ΕΛΠΕ και Mότορ Οιλ διαβεβαιώνουν ότι εδώ και περίπου έναν χρόνο έχουν σταματήσει τις εισαγωγές αργού από το Ιράν, υποκαθιστώντας την ποσότητα αυτή με φορτία από άλλες χώρες
Αντικρουόμενες είναι οι απόψεις των διεθνών αναλυτών όσον αφορά την εξέλιξη των διεθνών τιμών του πετρελαίου μετά την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να άρει την εξαίρεση οκτώ χωρών μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, στις κυρώσεις κατά του Ιράν.
Από τη μια πλευρά η BlackRock και ο διευθύνων σύμβουλος της Larry Fink, που δεν ανησυχούν για τις τιμές του αργού θεωρώντας ότι τα σχετικώς υψηλά αποθέματα πετρελαίου στην παγκόσμια αγορά θα αντισταθμίσουν τις αυξητικές τάσεις και από την άλλη πλευρά οι αναλυτές της Barclays που εκτιμούν ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ανόδου των τιμών εξ αιτίας της κατάργησης των εξαιρέσεων.
Σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα της Barclays, παρότι η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και άλλες χώρες του ΟΠΕΚ φαίνονται ότι μπορούν να καλύψουν το κενό από τη μείωση των ιρανικών εξαγωγών η κάλυψη αυτή έρχεται μαζί με το κόστος της σημαντικής μείωσης του εφεδρικού δυναμικού παραγωγής και παράλληλα αυξάνει τον κίνδυνο ενδεχόμενης κρίσης στη Μέση Ανατολή».
«Αν όλα τα άλλα παραμείνουν σταθερά και οι ιρανικές εξαγωγές μηδενιστούν, αυτό θα επιφέρει τουλάχιστον μία αύξηση της τάξης των 5 δολ/βαρέλι, στην τρέχουσα πρόβλεψή μας, για τη διαμόρφωση στα 70 δολ/βαρέλι της μέσης τιμής του Brent το 2019», αναφέρει επίσης η έκθεση.
Πρέπει να σημειωθεί ότι οι 8 χώρες που είχαν εξαιρεθεί από τα αμερικανικές κυρώσεις απορροφούσαν περισσότερο από το 75% των συνολικών εξαγωγών του Ιράν, καθώς πρόκειται για μεγάλους καταναλωτές όπως η Ινδία, η Κίνα, η Νότιος Κορέα , η Ιαπωνία και η Τουρκία.
Εξάλλου αρκετοί αναλυτές εκτιμούν ότι βραχυπρόθεσμα οι προοπτικές για τις τιμές του πετρελαίου είναι ανοδικές, καθώς τα στοιχεία του ΟΠΕΚ δείχνουν στα τρέχοντα επίπεδα παραγωγής, δηλαδή λίγο πάνω από 30 εκατ. βαρέλια την ημέρα, στο δεύτερο τρίμηνο τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου μπορεί να μειωθούν κατά 760.000 βαρέλια την ημέρα και στο τρίτο τρίμηνο κατά 930.000 βαρέλια την ημέρα.
Στο αντίποδα o δισεκατομμυριούχος διευθύνων σύμβουλος της BlackRock Larry Fink, σε δηλώσεις του στο CNBC δεν έδειξε καμία ιδιαίτερη ανησυχία για τις τιμές του αργού, παρά την πρόσφατη άνοδο.
Άλλωστε ήδη τον Μάρτιο οι ιρανικές εξαγωγές είχαν μειωθεί στα 1,4 εκατ. βαρέλια ημερησίως από 2,8 εκατ. βαρέλια την ημέρα, τον Μάιο του 2018, πριν αρχίσουν οι διαδικασίες για την επιβολή των αμερικανικών κυρώσεων.
Το έλλειμμα που θα προκύψει από την απόσυρση του ιρανικού αργού μπορεί να αντισταθμιστεί από τα αποθέματα των ΗΠΑ, τα οποία αναμένεται να αυξηθούν κατά 1,6 εκατ. βαρέλια/ημέρα το 2019, σύμφωνα με την Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ):
«Η διαφορά είναι πολύ πιο μικρή σε σχέση με ότι πιστεύουν οι περισσότεροι» δήλωσε ο Larry Flink, σχολιάζοντας τις επιπτώσεις από την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης.
Πάντως όταν η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε τη Δευτέρα την κατάργηση των εξαιρέσεων, το αργό κέρδισε μέσα σε λίγη ώρα 3%. Ανταπαντώντας, Ιρανοί αξιωματούχοι απείλησαν να κλείσουν τα Στενά του Ορμούζ, το θαλάσσιο πέρασμα απ’ όπου διακινείται περίπου το 20% του παγκόσμιου ναυτιλιακού εμπορίου πετρελαίου.
Αλλά τόσο ο κ. Fink όσο και ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας Khalid al Falih επισήμαναν την αύξηση των αποθεμάτων πετρελαίου στις χώρες του Αραβικού Κόλπου και στις ΗΠΑ, εκτιμώντας ότι μπορούν να αντισταθμίσουν τα φορτία που θα λείψουν από το Ιράν. Μάλιστα όπως δήλωσε ο Σαουδάραβας αξιωματούχος τα μέλη του ΟΠΕΚ δεν πρόκειται να αφήσουν τους πελάτες τους χωρίς πετρέλαιο.
Όσο για τις επιπτώσεις στην εγχώρια αγορά από την κατάργηση της εξαίρεσης, που ίσχυε και για την Ελλάδα, οι δύο μεγάλοι διυλιστικοί όμλοι της χώρας, τα ΕΛΠΕ και η Mότορ Οιλ διαβεβαιώνουν ότι εδώ και περίπου έναν χρόνο έχουν σταματήσει τις εισαγωγές αργού από το Ιράν, υποκαθιστώντας την ποσότητα αυτή με φορτία από άλλες χώρες.
www.worldenergynews.gr