Ενέργεια

Υψηλά επίπεδα θα "χτυπήσει" και σήμερα (24/1/2017) η Οριακή Τιμή του Συστήματος

Υψηλά επίπεδα θα
Χωρίς κανένα περιορισμό η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Ιταλίας, ένδειξη ότι το ελληνικό σύστημα επανέρχεται σε ισορροπία
Με πλήρη δυναμικότητα και χωρίς κανένα περιορισμό τόσο για τις εισαγωγές όσο και για τις εξαγωγές ρεύματος από και προς την Ιταλία, θα λειτουργεί από την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας- Ιταλίας, ενισχύοντας περεταίρω τη δυνατότητα πραγματοποίησης εξαγωγών από την ελληνική αγορά.
Η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας Ιταλίας που ήταν εκτός λειτουργίας από τον Οκτώβριο με ευθύνης της ιταλικής πλευράς, επαναλειτούργησε την Κυριακή 22 Ιανουαρίου, με ικανότητα μεταφοράς φορτίου ισχύος έως και 500 MW από την Ιταλία προς την Ελλάδα.
Τις πρώτες ημέρες επαναλειτουργίας της διασύνδεσης και για λόγους ασφαλείας του ελληνικού συστήματος, το οποίο βρίσκεται σε οριακό σημείο λόγω αυξημένης ζήτησης εδώ και αρκετό διάστημα, υπήρξε περιορισμός της μεταφορικής ικανότητας από την Ελλάδα προς την Ιταλία στα 200 MW.
Από την Τετάρτη το καλώδιο θα λειτουργήσει στην πλήρη δυναμικότητα του γεγονός που αποτελεί ένδειξη ότι το ελληνικό σύστημα επανέρχεται σε ισορροπία, αλλά και ότι η αυξημένη ζήτηση που προβλέπεται τις επόμενες ημέρες στις αγορές της Ευρώπης, επιβάλει στους Διαχειριστές να άρουν οποιοδήποτε εμπόδιο στο διασυνοριακό εμπόριο συμβάλλοντας στην εξασφάλιση της ομαλής λειτουργίας της ευρωπαϊκής αγοράς.

Αυξημένες εξαγωγές και μέση Οριακή Τιμή Συστήματος μέχρι 200 ευρώ

Έτσι για σήμερα, σύμφωνα με την πρόβλεψη του ημερήσιου προγραμματισμού της αγοράς, αναμένονται αυξημένες εξαγωγές που θα φθάσουν τα 743 MW στις 8 το πρωί, ενώ θα κινηθούν άνω των 700 MW για τέσσερις ώρες και άνω των 600 MW επίσης για τέσσερις ώρες.
Η μέση Οριακή Τιμή του Συστήματος διαμορφώνεται σήμερα στα 113,8 ευρώ ανά MWh, ενώ για 11 ώρες, ξεπερνά τα 150 ευρώ ανά MWh. Μάλιστα στις 6 το απόγευμα ανεβαίνει στα 171 ανά MWh για να κορυφωθεί στις 7 το βράδυ στα 200 ευρώ ανά MWh.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς, οι τιμές δεν εκτινάσσονται στο πλαφόν που έχει θέσει η ΡΑΕ δηλαδή τα 300 ευρώ ανά MWh, καθώς ο όγκος των υδροηλεκτρικών που δηλώνονται από τη ΔΕΗ (ανεξαρτήτως του εάν θα μπουν τελικώς στο σύστημα) λειτουργούν ως ένα είδος πλαφόν στη διαμόρφωση της Οριακή Τιμή του Συστήματος.
Ενός πλαφόν μάλιστα που σπανίως ξεπερνιέται.
Έτσι με δεδομένο ότι η συνεισφορά στο σύστημα τόσο των υδροηλεκτρικών όσο και των ΑΠΕ είναι ικανοποιητική, το σύνολο των εισαγωγών διαμορφώνεται σε 15,4 GWh και των εξαγωγών σε 11,8 GWh.
Το γεγονός αυτό δείχνει ότι το διασυνοριακό εμπόριο μπορεί να λειτουργήσει ως ένας σημαντικός παράγοντας ενίσχυσης του ανταγωνισμού, μέσω του οποίου περιορίζεται η δύναμη καθενός από τους μεμονωμένους παίκτες και ενισχύεται η δυναμική της ίδιας της αγοράς.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης