Τελευταία Νέα
Επικαιρότητα

Σε δύο άξονες οι παροχές από την κυβέρνηση, στις 6 με 8/5 οι θεσμοί στην Αθήνα

Σε δύο άξονες οι παροχές από την κυβέρνηση, στις 6 με 8/5 οι θεσμοί στην Αθήνα
Να σημειωθεί ότι οι παροχές θα συζητηθούν και με τους θεσμούς οι θα βρίσκονται 6, 7 και 8 Μαΐου στην Αθήνα για την επίσημη έναρξη της 3ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης.
«Κλειδώνουν» τις επόμενες ημέρες οι αποφάσεις για τις διπλές παροχές που θα ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός αλλά και η ημερομηνία για τη νέα έξοδο στις διεθνείς αγορές.
Η μη αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας από την Standard &Poor’s  δεν μεταβάλλει τα σχέδια του οικονομικού επιτελείου για την έκδοση του νέου 7ετούς ομολόγου τα οποία προχωρούν κανονικά. Κατά τις πληροφορίες πιθανή ημερομηνία έκδοσης του νέου τίτλου θα είναι η επόμενη Τρίτη 7 Μαΐου.
Λίγες ημέρες αργότερα θα ανακοινωθούν τα μέτρα άμεσης φορολογικής ελάφρυνσης μαζί με τις εφάπαξ παροχές για τους οικονομικά ασθενέστερους.
Η προεργασία για τις νέες πολιτικές ελάφρυνσης των νοικοκυριών βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Το οικονομικό επιτελείο έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό την κοστολόγηση του πακέτου, ενώ οι υπολογισμοί και η αξιολόγηση των μέτρων με γνώμονα τη δημοσιονομική σταθερότητα θα συνεχιστούν.
Η «λίστα» με όλα τα θετικά μέτρα θα οριστικοποιηθεί τις επόμενες ημέρες ενώ όλο το «πακέτο» στήνεται με βάση τον διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο ο οποίος το 2019 θα είναι πολύ μεγαλύτερος από το 3,96% που είναι η πρόβλεψη στο Μεσοπρόθεσμο 2019 – 2022.  
Σύμφωνα με το προγράμματος των Μεταρρυθμίσεων που εστάλη στις Βρυξέλλες το πρωτογενές πλεόνασμα  του 2019 εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο 4,1% σημειώνοντας υπέρβαση  0,6% του ΑΕΠ πάνω από τον μνημονιακό στόχο για πρωτογενές αποτέλεσμα 3,5% του ΑΕΠ.
Η νέα υπέρβαση σε απόλυτα μεγέθη ξεπερνά το 1 δις. ευρώ διευκολύνοντας έτσι τα κυβερνητικά σχέδια για τις νέες παροχές, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν:

* Επαναφορά της έκπτωσης φόρου σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης, όπως ίσχυε έως το 2015.
Κατά την εμπρόθεσμη εφάπαξ εξόφληση φόρου χορηγούνταν μέχρι τότε έκπτωση 1,5%, η οποία για περιορισμένο χρονικό διάστημα είχε αυξηθεί σε 2% προτού καταργηθεί.
Η επαναφορά του μέτρου βρίσκεται στο τραπέζι μαζί με το νέο σχέδιο ρυθμίσεων οφειλών σε έως 120 δόσεις.
Για την πολυσυζητημένη ρύθμιση οφειλών πηγές του υπουργείου Οικονομικών υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει λόγος συζήτησης με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, γιατί δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητές τους όπως έχουν προσδιοριστεί στο πλαίσιο της ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας.

* Μετατάξεις δεκάδων προϊόντων από τον υψηλό 24% στον χαμηλό ΦΠΑ 13%, απόφαση η οποία θα οδηγήσει σε σημαντική αποκλιμάκωση των τιμών έως και 13% για σειρά αγαθών τα οποία βρίσκονται στα υψηλά κλιμάκια του φόρου.
Τα είδη διατροφής που είναι υποψήφια για μετάταξη είναι: ζάχαρη, καφές, αναψυκτικά, χυμοί, αλάτι, ξίδι, ποτά, αλλαντικά, μαρμελάδες, σοκολάτες, γκοφρέτες, μπισκότα, παγωτά, κρουασάν, μπαχαρικά, ζαχαρωτά, προμαγειρεμένα φαγητά, ψωμί του τοστ, φρυγανιές, παξιμάδια, πατατάκια κ.α.

* Μείωση του εισαγωγικού συντελεστή φορολογίας εισοδήματος από το 22% στο 20%.

* Νέες διορθωτικές κινήσεις στον ΕΝΦΙΑ.

* Νέα εφάπαξ παροχή με τη μορφή επιδόματος σε οικονομικά ασθενέστερα νοικοκυριά.

 Να σημειωθεί ότι οι παροχές θα συζητηθούν και με τους θεσμούς οι οποίοι θα βρίσκονται 6, 7 και 8 Μαΐου στην Αθήνα για την επίσημη έναρξη της 3ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης.

www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης