Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Επένδυση της Γερμανίας σε σταθμούς φυσικού αερίου τις επόμενες δεκαετίες - Τα σχέδια για LNG και Nord Stream 2

Επένδυση της Γερμανίας σε σταθμούς φυσικού αερίου τις επόμενες δεκαετίες - Τα σχέδια για LNG και Nord Stream 2
H Γερμανία θα καταργήσει την πυρηνική ενέργεια και τον άνθρακα μέχρι το 2022
Την διαφοροποίηση του ενεργειακού της εφοδιασμού έχει δεσμευτεί η Γερμανία προκειμένου να αντισταθμίσει τη μειωμένη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τα πυρηνικά και τον άνθρακα, σύμφωνα με τα όσα είπε στο πρακτορείο Anadolu, o αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας της Γερμανίας, Thomas Bareiss.
Βασική αναφορά της συνέντευξης είναι ότι Γερμανία θα καταργήσει την πυρηνική ενέργεια και τον άνθρακα μέχρι το 2022.
«Αυτό σημαίνει ότι μαζί με την προβλεπόμενη σταδιακή κατάργηση του άνθρακα μέχρι το 2038, τις επόμενες δεκαετίες, θα χάσουμε περίπου το ήμισυ της συνολικής προσφοράς μας ηλεκτρικής ενέργειας, χρειαζόμαστε νέες, ασφαλείς, καθαρές και φτηνές πηγές εφοδιασμού. για μας» τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός, συμπληρώνοντας ότι: «Η ενδεχόμενη αύξηση του μεριδίου του φυσικού αερίου στο ενεργειακό μείγμα της χώρας μπορεί επίσης να οφείλεται σε τιμές εκπομπών άνθρακα.
Οι τιμές των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα ενδέχεται να αυξηθούν σημαντικά τα επόμενα χρόνια, ακόμη και πέρα ​​από το σημερινό επίπεδο των 25 ευρώ ανά μετρικό τόνο CO2 στην ΕΕ εντός των επόμενων έξι ή επτά ετών, γεγονός που θα έκανε το φυσικό αέριο πιο αποδοτικό από το λιγνίτη».
Ως αποτέλεσμα, ο κ. Bareiss είπε ότι η Γερμανία θα χρειαστεί ευέλικτο αέριο τα επόμενα χρόνια. Οι νέες επενδύσεις σε νέες μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο είναι πιθανές τα επόμενα χρόνια, με το υδρογόνο να έχει σπουδαίο αναλογικό μερίδιο.
Παράλληλα, αναφορά έγινε και στο LNG, με αφορμή την τάση των ΗΠΑ να ανταγωνιστούν τη Ρωσία στις εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
Μάλιστα, τον Ιούλιο του 2018, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean-Claude Juncker και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump συμφώνησαν να ενισχύσουν την στρατηγική συνεργασία ΗΠΑ-ΕΕ στον τομέα της ενέργειας.
«Για εμάς η ενεργειακή ασφάλεια, δηλαδή η διαφοροποίηση των οδών εφοδιασμού και των πηγών φυσικού αερίου στην ΕΕ και τα κράτη μέλη της, είναι ένα κρίσιμο θέμα. Η Γερμανία υποστηρίζει επενδύσεις στην υποδομή μεταφορών φυσικού αερίου της χώρας, είτε με τη μορφή αγωγών εισαγωγής είτε υποδομών LNG, η κύρια ευθύνη της οποίας ανήκει στον ιδιωτικό τομέα. Το αν οι εταιρείες επιλέγουν να εισάγουν ΥΦΑ μέσω της υφιστάμενης και προγραμματισμένης υποδομής ΥΦΑ σε ολόκληρη την ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, έχει να κάνει με το ανταγωνιστικό κόστος των τιμών του LNG. Οι επενδυτές σχεδιάζουν σήμερα να κατασκευάσουν τερματικούς σταθμούς ΥΦΑ κατά μήκος των βόρειων ακτών της Γερμανίας. Εάν επιδιώξουν δημόσια χρηματοδότηση, έχουν την ευκαιρία να υποβάλουν αίτηση χρηματοδότησης από τα υφιστάμενα προγράμματα οικονομικής στήριξης» υπογράμμισε ο Γερμανός αναπληρωτής υπουργός.

Nord Stream 2

Το έργο του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην αντιστάθμιση του μειούμενου μεριδίου των πυρηνικών και του άνθρακα στο γερμανικό ενεργειακό μείγμα. Ταυτόχρονα, το έργο χρησιμεύει επίσης για την αντιστάθμιση του φθίνοντος επιπέδου παραγωγής φυσικού αερίου στη Δυτική Ευρώπη. Ωστόσο, το έργο αντιμετωπίζει αντιδράσεις από ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες ανησυχούν για πιθανή αύξηση της εξάρτησης της ΕΕ από το ρωσικό φυσικό αέριο.
Πρόσφατα, η Δανία, η μόνη χώρα που δεν έχει ακόμη δώσει άδεια στον αγωγό να διασχίσει τα χωρικά ύδατά της, πρότεινε ότι ο αγωγός Nord Stream 2 θα πρέπει να ακολουθήσει μια πιο νότια διαδρομή λόγω περιβαλλοντικών ανησυχιών.
«Η Γερμανία ανέκαθεν υπογράμμισε ότι οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης πρέπει να συμμετάσχουν στη διαδικασία αυτή και επιτρέψτε μου να τονίσω ότι υποστηρίζουμε πλήρως την υποστήριξη της ασφαλούς διαμετακόμισης σημαντικών ποσοτήτων φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας και υποστηρίζουμε τις τριμερείς συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας, και η ΕΕ να επιτύχει μια λύση που να λειτουργεί για όλους» σημείωσε ο Bareiss.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης