης για όλους τους εργαζόμενους στον Όμιλο".

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης